Μαρ 04 2009

το Βατικανό αγκαλιάζει τώρα τον Δαρβίνο

Παραδέχθηκε ότι η Θεωρία της Εξέλιξης είναι συμβατή με τα διδάγματα του Χριστιανισμού για τη δημιουργία του κόσμου

ex.jpg

Aνακρούει πρύμναν το Βατικανό και αγκαλιάζει τη Θεωρία της Εξέλιξης, όπως τη διατύπωσε ο Κάρολος Δαρβίνος. Την ώρα που σε όλο τον κόσμο εορτάζεται η επέτειος των 200 ετών από τη γέννηση του βιολόγου-φυσιοδίφη, η Αγία Εδρα κάνει τη δική της, ιστορική, παρέμβαση, ανακοινώνοντας ότι η Θεωρία της Εξέλιξης, που τόσες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει εδώ και 150 χρόνια, είναι συμβατή με τα διδάγματα του Χριστιανισμού για τη δημιουργία του κόσμου.

Ο αρχιεπίσκοπος Τζιανφράνκο Ραβάσι, επικεφαλής του Επισκοπικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό, εξήγησε ότι η ιδέα της εξέλιξης εντοπίζεται και σε χριστιανικά κείμενα. Κατά τον 4ο αιώνα, ο άγιος Αυγουστίνος, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ακούσει ποτέ την έννοια «εξέλιξη», ήξερε ότι το είδος της ζωής άλλαζε αργά μέσα στο χρόνο, ενώ αντίστοιχες ιδέες είχε εκφράσει και ο άγιος Θωμάς ο Ακινάτης κατά το Μεσαίωνα. Ο αρχιεπίσκοπος Ραβάσι τόνισε επίσης πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν απέρριψε ποτέ επίσημα τις θεωρίες του Δαρβίνου και για του λόγου το αληθές παρέπεμψε σε δηλώσεις του πάπα Πίου ΧΙΙ πριν από πενήντα περίπου χρόνια, ο οποίος περιέγραψε την εξέλιξη ως μια «έγκυρη επιστημονική προσέγγιση της ανάπτυξης των ανθρώπων».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την έκδοση του βιβλίου του Δαρβίνου «Η καταγωγή των ειδών», το 1859, το Βατικανό αποφάσισε σε συνέδριο που θα πραγματοποιήσει το Μάρτιο στο Επισκοπικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, σε συνεργασία με το Επισκοπικό Συμβούλιο του Βατικανού για τον Πολιτισμό και το Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ στις Ηνωμένες Πολιτείες, να συμπεριλάβει τη συζήτηση για τον Ευφυή Σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο μια ανώτερη, έξυπνη δύναμη ευθύνεται για τη δημιουργία του κόσμου. Το συνέδριο θα πραγματευθεί το θέμα, μόνο όμως ως πολιτιστικό φαινόμενο, αφήνοντας έξω επιστημονικές και θεολογικές προσεγγίσεις.

Οπως τόνισε ο Μαρκ Λεκλέρκ, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Γρηγοριανό Ππανεπιστήμιο, ήρθε η στιγμή, με την επέτειο συμπλήρωσης 200 χρόνων από τη γέννηση του Δαρβίνου στις 12 Φεβρουαρίου 1809, η Εκκλησία να εκτιμήσει με αντικειμενικότητα τη θεωρία του βιολόγου και φιλοσόφου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Θεωρία της Καταγωγής και της Εξέλιξης των Ειδών, που διατυπώθηκε πριν 150 χρόνια από τον Δαρβίνο είχε προκαλέσει μετά τη δημοσίευσή της πολλές αντιδράσεις στο Βατικανό και σε πολλές Προτεσταντικές Ομολογίες, αλλά όχι στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Χωρίς να έχει διατυπωθεί επίσημα μια διορθόδοξη άποψη κοινή είναι η εντύπωση ότι η Ορθοδοξία δεν ασχολείται με το θέμα, διότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με θεωρίες, προτάσεις ή επιτεύγματα της Επιστήμης.

Εκεί που διατυπώνονται από ορθοδόξους διαφωνίες είναι όταν η θεωρία του Δαρβίνου από ορισμένους μετατρέπεται σε ιδεολογικό εργαλείο για να προωθηθεί η αθεϊστική τους άποψη για τη ζωή στον πλανήτη. Από την άλλη πλευρά προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά η επιμονή ορισμένων προτεσταντών στις ΗΠΑ να αποδέχονται κατά γράμμα τα όσα γράφονται στην Παλαιά Διαθήκη και όχι μόνο να απορρίπτουν αλλά και να αρνούνται τη διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου στα σχολεία.

(πηγή: e- tipos)

Ρεντζή Παρασκευή

15 Σχόλια
Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.