Μαρ 14 2009

τo brainstorming session του Geοrge Lucas και Steven Spielberg για τη δημιουργία του Indiana Jones

Συντάκτης: κάτω από Γενικά,Τέχνη και με ετικέτα: ,

indianajones1.jpg

Τον Ιούλιο του 1981 βγήκε στις Αμερικανικές αίθουσες σινεμά μια ταινία των ανερχόμενου παραγωγού George Lucas και σκηνοθέτη Steven Spielberg.

Ο Indiana Jones και οι κυνηγοί της χαμένης Κιβωτού.

Η ταινία κέρδισε 5 βραβεία Όσκαρ και αποτέλεσε την αρχή μιας από τις πιο επιτυχημένες σειρές ταινιών στην ιστορία του σινεμά.

Σεναριακά, ο Indiana Jones ήταν μια επαναπροσέγγιση των Pulp ηρώων της δεκαετίας του 30′ και του 40′. Μυστηριώδεις ζούγκλες, εξωτικοί θησαυροί, επικίνδυνες παγίδες, Ναζί να κυνηγάνε τον Indiana. Η ταινία τα είχε όλα.

Ακόμη και σήμερα, σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, η ταινία βλέπεται πάρα πολύ ευχάριστα και είναι για πολλούς η καλύτερη της Τριλογίας (Ναι, τριλογίας. Όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν τέσσερις ταινίες, δηλαδή θεωρεί ότι αυτό το αποτυχημένο πράγμα με τα κρυστάλλινα κρανία και τους εξωγήινους είναι κανονικά ταινία Indiana Jones παρακαλώ να σταματήσει να διαβάζει πάραυτα.)

Ποια όμως ήταν η δημιουργική διαδικασία με την οποία γεννήθηκε ο  Indiana Jones; Πως ακριβώς λειτουργούν οι μεγάλοι δημιουργοί; Πως συλλαμβάνουν, επεξεργάζονται και εξελίσσουν μια ιδέα από το στάδιο “κάτι σκέφτηκα το πρωί”  μέχρι την προβολή στο σινεμά;

Στην περίπτωση του Indiana Jones όλοι όσοι αναρωτιόμαστε κερδίσαμε το τζάκποτ.

Τρία χρόνια πριν γυριστεί η ταινία, ο Lucas, o Spielberg και ο μετέπειτα σεναριογράφος της ταινίας Lawrence Kasdan κάθισαν για 5 συνεχόμενες ημέρες και δημιούργησαν ουσιαστικά τον χαρακτήρα και την ταινία.

Οι τρεις τους, συζητώντας για 9 ώρες την ημέρα πέταγαν ιδέες, συζητάγανε πόσο εφικτό ήταν το γύρισμά τους και ποιες οι συνέπειες κάθε πρότασης.

Ευτυχώς για εμάς, ο Kasdan ηχογράφησε την συζήτηση και μετά την μετέφερε σε έγγραφο για να το έχει ως σημείο αναφοράς όταν έγραφε το σενάριο. Το συνολικό μέγεθος του εγγράφου είναι 125 σελίδες και είναι διαθέσιμο για να το κάνετε download σε μορφή .pdf εδώ.

Μια εξαιρετική περιγραφή της συζήτησης θα βρείτε στο blog Mystery Man on Film (στα αγγλικά) από όπου και μάθαμε και την είδηση.

Το συνιστούμε για όλους όσους έχουν δημιουργικές ανησυχίες.

 

www.zing.gr

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.