no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Erasmus+ ( σχ.έτη 2017-19 ) & ( σχ.έτη 2020 – 23 )

Σχολικά έτη 2020 – 23 

Active Schools    

Αυτός είναι ο τίτλος του προγράμματος Erasmus+ στο οποίο έχει ενταχθεί το σχολείο μας με συντονιστή τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λιβαδειάς σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς και δημοτικά σχολεία στην Ουαλία, Μεγάλη Βρετανία και τη Μούρθια, Ισπανία. Στο πρότζεκτ συνεργάζονται επίσης και κάποιοι οργανισμοί.

Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και θα λήξει τον Αύγουστο του 2023. Η παρακολούθηση ήταν αρχικά διαδικτυακή λόγω κορονοϊού και από τον Νοέμβριο του 2021 άρχισαν οι σχεδιασμένες επισκέψεις μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών.

Στόχος του προγράμματος είναι:

ΓΕΝΙΚΑ : Να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά ώστε να διάγει δραστήρια ζωή από μικρή ηλικία και να δώσει τη δυνατότητα στα σχολεία και τις οικογένειες να μοιραστούν τεχνολογικούς πόρους ώστε να ελέγχουν τα επίπεδα δραστηριοτήτων των παιδιών τους.

ΕΙΔΙΚΑ :

– να γίνει αξιολόγηση καθημερινών συνηθειών σε βασικό επίπεδο και να δημιουργηθεί υλικό μέσα στην αίθουσα που να προωθεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

– μια συλλογή μεθόδων που προωθούν καμπάνια για την ανάδειξη της σημασίας του υγιεινού τρόπου ζωής ώστε να βελτιωθεί η υγεία και να επέλθει ευημερία της κοινότητας.

– ένα ψηφιακό βιβλίο συνταγών που προτείνει εύκολες, υγιεινές συνταγές.

– ένα διαδραστικό οδηγό (μέσω ψηφιακής εφαρμογής) για την κατανόηση της ‘υγείας’ , την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την προβολή εμπειριών διάφορων ομάδων.

– μια συμπληρωματική εργαλειοθήκη που μαζί με την ψηφιακή εφαρμογή θα βοηθά τους εκπαιδευτικούς να οργανώνουν τα μαθήματα και τις δραστηριότητές τους.

 20220321 152211  20220516 101307IMG 00b7b9af1460e6649fe4fd7d70ec1c8c V

 

 

 

Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+. ( υποενότητα LESSON PLANS ). Η δράση αυτή έγινε με πρωτοβουλία της καθηγήτρια κας Αλμπάνη Μαρίας σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του σχολείου και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα Γκιζίλη Ρούλα. Ο σκοπός της ήταν η παρουσίαση της Πυραμίδας της Διατροφής μέσα από ένα σωστό και ολοκληρωμένο πλάνο υγιεινής ζωής.

Το πλάνο αυτό αφορά το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας και έχει ως στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες: 1) να κατανοήσουν καλύτερα την ύλη του μαθήματος/ανακαλέσουν στη μνήμη τους γνώσεις παλαιότερων ετών, 2) να συνειδητοποιήσουν την σπουδαιότητα της διατροφής για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την υγεία τους, 3) να γνωρίσουν τα θρεπτικά συστατικά και τη σημασία τους για τον οργανισμό, 4) να κατατάξουν τα τρόφιμα στις ομάδες τροφίμων που ανήκουν, 5) να κατανοήσουν τη σημασία της Πυραμίδας της Διατροφής 6) να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες με βάση την Μεσογειακή Διατροφή. Τα παιδιά δημιούργησαν ένα περιβάλλον μέσα στην τάξη κατάλληλο για την παρουσίαση του πλάνου υγιεινής ζωής.

Κάθε μαθητής/μαθήτρια ανάλαβε να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο και να το κατατάξει στο αντίστοιχο πεδίο στην Πυραμίδα της Διατροφής με βάση το οποίο πρέπει να καταναλώνεται ( καθημερινά/εβδομαδιαία/μηνιαία ) ενώ προηγουμένως έκανε συγκεκριμένες σωματικές ασκήσεις. Άλλωστε, η σωματική άσκηση βρίσκεται στη βάση της Πυραμίδας της Διατροφής καθώς επηρεάζει άμεσα την έκβαση της υγείας μας και την ποιότητα της ζωής μας. Τα παιδιά χάρηκαν ιδιαίτερα με αυτή τη δράση, επειδή τους δόθηκε η δυνατότητα να ανακαλέσουν μνήμες προηγούμενων ετών σχετικά με το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας και με παιγνιώδη τρόπο να διακρίνουν τη σημασία της ποικιλίας τροφίμων σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Ευχαριστούμε πολύ τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την συμμετοχή τους στη δράση!

