Νοέ 20 2011

βιντεοσκοπημένες διαλέξεις επιστήμης και πολιτισμού στο blod.gr από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Περισσότερες από 150 βιντεοσκοπημένες διαλέξεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής ζωής παρουσιάζονται στον νέο δικτυακό τόπο www.blod.gr που δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Με ένα πλούσιο οπτικοακουστικό περιεχόμενο, ο δικτυακός τόπος απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ερευνητές και το ευρύ κοινό, και αποσκοπεί στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στο blod.gr συγκεντρώνονται, καταγράφονται και προβάλλονται αυτούσιες, επιλεγμένες ομιλίες, διαλέξεις και εκδηλώσεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνει 3 βασικές κατηγορίες (Ομιλίες, Εκδηλώσεις, Ομιλητές) και δυνατότητες αναζήτησης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον χρήστη να περιηγηθεί εύκολα και γρήγορα στο περιεχόμενο και να ανακαλύψει τις βιντεοσκοπημένες εκδηλώσεις που τον ενδιαφέρουν.

O δικτυακός τόπος blod.gr (Bodossaki Lectures on Demand) είναι ο μόνος στην Ελλάδα και ένας από τους ελάχιστους διεθνώς που προβάλλουν αποκλειστικά ολόκληρες διαλέξεις. Το περιεχόμενο του, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς, περιλαμβάνει σήμερα περισσότερες από εκατόν πενήντα (150) ομιλίες που καλύπτουν μεγάλο αριθμό θεματικών κατηγοριών: Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική, Γλωσσολογία, Εκπαίδευση, Επικοινωνία, Ιατρική, Κλασσικές Σπουδές, Κοινωνικές Επιστήμες, Λογοτεχνία, ΜΜΕ, Μαθηματικά, Μοριακή Βιολογία, Μουσειολογία, Οικονομία, Περιβάλλον, Πληροφορική, Πολιτική, Τέχνες, Φιλοσοφία, Φυσικές Επιστήμες, κ.ά., ενώ εκατόν πενήντα (150) ακόμη ομιλίες έχουν ήδη βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθούν σταδιακά.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του blod.gr ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Δημήτρης Βλαστός επισημαίνει: “Κάθε χρόνο διοργανώνονται στη χώρα μας εκατοντάδες συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις, που το περιεχόμενό τους είναι προσιτό σε περιορισμένα ακροατήρια. Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών και πνευματικών εκδηλώσεων δεν καταγράφεται και ένας σημαντικός όγκος γνώσεων παραμένει απροσπέλαστος από ένα ευρύ κοινό άμεσα ενδιαφερομένων: επιστημόνων, εκπαιδευτικών, φοιτητών και σκεπτόμενων ανθρώπων που επιθυμούν να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Αυτό το ευδιάκριτο κενό στον χώρο της πληροφόρησης, φιλοδοξεί να καλύψει η δημιουργία του blod.gr.”

Στην προσπάθεια για τη δημιουργία του blod.gr έχουν συνδράμει πολλοί σημαντικοί Οργανισμοί διοργάνωσης επιστημονικών και πνευματικών εκδηλώσεων, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Megaron Plus), το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κ.ά.

Ανάμεσα στους ομιλητές που ήδη φιλοξενούνται στον δικτυακό τόπο, περιλαμβάνονται πολλοί διαπρεπείς επιστήμονες, αλλά και αρκετές προσωπικότητες με ευρύτερη αναγνωρισιμότητα, όπως ο αρχιτέκτονας του Μουσείου της Ακρόπολης Μπερνάρ Τσουμί, ο ελληνιστής Σερ Τζέφφρυ Λόυντ, ο βιολόγος Σερ Τζον Γκόρντον, η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά, οι καθηγητές Ιατρικής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Δημήτριος Τριχόπουλος και Γεώργιος Χρούσος, ο Ιταλός συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι κ.ά.

Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του, τo blod.gr φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας και να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό “κόμβο” διεπιστημονικού και πνευματικού διαλόγου, ανοικτό σε κάθε χρήστη του διαδικτύου που επιθυμεί να διευρύνει τους γνωστικούς του ορίζοντες.

Πηγή: www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ιδρυμα Μποδοσάκη

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.