no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

Συγγραφέας: | 06/04/2017
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ |

Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου επισκέφτηκαν την όμορφη πόλη της Αράχωβας σε μια εκπαιδευτική επίσκεψη που οργανώθηκε ύστερα από την πρωτοβουλία της καθηγήτριας κ. Αλμπάνη Μαρίας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας αλλά και του νομού μας.

Πρώτος σταθμός της εκδρομής μας ήταν η περίφημη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο ιερός ναός του Αη-Γιώργη βρίσκεται στο κέντρο της Αράχωβας. Ιστορικά έγγραφα αποδεικνύουν την ύπαρξη του ναού από το 1676, αλλά σίγουρα η ανέγερσή του τοποθετείται αρκετά πιο παλιά. Εκεί υπάρχουν και τα 264 σκαλοπάτια αλλά και κάποια σημεία του τοίχου της εκκλησίας όπου είναι ορατές οι τρύπες από τις σφαίρες κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών της ιστορικής μάχης της Αράχωβας. Το εσωτερικό του ναού ξεχωρίζει για την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια αλλά και την καλαισθησία των αγιογραφιών που καλύπτουν τους τοίχους και κοσμούν το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Τη στιγμή της άφιξής μας, ήμασταν τυχεροί επειδή ο εφημέριος είχε την καλή διάθεση να μας μιλήσει για τον ιερό ναό αγγίζοντας τις καρδιές μας με τον γλυκό λόγο του.

Δεύτερος σταθμός μας και η αιτία για την οποία πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη διδακτική επίσκεψη ήταν το Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στα ήθη και στα έθιμα της Αράχωβας. Η έκθεση του Μουσείου αποτελείται από διάφορα αντικείμενα της ζωής των κατοίκων της πόλης, όπως είναι τα υφαντά, τα κεντήματα, διάφορα αραχωβίτικα υφάσματα, φωτογραφικό υλικό, εργόχειρα, εργαλεία υφαντικής, κ.α. Κατά την άφιξή μας στο Μουσείο, μας καλωσόρισε και μας ξενάγησε η κ. Κουτσούμπα, την οποία ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη παρουσίαση του Μουσείου. Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και λαογράφο κ. Παρασκευά Πετρόπουλο που μεσολάβησε για να γίνει αυτή η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο.

Για το τέλος αφήσαμε τα καλύτερα! Μια βόλτα στο κέντρο της Αράχωβας όπου εκεί οι μαθητές μας είδαν τα διάφορα παραδοσιακά μαγαζιά της πόλης. Στον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας μπορέσαμε και απολαύσαμε τον παραδοσιακό αραχωβίτικο καφέ ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο αυτή την πολύ ευχάριστη διδακτική επίσκεψη. Γνωρίσαμε από κοντά την ιστορία της Αράχωβας, είδαμε τις παραδοσιακές αραχωβίτικες φορεσιές  και μάθαμε αρκετά πράγματα γι’ αυτή την ξεχωριστή πόλη του νομού μας που είναι γεμάτη ζωή χειμώνα-καλοκαίρι.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις καθηγήτριες που συνόδευσαν τους μαθητές μας σε αυτή την επίσκεψη, τις κυρίες Τούτουζα Βάσω, Λούκα Δήμητρα και Ζαφειροπούλου Γεωργία, αλλά και το σχολείο μας για την υποστήριξή του για την πραγματοποίηση αυτής της διδακτικής επίσκεψης. Σας ευχαριστούμε πολύ!

κάτω από: Γενικά

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες