Ιούλ 10 2011

αποθηκευτικός χώρος στα… σύννεφα!

Συντάκτης: κάτω από Πληροφορική και με ετικέτα: , ,

Οι υπηρεσίες cloud computing επιτρέπουν στον καθένα μας να χρησιμοποιεί αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος δεν βρίσκεται σε ένα προκαθορισμένο σημείο.

Αντίθετα δηλαδή με τα φυσικά μέσα (σκληροί δίσκοι, CD, DVD, USB sticks), στο «νέφος» ο χρήστης δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται αποθηκευμένη κάθε του πληροφορία.

Μπορεί ένα μέρος μιας φωτογραφίας να βρίσκεται στο σκληρό δίσκο ενός υπολογιστικού κέντρου κάπου στις μεσοδυτικές Πολιτείες, ένα άλλο μέρος να λαγοκοιμάται στο Αμστερνταμ και ένα άλλο κάπου στην Ασία.

Εντάξει, δεν είναι ακριβώς έτσι, η ουσία είναι πως κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία «νέφους» δεν ξέρετε σε ποιο ακριβώς σημείο αποθηκεύονται τα έγγραφα, οι φωτογραφίες, οι παρουσιάσεις σας.

Το εντυπωσιακότερο όλων ίσως είναι πως πολλές υπηρεσίες διαθέτουν δωρεάν σημαντικό αποθηκευτικό χώρο και αν κάποια στιγμή χρειαστείτε κάτι περισσότερο, μπορείτε να το αποκτήσετε με ένα σχετικά χαμηλό ποσό.

Μια γρήγορη ματιά στις σημαντικότερες υπηρεσίες:

* Microsoft SkyDrive: Οχι ένα ή δύο, αλλά 25 GB χώρου σε συνδυασμό με μια ευρεία γκάμα online υπηρεσιών της Microsoft, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρως διαδικτυακής εκδοχής των γνωστών προγραμμάτων του Office. Ανεβάζετε φωτογραφίες, κείμενα, παρουσιάσεις και ό,τι τέλος πάντων σας κάνει κέφι, αρκεί να ξεκινήσετε από τη διεύθυνση http://skydrive.live.com.

* Google: Η αρχή έγινε με το Google Mail, που μέσω σταδιακών αναβαθμίσεων προσφέρει περισσότερα από 7 GB σε κάθε χρήστη. Ο χώρος αυτός δεν είναι διαθέσιμος μόνο για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφού μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε και για τις υπόλοιπες online υπηρεσίες που προσφέρει η Google, όπως είναι για παράδειγμα το Google Docs, το αντίστοιχο του Microsoft Office. Ξεκινήστε από το gmail.com ή από τη διεύθυνση www.google.com/apps και τα υπόλοιπα θα τα βρείτε μπροστά σας.

* Amazon cloud: Το γνωστό online κατάστημα έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και σε άλλες δραστηριότητες, μία από τις οποίες είναι και οι υπηρεσίες «νέφους». Θέλετε δωρεάν 5 GB χώρο για ό,τι έχετε και δεν έχετε; Τα παίρνετε και αν θέλετε περισσότερα, ακολουθείτε τη σχετική διαδικασία της συνδρομητικής υπηρεσίας. Για περισσότερα https://www.amazon.com/clouddrive/learnmore

* Apple iCloud: Αναμένεται το φθινόπωρο με 5 GB δωρεάν για κάθε χρήστη και λειτουργίες συγχρονισμού μεταξύ των διαφόρων συσκευών (κυρίως μιλάμε για τα i-διάφορα της Apple) μέσω του «νέφους».

* Dropbox: Μια υπηρεσία (όχι βέβαια και η μοναδική) που λύνει το πρόβλημα της μεταφοράς μεγάλων αρχείων. Ξεκινάτε με 2 GB και για κάθε φίλο σας που προστίθεται στην υπηρεσία παίρνετε ως δώρο άλλα 250 ΜΒ· καιρός είναι όλη αυτή η λίστα γνωστών και φίλων που έχετε στο facebook να δείξει τι αξίζει. Η πρόσβαση στα αρχεία γίνεται μέσω Web ή μέσω ενός προγράμματος που μπορείτε να εγκαταστήσετε σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, ενώ μπορείτε να ορίσετε ποιοι έχουν πρόσβαση πού. Μη νομίζετε πως θα πελαγώσετε, είναι πολύ απλό στη λειτουργία του και αρκούντως γρήγορο. Στη διεύθυνση www.dropbox.com θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

enet.gr

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.