Ιαν 29 2011

εκπαίδευση των μαθητών στην προστασία της ιδιωτικότητας

Συντάκτης: κάτω από Εκπαίδευση και με ετικέτα: , ,

Στην ενημέρωση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γύρω από τα ζωτικά δικαιώματα που αφορούν στα προσωπικά τους δεδομένα, εστιάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) δημιουργώντας ειδική θεματική ενότητα στην ιστοσελίδα της. Σκοπός της Αρχής είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και οι διδάσκοντες, γύρω από τα προσωπικά δεδομένα με εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί σε διδακτικές ώρες.

Στο σχετικό ιστότοπο υπάρχουν τέσσερις ενότητες. Η πρώτη «Mαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα» περιλαμβάνει γενική ενημέρωση για την προστασία της ιδιωτικότητας και τα δικαιώματα των πολιτών, με έμφαση στα ψηφιακά ίχνη και την παρακολούθηση στο Διαδίκτυο.

Η δεύτερη ενότητα «Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω» σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, δικών τους ή άλλων (π.χ. φωτογραφιών, βίντεο κ.λπ.) στο Διαδίκτυο. Η τρίτη ενότητα «Γνωρίζω σε ποιον μιλώ» αναδεικνύει το ζήτημα της πλαστοπροσωπίας στο Διαδίκτυο, όπως π.χ. κατά τη συμμετοχή σε ηλεκτρονικές ομάδες συζητήσεων ή διαδικτυακά παιχνίδια, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος».

Η τέταρτη ενότητα «Δικτυώνομαι με ασφάλεια» εστιάζει στην προστασία προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση υπηρεσιών facebook, twitter, myspace κ.λπ. Οι ενότητες περιέχουν τεστ γνώσεων, σχετικά βίντεο ευαισθητοποίησης, αλλά και ενημέρωση για αποτροπή υποκλοπής στοιχείων ταυτότητας (φυσικής, ηλεκτρονικής).

Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, 28 Ιανουαρίου 2011

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.