Σεπ 04 2010

για τον περιορισμό χρήσης του πετρελαίου

Συντάκτης: κάτω από ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και με ετικέτα: , , ,

Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στην Κίνα…
Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που τράβηξε η ομάδα της Greenpeace ήδη κάνουν το γύρο του κόσμου στα διεθνή ΜΜΕ και καταγράφουν με δραματικό τρόπο τον αγώνα των εργατών ενάντια στην πετρελαιοκηλίδα.
Την ώρα που έκλεινε η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού (ελπίζουμε μόνιμα) δυστυχώς στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Κίνα, μία άλλη πετρελαιοκηλίδα απειλεί να καταστρέψει οικοσυστήματα και οικονομίες τοπικών κοινωνιών.
Πόσες καταστροφές πρέπει να συμβούν για να καταλάβουν οι κυβερνήσεις ότι πληρώνουμε σήμερα ένα τεράστιο τίμημα για τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα;
Χρειαζόμαστε μία επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Η στροφή στην καθαρή ενέργεια και στην εξοικονόμηση ενέργειας και η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι αναγκαιότητα προκειμένου να σώσουμε τον πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι εικόνες σαν και αυτές που μας έρχονται από τον Κόλπο του Μεξικού και από το Νταλιάν της Κίνας θα ανήκουν στο παρελθόν.
Κι όμως, η ενεργειακή επανάσταση μπορεί να ξεκινήσει από εμάς. Μάθετε μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε και εσείς να περιορίσετε τη χρήση πετρελαίου στην καθημερινότητα σας.

Όλο και περισσότεροι πολίτες αναρωτιούνται πώς μπορούν να περιορίσουν τη χρήση πετρελαίου στην καθημερινότητά τους προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση για αυτή τη μαύρη κολλώδη ουσία που καταστρέφει τη βιοποικιλότητα, τις θάλασσες και τις παραλίες σε όλο τον κόσμο.

Ιδού λοιπόν οι δέκα συμβουλές που δίνουμε:

1. Πηγαίνετε στη δουλειά σας χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο ή με συνεπιβατισμό (carpooling), μοιράζοντας δηλαδή το ίδιο αυτοκίνητο με άλλους συναδέλφους και φίλους σας. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να χρησιμοποιείτε μόνοι σας το αυτοκίνητο για να μεταβείτε στο χώρο εργασία σας.

2. Προτιμήστε προϊόντα με λιγότερο ή και καθόλου πλαστικό περιτύλιγμα.

3. Αγοράστε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς τα περισσότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία είναι πετρελαϊκά υποπροϊόντα.

4. Γενικά προτιμήστε τα ελληνικά προϊόντα. Στηρίζουμε έτσι και την ελληνική οικονομία που καταναλώνει λιγότερο πετρέλαιο για τη μεταφορά των αγαθών.

5. Αγοράστε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς (σαμπουάν, σαπούνι, καλλυντικά κα) που βασίζονται σε φυσικά συστατικά και όχι πετρέλαιο.

6. Αγοράστε ρούχα από βιολογικό βαμβάκι ή κάνναβη και όχι συνθετικά.

7. Αποφεύγετε τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και το εμφιαλωμένο νερό. Τώρα το καλοκαίρι παίρνετε μαζί σας ένα μικρό θερμός για το παγωμένο νερό σας. (αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο ακριβό είναι το εμφιαλωμένο νερό;)

8. Περιορίστε τα αεροπορικά ταξίδια. Τινάζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό άνθρακα του καθενός μας στον αέρα και απαιτούν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

9. Σκεφτείτε σοβαρά να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας, ειδικότερα αν αυτό είναι χτισμένο πριν το 1980 (δεν έχει δηλαδή θερμομόνωση). Όχι μόνο θα περιορίσετε τη χρήση πετρελαίου για θέρμανση, αλλά θα ενισχύσετε το εισόδημά σας από τη λιγότερη ενέργεια που θα καταναλώνετε.

10. Απαιτήστε από την κυβέρνηση να προωθήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στα ελληνικά νησιά προκειμένου να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα και να σταματήσει η καύση πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση τους. GreenPeace

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.