Νοέ 15 2009

τα λίπη επιβαρύνουν τη σιλουέτα αλλά και τη νοημοσύνη

Συντάκτης: κάτω από Υγεία και με ετικέτα:

Βρετανική έρευνα αποκαλύπτει άγνωστες συνέπειες των παχυντικών τροφών

Ολοι γνωρίζουμε ότι οι πλούσιες σε λίπη τροφές αυξάνουν το βάρος, αγνοούσαμε όμως ότι επηρεάζουν αρνητικά τις μνημονικές ικανότητες και τα αντανακλαστικά μας!

Αυτό προκύπτει από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πάνω σε ποντίκια που τρέφονταν αποκλειστικά με λιπώδεις τροφές.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό «Experimental Biology», διαπίστωσαν στα πειραματόζωα μια εμφανή μείωση της ικανότητας να σχηματίζουν βραχύχρονες μνήμες, που αποτελούν την προϋπόθεση για τον σχηματισμό νέων, μονιμότερων μορφών μνήμης. Και όπως διαβάζουμε στο άρθρο, αυτή η μνημονική δυσλειτουργία εκδηλώνεται σχετικά γρήγορα.

Οι ερευνητές συνέκριναν λεπτομερώς τις αντιδράσεις δύο ομάδων πειραματόζωων: στην πρώτη ομάδα το 55% των θερμίδων που έπαιρνε μέσω της τροφής προερχόταν από λίπη, ενώ στη δεύτερη ομάδα αυτό το ποσοστό αντιστοιχούσε μόνο στο 7,5%. Υστερα από τέσσερις ημέρες οι μύες των ποντικών της πρώτης ομάδας ήταν λιγότερο ικανοί να «καίνε» οξυγόνο και να το μετασχηματίζουν σε ενέργεια, επειδή οι διαστάσεις της καρδιάς τους είχαν αυξηθεί.

Επειτα από εννιά ημέρες σχεδόν αποκλειστικής λιποδιατροφής, τα ίδια ποντίκια παρουσίαζαν εμφανή δυσκολία να διατρέξουν ένα μικρό πειραματικό λαβύρινθο και έκαναν πολύ περισσότερα λάθη κατά τη διαδρομή από τα ανάλαφρα ποντίκια της δεύτερης ομάδας. Ακόμη και όταν η διαδρομή αυτή τούς ήταν ήδη γνωστή έκαναν σοβαρά λάθη, αλλά και ο μέσος όρος των σωστών επιλογών κατά τη διαδρομή στον λαβύρινθο έπεφτε εμφανώς. Γεγονός που υποδεικνύει μια σαφώς αρνητική επιρροή της δίαιτας στον σχηματισμό βραχύχρονης μνήμης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα μέλη της πρώτης ομάδας, βεβαρημένα από το λίπος, εκδήλωναν εμφανή μείωση των αντανακλαστικών αντιδράσεων που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους.

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.