Μαρ 04 2009

οι θρησκευτικές τελετές… σώζουν ζωές

Συντάκτης: κάτω από Θρησκεία

Πολλοί άνθρωποι -σε όλες τις θρησκείες- πιστεύουν ότι το να πηγαίνουν στο ναό τους, να παρακολουθούν τις λειτουργίες και τις υπόλοιπες θρησκευτικές τελετές και γενικά να εκτελούν πιστά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, είναι το εισιτήριο για μια ευτυχισμένη επόμενη ζωή. Τώρα όμως μια επιστημονική έρευνα ισχυρίζεται ότι η θρησκεία κάνει εξίσου καλό σε αυτή τη ζωή, εδώ και τώρα.

Η έρευνα, υπό την καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας Ελιέζερ Σναλ και την καθηγήτρια επιδημιολογίας Σίλβια Βασερτχάιλ-Σμόλερ, προέρχεται από το Κολλέγιο Ιατρικής «Άλμπερτ Αϊνστάιν» του εβραϊκού πανεπιστημίου Γιεσίβα της Νέας Υόρκης και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Psychology & Health» (Ψυχολογία και Υγεία), σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Science Daily. Η έρευνα παρακολούθησε την υγεία πάνω από 90.000 γυναικών επί μια σχεδόν οκταετία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά, μέχρι 20%, στο ποσοστό θανάτων των γυναικών που εκτελούν τακτικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είτε αυτές ακολουθούν το χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό ή άλλο θρήσκευμα. Με άλλα λόγια οι έμπρακτα πιστοί εμφανίζονται να έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες τηρούσαν πειθαρχικά τις επιταγές της θρησκείας τους, εμφάνιζαν χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από όλες τις πιθανές αιτίες λόγω υγείας. Δεν διευκρινίσθηκε πάντως ποια θρησκεία εμφανίζεται να έχει πιο υγιείς πιστούς.

Το όλο θέμα είναι άκρως επίμαχο και οι ίδιοι οι ερευνητές απέφυγαν να κάνουν άμεση σύνδεση ανάμεσα στη θρησκεία και την υγεία. «Δεν θέλω να πάω πέρα από ό,τι μας δείχνουν τα δεδομένα και θέλω να είμαι επιφυλακτική. Υπάρχει κάτι εδώ που δεν καταλαβαίνουμε αρκετά», δήλωσε ερευνήτρια.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αποτελούν μέλη ισχυρών κοινωνικών δικτύων (όπως είναι οι εκκλησίες και οι λοιπές θρησκευτικές κοινότητες) τείνουν να είναι πιο υγιείς – αν μη τι άλλο επειδή συχνά απέχουν από το αλκοόλ, το τσιγάρο και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες.

(πηγή: e- tipos)

Ρεντζή Παρασκευή 

15 Σχόλια
Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.