 

Στο πλαίσιο της εναρμόνισης του εορτασμού της 9ης Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2022 με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και την συμμετοχή μας στο τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ “ Active Schools ” , την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, με κοινό σύνθημα « ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ » και στόχο την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία εφ’ όρου ζωής πραγματοποιήθηκαν και στο σχολείο μας ποικίλες Δράσεις ανά τάξη και ανά τμήμα.

Τα παιδιά της  Α΄ Γυμνασίου και πιο συγκεκριμένα το Α1 και το Α2 ασκήθηκαν στο γήπεδο μπάσκετ ( πλησίον του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου ) σε διάφορες αθλητικές δράσεις, ενώ οι μαθητές/τριες του Α3 συνδυάζοντας τη φυσική άσκηση με την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες περπάτησαν στο δάσος του Μοσχοποδίου και μελέτησαν τη χλωρίδα του συγκεκριμένου βιότοπου χρησιμοποιώντας την εφαρμογή plantnet. Οι μαθητές/τριες του Α4 απασχολήθηκαν στη δημιουργία Αφισών σχετικά με τον Αθλητισμό στο χώρο του σχολείου, καθώς και στη ζωγραφική. Τα παιδιά ζωγράφισαν σε έναν τοίχο του σχολείου αθλητικές παραστάσεις με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Οι μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου περπάτησαν 2022 βήματα στον χώρο του Δημοτικού Σταδίου Θήβας, ενώ διοργανώθηκε και εσωτερικό πρωτάθλημα σκυταλοδρομιών, μεταξύ των τμημάτων. Στο στάδιο ταυτοχρόνως ήταν παρόντες και μαθητές/τριες από το ΕΕΕΕΚ Θήβας μαζί με τα τμήματα Γ1 και Γ3 του σχολείου μας, όπου όλοι μαζί χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και συμμετείχαν σε αγώνες σκυταλοδρομιών και bowling. Στη συνέχεια γνώρισαν το παραολυμπιακό άθλημα boccia και έπαιξαν μπάσκετ και πάλι όλοι μαζί. Ενώ τα παιδιά του Γ2 ασκήθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου με παραδοσιακά παιχνίδια, όπως « τα μήλα », « μαντηλάκι » κτλ.

Όλα τα παιδιά μας συγκεντρώθηκαν στις 11:30 στο σχολείο, όπου έγινε η παρουσίαση των δραστηριοτήτων και η Ήμερα Αθλητισμού έκλεισε πανηγυρικά με την γνωστή σε όλους μας διελκυστίνδα, με περισσό ενθουσιασμό από τα παιδιά μας!

20220930 094552

20220930 091809

IMG 688420220930 121832

 

 

 

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας τους/τις συναδέλφους και τους μαθητές/τριες  που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, ( Active Schools ), το οποίο είναι σε εξέλιξη στο σχολείο μας και ολοκληρώνεται την τρέχουσα σχολική χρονιά. Οι χώρες που συμμετέχουν, εκτός από τα σχολεία της περιοχής μας είναι η Ουαλία και η Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας υποδεχτήκαμε τις αποστολές, γνωριστήκαμε καλύτερα μεταξύ μας και πραγματοποιήθηκαν διάφορες Δράσεις. Στην αρχή της ημέρας έγινε η Παρουσίαση του σχολείου μας, καθώς και  Παιχνίδια Γνωριμιών μεταξύ των μαθητών/τριών & εκπαιδευτικών των τριών χωρών, ενώ μετά ξεναγήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά σε όλους τους χώρους της σχολικής μας μονάδας.

