Μαρ 18 2011

19/3 σεληνιακός περίγειος

Συντάκτης: κάτω από Αστρονομία και με ετικέτα: , ,

Στις 19 Μαρτίου, οπότε και θα έχουμε την Πανσέληνο του μήνα, το φεγγάρι αναμένεται να βρεθεί σε πολύ κοντινή απόσταση από τη γη. Σε παρόμοια θέση είχε ξαναβρεθεί το 1993.

Το φαινόμενο αυτό όπως και να’χει, σίγουρα αποτελεί ευκαιρία για αρκετούς να απαθανατίσουν τη σελήνη, η οποία θα λάμπει όσο ποτέ.

Η Σελήνη αναμένεται να βρεθεί μόλις 356.577 χλμ μακριά από τη Γη κάτι που κάνει αρκετές Κασσάνδρες να προειδοποιούν για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων, παλίρροιες, ακόμα και πτώση μετοχών.

Πάντως οι επιστήμονες δεν φαίνεται να πείθονται για αυτές τις εικασίες χαρακτηρίζοντάς τες απλά αστειότητες.

Όταν η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει στο κοντινότερο σημείο απόστασης με τη γη, ονομάζεται περίγειο. Έτσι, το περίγειο του Μαρτίου είναι το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί τον τελευταίο αιώνα, του οποίου ο μέσος όρος είναι τα 384.400 χιλιόμετρα.

Το φεγγάρι φαίνεται πελώριο κυρίως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του παρατηρητή, μια αυταπάτη που έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος (διευκολύνεται η σύγκριση με άλλα αντικείμενα που επίσης εισέρχονται στο οπτικό πεδίο, όπως τα σπίτια, τα βουνά και τα δέντρα, ενώ ψηλά στον ουρανό, όταν πια είναι μόνο του, δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες συγκρίσεις και έτσι το φεγγάρι φαίνεται κάπως μικρότερο).


Από

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.