Φεβ 09 2011

μοναδικές εικόνες από την επιφάνεια του Ήλιου

Συντάκτης: κάτω από Αστρονομία και με ετικέτα: , ,

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της μια άποψη 360 μοιρών της επιφάνειας του Ήλιου και της ατμόσφαιρας του.

Η δυνατότητα παρατήρησης του ηλίου στο σύνολό του θα προσφέρει σημαντική πρόοδο στις προβλέψεις των εκρήξεων και των ηλιακών ανέμων και τις επιπτώσεις τους στη Γη και τις ρομποτικές και επανδρωμένες αποστολές στο ηλιακό σύστημα, εξηγεί η NASA.

Οι δύο πανομοιότυποι δορυφόροι, έχουν το μέγεθος ενός μικρού αμαξιού του γκολφ, ζυγίζουν 620 κιλά ο καθένας, και εκτοξεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2006.

Τον Απρίλιο του 2007 είχαν μεταδώσει τις πρώτες τρισδιάστατες εικόνες του Ήλιου.

Κύριος στόχος τους είναι να μελετήσουν τις ηλιακές καταιγίδες που επηρεάζουν τα συστήματα επικοινωνιών των αεροσκαφών και των διαστημοπλοίων διαταράσσουν τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη και αποτελούν κίνδυνο για τους αστροναύτες στο διάστημα, ανέφερε η NASA.

Αυτές οι εικόνες προέρχονται από δύο δορυφόρους παρατήρησης του ηλίου που ονομάζονται STEREO (Solar Terrestrial Relations Observatory Spacecraft).

Οι δύο δίδυμες διαστημικές βολίδες μπορούν έτσι να διερευνήσουν την προέλευση, την εξέλιξη και τις διαπλανητικές συνέπειες αυτών των εκτινάξεων μετωπιαίας μάζας (EMC), το ηλιακό πλάσμα που εκτοξεύεται στο διάστημα, μετά από τις ισχυρές εκρήξεις.

Βρίσκονται απέναντι από την κάθε πλευρά του Ήλιου, διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους (180 μοίρες) στην ίδια τροχιά με τη Γη. Ο ένας από τους ανιχνευτές δορυφόρους προηγείται της Γης, και ο άλλος την ακολουθεί.

14 απαντήσεις μέχρι τώρα
Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.