Νοέ 25 2010

μία έκκληση από τον ιδρυτή της Wikipedia Τζίμι Γουέιλς

Συντάκτης: κάτω από Κόσμος και με ετικέτα: , ,

Πολλοί με κοίταξαν περίεργα δέκα χρόνια πριν όταν άρχισα να μιλάω για την Βικιπαίδεια.

Κάποιοι, από τον επιχειρηματικό κόσμο ας πούμε, αμφέβαλαν ότι εθελοντές από όλο τον κόσμο θα συνεργαζόντουσαν για να πετύχουν μια αξιοσημείωτη δεξαμενή ανθρώπινης γνώσης, έτσι απλά για να την διαθέσουν στο κοινό.

Χωρίς διαφημίσεις. Χωρίς κέρδη. Χωρίς προπαγάνδα.

Σήμερα, μία δεκαετία μετά την ίδρυσή της, πάνω από 380 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τη Βικιπαίδεια κάθε μήνα, σχεδόν το ένα τρίτο αυτών που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Είναι ο πέμπτος πιο δημοφιλής ιστότοπος στον κόσμο. Οι άλλοι τέσσερις φτιάχτηκαν και συντηρούνται με δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων, τεράστιο προσωπικό και εκτεταμένη προώθηση.

Όμως η Βικιπαίδεια δεν έχει καμία σχέση με τους εμπορικούς ιστότοπους. Είναι δημιούργημα της κοινότητας εθελοντών γράφοντας τα άρθρα ένα-ένα. Είσαι και εσύ μέρος της κοινότητάς μας. Και γράφω σήμερα για να σου ζητήσω να προστατέψεις και εσύ και να συντηρήσεις τη Βικιπαίδεια.

Όλοι μαζί μπορούμε να την διατηρήσουμε δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε ανοιχτή – που σημαίνει ότι ο κάθε ένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες της Βικιπαίδειας με όποιο τρόπο θέλει. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε διαρκώς αναπτυσσόμενη – διαδίδοντας τη γνώση παντού, και ζητώντας τησυμμετοχή του καθένα.

Κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό, απευθυνόμαστε σε σένα και σε όλη την κοινότητα της Βικιπαίδειας και ζητάμε βοήθεια για να συντηρήσουμε την κοινή προσπάθειά μας με μία μικρή δωρεά 15€, 20€, 35€ ή παραπάνω.

Αν εκτιμάς τη Βικιπαίδεια ως πηγή πληροφοριών – και πηγή έμπνευσης – ελπίζω να αποφασίσεις και να πράξεις σωστά τώρα.

Τις ευχές μου,

Τζίμι Γουέιλς Ιδρυτής της Βικιπαίδειας

Υ.Γ. Η Βικιπαίδεια δείχνει ότι ο κάθε άνθρωπος όπως εγώ και συ κρύβουν μέσα του την δύναμη να κάνει εξαιρετικά πράγματα. Άνθρωποι όπως εγώ και συ γράφουν τη Βικιπαίδεια, προσθέτοντας μία λέξη. Άνθρωποι όπως εσύ και γω την χρηματοδοτούν, μία δωρεά τη φορά. Είναι απόδειξη του συλλογικού δυναμικού μας να αλλάξουμε τον κόσμο.

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.