Στη συνέχεια όλα τα παιδιά χόρεψαν στο ρυθμό του Ζορμπά και στη συνέχεια προσφέρθηκε πρωινό σε όλους, από τους μαθητές/τριές μας σε πλουσιότατο μπουφέ. Οι Δράσεις συνεχίστηκαν και πιο συγκεκριμένα με τον σχεδιασμό από τα ίδια τα παιδιά, του λογότυπου του Προγράμματος επάνω σε μπλουζάκια κι έκλεισε με πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Μετά από μια τόσο δημιουργική ημέρα προσφέρθηκε σε όλους πλουσιοπάροχο γεύμα, με φαγητά που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των μαθητών/τριών μας. Πιστεύουμε πως ακόμη μια φορά δείξαμε στους εταίρους μας, την αξία της ελληνικής φιλοξενίας και την αγάπη όλων μας για τη μάθηση, μέσω της συμμετοχής μας σε ένα ακόμη Erasmus+.

IMG 20221121 104306 1IMG 20221121 124405IMG 20221121 140423 1IMG 20221121 140641 1IMG 20221121 134504 1IMG 20221121 123154 1IMG 20221121 124608 1IMG 20221121 124251

 

Το σχολείο μας ως ” ενταξιακό σχολείο  –  ” Erasmus+ ( Active Schools + ) 

Την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Δ. Θηβαίων έπεσε η αυλαία του εκπαιδευτικού προγράμματος των Special Olympics “Παίζουμε μαζί – Μαθαίνουμε Μαζί”, σε μια αθλητική γιορτή που έλαβε χώρα με τη συμμετοχή των σχολείων: 3ο Γυμνάσιο Θήβας -4ο Γυμνάσιο Θήβας – 5ο Γυμνάσιο Θήβας – Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Θήβας, οι μαθητές των οποίων συμμετείχαν σε αγώνες σκυταλοδρομίας και αγώνες μπάσκετ με μεικτές ομάδες. Η Δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων Δράσεων των Προγράμματος Erasmus + ( Active Schools ), στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας. Μέσω αυτής της δράσης κινητοποιούνται οι μαθητές/τριες για μια πιο ενεργή συμμετοχή όχι μόνον στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και στην ομαλή κοινωνικοποίησή τους, συνεργαζόμενοι και με Α.μ. Ε. Α.

Τη εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής και προπονητής της ανδρικής ομάδας Μπάσκετ του Ερμή Σχηματαρίου κ. Νίκος Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου ως παίκτης φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού αλλά και της Εθνικής μας ομάδας! Την ημέρα αυτή παιξε με τους μαθητές, φωτογραφήθηκε μαζί τους και έδωσε το εναρκτήριο τζάμπολ για τους αγώνες. Στη συνέχεια, βραβεύτηκε από τους εκπροσώπους των Special Olympics και συμμετείχε στην απονομή διπλωμάτων των μαθητών.

Το παρόν στη δράση αυτή έδωσε ο κ. Σωτήρης Γερμανός έχοντας το ρόλο του Διαιτητή και δώρισε στο σχολείο μας αρκετές μπάλες μπάσκετ εκ μέρους της μπασκετικής ομάδας του Άρη Θήβας.

Από τη γιορτή αυτή του αθλητισμού δεν θα μπορούσε να λείψει η “dream team” του εκπαιδευτικού προγράμματος “Παίζουμε Μαζί – Μαθαίνουμε Μαζί” που αποτελείται από:

– την κ. Ναταλία Ανδριανοπούλου, Διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

– την κ. Μίλλυ Κονταξή, Συντονίστρια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

– την κ. Νατάσα Κονιδάρη, υπεύθυνη του προπονητικού προγράμματος και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Special Olympics.

– τον κ. Δασούρα Γιώργο, μέλος του Δ.Σ. Special Olympics και φωτογράφο των δράσεων.

Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Θήβας κ. Πασχαλία Παπαγεωργίου, τη Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Θήβας κ. Ρούλα Γκιζίλη, τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής του 4ου Γυμνασίου Θήβας κ. Στέφανο Δεφίγγο, το Διευθυντή του 5ου Γυμνασίου Θήβας κ. Άρη Μπουλίο, την εκπαιδευτικό Γαλλικών του 5ου Γυμνασίου Θήβας κ. Μάγδα Τσακανίκα, για τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες στη Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού σχολείου Θήβας, κ. Ιωάννα Ρουπάκα, στο Διευθυντή του 5ου Δ. Σ. Θήβας, κ. Ηλία Τραμπάκουλο, τη Διευθύντρια του 7ου Δ.Σ. Θήβας κ. Βάσω Ζαχαράκη, τη Διευθύντρια του Δ.Σ. Πλαταιών κ. Ζωή Τσιούτσου και το Διευθυντή του Δ.Σ. Καπαρελλίου κ. Παναγιώτη Γκέκα, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα!

Όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ” Παίζουμε Μαζί – Μαθαίνουμε Μαζί” θα πιστοποιηθούν ως “Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού”.

336250804 611122510837023 783790965536487868 n336229246 672173754578093 7879850662276373436 n336194219 912766743253865 2958817853422614773 n

 

 

ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ»

Την Πέμπτη, 4 Μάϊου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου συμμετείχαν στη δράση με θέμα «Υγιεινό Πρωινό Γεύμα». Η δράση προτάθηκε από την Διευθύντρια του σχολείου κα Γκιζίλη Σταυρούλα σε συνεργασία με την υπεύθυνη καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας  κα Αλμπάνη Μαρία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “Active Schools”. Πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες ώρες του ωρολογίου προγράμματος, οργανώθηκε από το τμήμα Α4 και αφορούσε όλο το σχολείο. Τα παιδιά ετοίμασαν δύο ξεχωριστούς μπουφέδες για να αναδείξουν τη διαφορά ανάμεσα στο υγιεινό και μη υγιεινό γεύμα. Οι μαθητές του σχολείου μας απόλαυσαν ένα ξεχωριστό πρωινό γεύμα και ακολούθησε συζήτηση μέσα στην τάξη για τα οφέλη που έχει η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος στην υγεία μας. Ευχαριστούμε πολύ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση και ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος Α4 για την οργάνωση της δράσης και την άψογη συνεργασία τους!

IMG a2ec337105417784854918297fb05ac9 V 1IMG ce28bd6d983f31bf8258cf687d175bb3 V 1 1IMG 1c01b0d94ceed79cb4c08ec782adfc20 V 1

 

IMG 67936e2ae3df459fc012791a6435ddd5 V 1

 

 

 

 

 

Σχολικά έτη 2017 – 19

Το σχολείο μας πάντα πρωτοπόρο και καινοτόμο ξεκινά δυναμικά την νέα σχολική χρονιά! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+  στο σχολείο μας, με θέμα: Healthy Living; Eco acting. Health and sustainability through Arts .

Την Τρίτη 3  Οκτωβρίου έφτασαν στην πόλη μας και στο σχολείο μας,  οι εταίροι μας από την Ισπανία, τη Λετονία και την Πολωνία και ξεκινήσαμε άμεσα την υλοποίηση του Προγράμματος. Τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του σχολείου μας που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα είναι τα εξής: Γκιζίλη Σταυρούλα, Βάλλιου Δήμητρα, Ζιώγου Καλλιόπη, Μακροδήμου Ευθυμία, Ντίνου Άρτεμις και Χατζηκυριάκου Μαρία.

Προηγήθηκε φυσικά ένα εντυπωσιακό καλωσόρισμα στους συνεργάτες μας, από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Φυτέψαμε συμβολικά και μια ελιά, ως ένδειξη καλής φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των τεσσάρων (4) εκπαιδευτικών κοινοτήτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το συμβολικό γαϊτανάκι των μαθητών μας. Όπως αρμονικά εμπλέκονται οι κορδέλες του, έτσι και οι σχέσεις μας, με τους νέους φίλους μας!

Επίσης οι εταίροι μας περπάτησαν και ευχαριστήθηκαν ιδιαιτέρως τα καταπράσινα μονοπάτια του Μοσχοποδίου. Ο Ισπανός συντονιστής του Προγράμματος κ. Josep Maria Vilar (καθηγητής μουσικής )  είχε μιαν ευχάριστη έκπληξη-συνάντηση με τον καθηγητή Βυζαντινής μουσικής στο δημοτικό ωδείο Θηβών κο Τσαρουχά Αντώνιο και τον μαθητή της Α΄ Γυμνασίου, του σχολείου μας, Κοροβέση Απόλλωνα.

