Νοέ 27 2009

έρευνα πιστοποιεί τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων

Συντάκτης: κάτω από ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,Υγεία και με ετικέτα: ,

ΕΡΕΥΝΑ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ  ΤΑ  ΟΦΕΛΗ  ΤΩΝ  ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ  ΠΡΟΪΟΝΤΩΝΗ κατανάλωση των βιολογικών προιόντων δεν είναι μόνο ζήτημα μόδας. Σύμφωνα με την μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, τα βιολογικά προιόντα είναι πιο θρεπτικά και αποτελούν ασπίδα στην υγεία μας απέναντι σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη, έδειξε ότι στα βιολογικά δημητριακά μπορεί να παρατηρηθούν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, σε σχέση με τα συμβατικά αντίστοιχα προιόντα.

Όπως σημείωσε ο Κάρλο Λέιφερτ, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, τα βιολογικά προιόντα περιέχουν μεγαλύτερε ποσότητες βιταμίνη C και σε ιχνοστοιχεία σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου, καθώς και μεταβολίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.

Το συμπέρασμα της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαική Ενωση και διήρκεσε τέσσερα χρόνια, θέτει τέλος σε μια έντονη και πολύχρονη διαμάχη.

Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά προιόντα, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων.

Περιέχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα μεταλλικών στοιχείων, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.

Σύμφωνα με τον Κάρλο Λειφέρτ, οι διαφορές είναι τόσο εμφανείς, ώστε τα βιολογικά προιόντα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των θρεπτικών συστατικών ακόμη και σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, όπως συνιστάται.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα τους, οι ερευνητές φύτεψαν φρούτα και λαχανικά, ενώ εξέθρεψαν βοοειδή, τόσο με το συμβατικό όσο και με το βιολογικό τρόπο σε μια έκταση κοντά στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Όπως διαπίστωσαν, το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο γάλα που παράχθηκε ήταν κατά 90% υψηλότερο από το συμβατικό γάλα.

Το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στα βιολογικά λαχανικά ήταν κατά 40% υψηλότερο, όπως διαπιστώθηκε από βιολογικές ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στην Ελλάδα.

Τα αντιοξειδωτικά θεωρείται ότι προστατεύουν από καρδιοαγγειακές παθήσεις.

«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις τώρα ότι το επίπεδο των καλών στοιχείων είναι υψηλότερο στα βιολογικά προιόντα» τόνισε ο Λειφέρτ, επισημαίνοντας ότι πρέπει πλέον να εγκαταληφθεί η άποψη των επίσημων αρχών πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των βιολογικών και των συμβατικών προιόντων.

Η αγορά βιολογικών προιόντων έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια άνθιση της τάξης του 25% και η αξία της εκτιμάται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο τα βιολογικά προιόντα είναι κατά 30% ακριβότερα από τα συμβατικά. Αν και επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή, φαίνεται ότι κάποιοι τα επιλέγουν για τα οφέλη τους στην υγεία.

Μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια την τελευταία δεκαετία, συνηγορεί υπέρ των συμπερασμάτων της παραπάνω έρευνας, μια και έδειξε ότι οι βιολογικές ντομάτες περιέχουν αντιοξειδωτικά, που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, ενώ άλλες εργασίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το βιολογικό γάλα περιέχει υψηλότερα επίπεδα σε λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την υγεία. Όλα αυτά με την προυπόθεση ασφαλώς ότι υπάρχει πιστοποίηση της βιολογικής παραγωγής.

Πηγή: Δελτίο Οικολογικών θεμάτων Νο 32,

Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης,

Διεύθυνση Αναλύσεων & Τεκμηρίωσης – Τμήμα Οικολογικών και Πολιτιστικών θεμάτων

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.