Ακολουθούν και άλλες Δράσεις τις υπόλοιπες μέρες της παραμονής τους. Ξεκίνησε δυνατά η Ομάδα του Προγράμματος, με άψογη συνεργασία και επικοινωνία σε όλες τις συνεδριάσεις μας, όπου μπαίνουν οι βάσεις και οι άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί το Πρόγραμμα, με την ενεργό συμμετοχή από εδώ και πέρα και μαθητών και των τεσσάρων ( 4 ) χωρών.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την υπέροχη υποδοχή που επεφύλαξαν στους εταίρους μας, τον σεβασμό τους και την άψογη συμπεριφορά τους, καθώς επίσης ευχαριστούμε θερμά και τους γονείς των παιδιών που μας βοηθούν και μας συμπαρίστανται με κάθε τρόπο, σε αυτήν τη νέα μας προσπάθεια και σε αυτό το άνοιγμα του σχολείου μας, προς νέες εμπειρίες και εκπαιδευτικά δεδομένα.

 

 

 

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ που έχει αναλάβει το σχολείο μας με τίτλο  « Healthy Living – Eco Acting » και υλοποιείται από το τρέχον σχ. έτος και θα ολοκληρωθεί την επόμενη σχ. χρονιά  31-08-2019 , πραγματοποιήθηκε στις 22-27/01/18, το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι, στο Santpedor ( Καταλονία ), που είναι η έδρα του σχολείου -συντονιστή  του Προγράμματος.

Η αναχώρησή μας από το αεροδρόμιο « Ελ. Βενιζέλος » έγινε  την προγραμματισμένη ώρα, όπως και η προσγείωσή μας, στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας μας υποδέχτηκαν στο Sandpedor, οι συνάδελφοι του Προγράμματος καθώς και οι γονείς που θα φιλοξενούσαν τους οκτώ (8) μαθητές/τριές μας.

Την επόμενη μέρα, στις 23/01/18 ξεκίνησε η εφαρμογή των Δράσεων-Προτάσεων-Εκδηλώσεων του Προγράμματος. Χαρακτηριστική ήταν η πιστή τήρηση όλων των Χρονοδιαγραμμάτων όλων των ημερών σύμφωνα με το πρόγραμμα , η υπευθυνότητα και συνέπεια όλων των άμεσα εμπλεκομένων προσώπων, όπως μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών , γονέων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνεργαστήκαμε άψογα μεταξύ μας, μα κυρίως υπήρξε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και δράσεων  από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των 4 χωρών (Ελλάδα, Ισπανία Λετονία και Πολωνία ) σε όλα τα επίπεδα, όπως σε θέματα παιδείαs και εκπαιδευτικών πρακτικών, πολιτισμού ,πρακτικών και προτάσεων για υγιεινές και οικολογικές δράσεις στα σχολεία μας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες μας  .

Αυτό όμως που μας χαροποίησε ιδιαιτέρως ήταν ο ενθουσιασμός των παιδιών μας και τα ευτυχισμένα πρόσωπά τους, σε όλη την διάρκεια των δράσεων  του 6/ημερου εκπαιδευτικού ταξιδιού μας .Ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση μας έδωσε το γεγονός ότι το σχολείο μας κέρδισε στο διαγωνισμό για το  λογότυπο του προγράμματος και έτσι το Logo που θα συνοδεύει το πρόγραμμά  μας είναι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Επίσης η κατασκευή του γλυπτού από ανακυκλώσιμα υλικά που κατασκεύασαν οι μαθητές του σχολείου μας έκλεψε τις εντυπώσεις και πήρε εξέχουσα θέση στην έκθεση φωτογραφίας και γλυπτών στην βιβλιοθήκη του Σάντπεντορ.

Η αναχώρηση μας από την Βαρκελώνη το Σάββατο 27-01-2018  και η άφιξή μας στην Αθήνα  έγιναν  κανονικά χωρίς καμία καθυστέρηση , με αρκετές συγκινητικές στιγμές και ανάμεικτα συναισθήματα .

Όπως μας τόνισαν όλοι οι μαθητές /τριες  μας ήταν μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία για εκείνους /ες , που τους έκανε πιο υπεύθυνα και δυνατά παιδιά  και υποσχέθηκαν πως θα συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά την προσπάθειά τους, μέχρι την ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Η πληροφόρηση, ενημέρωση και ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα βοηθά τόσο στον τρόπο ζωής των μαθητών/τριών μας  όσο και στον τρόπο συμπεριφοράς τους. Συμβάλλει  θετικά στο να μάθουνε να προστατεύουνε το περιβάλλον υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής καλύτερο, δημιουργώντας λιγότερα απορρίμματα, ανακυκλώνοντας έξυπνα τα υπάρχοντα, γνωρίζοντας τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά άλλων λαών που προσπαθούν εξίσου για τη βελτίωση δράσης στο ίδιο θέμα:  «Ζω υγιεινά – ενεργώ οικολογικά».

 

 

 

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ που έχει αναλάβει το σχολείο μας με τίτλο «HealthyLiving – EcoActing» και υλοποιείται από το τρέχον σχολικό έτος και ολοκληρωθεί την επόμενη σχολική χρονιά 31-08-2018, πραγματοποιήθηκε στις 07/05/2018-12/05/2018 το δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι στη Ρίγα της Λετονίας.

Την Δευτέρα 07/05/2018 έγινε η αναχώρησή μας από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» την προγραμματισμένη ώρα και μετά από ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, έγινε η άφιξή μας στο αεροδρόμιο της Ρίγας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μαθητές τακτοποιήθηκαν στα σπίτια των οικογενειών που φιλοξενήθηκαν.

Την Τρίτη 08/05/2018 έγινε στο σχολείο η παρουσίαση του σχολείου,της πόλης και της χώρας κάθε αποστολής, ακολούθησε εκπαιδευτικό παιχνίδι στο δάσος και την λίμνη Dambjapurva και απογευματινή ξενάγηση στην παλιά πόλη της Ρίγας.

Την Τετάρτη 09/05/2018 συνεχίστηκαν οι δράσεις με την παρασκευή υγιεινής πίτσας και mandalas (σχέδια με φρούτα πάνω σε πιάτα), και την εκδρομή στην περιοχή Jurmalaστη Βαλτική θάλασσα όπου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ενέργειας. Εκεί τα παιδιά μέσα από μία έξυπνη ξενάγηση-παιχνίδι έμαθαν πώς να εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια.

Το πρωινό της Πέμπτης 10/05/2018 ξεκίνησε με δράσεις (δημιουργία flyers,διατροφικής πυραμίδας, couples και βιβλίου με υγιεινές παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής από κάθε χώρα), συζητήσεις, παρουσιάσεις, σχετικά με το πρόγραμμα στο χώρο του σχολείου και ακολούθησε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θετικών Επιστημών της Ρίγας. Εκεί ξεναγηθήκαμε σε κάποια εργαστήρια και μάθαμε πόσο απαραίτητη είναι η ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων για την προστασία του ορυκτού πλούτου του πλανήτη μας. Το απόγευμα παρακολουθήσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, μία καταπληκτική μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στη γιορτή της μητέρας, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου. Ακολούθησε δείπνο με παραδοσιακά εδέσματα στην αυλή του σχολείου το οποίο είχαν ετοιμάσει οι οικογένειες φιλοξενίας των μαθητών.

Την Παρασκευή 11/05/2018 έγινε η κατασκευή LandArtστην αυλή του σχολείου απ’ όλους τους μαθητές με άριστα αποτελέσματα καθώς και οι πρόβες και η τελική βιντεοσκόπηση του τραγουδιού του Προγράμματος.

Το Σάββατο 12/05/2018 ήταν ημέρα αποχαιρετισμών και συγκίνησης. Γεμάτοι από ανάμεικτα συναισθήματα αλλά και με πολλές νέες γνώσεις και εμπειρίες αναχωρήσαμε από το αεροδρόμιο της Ρίγας την προγραμματισμένη ώρα και μετά από την ενδιάμεση στάση στην Φρανκφούρτη, αφιχθήκαμε κανονικά στην Αθήνα.

Παράλληλα με το πρόγραμμα των μαθητών έγιναν και οι απαραίτητες συναντήσεις των καθηγητών όπου προγραμματίστηκαν οι επόμενες δράσεις του προγράμματος καθώς και η επόμενη επίσκεψη στη Θήβα τον Ιανουάριο του 2019.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε σε όλους, καθηγητές και μαθητές, η άψογη διοργάνωση από την πλευρά των Λετονών εταίρων. Όλα κύλησαν άνετα διότι είχαν μελετήσει κάθε λεπτομέρεια και είχαν προνοήσει κάθε ανάγκη μας.

Επίσης, γνωρίσαμε ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Έχει 700 περίπου μαθητές από το νηπιαγωγείο έως και το γυμνάσιο, 60 διδάσκοντες και 40 άτομα προσωπικό (γραμματείς, φύλακες, κηπουρούς, καθαρίστριες, μαγείρισσες, θυρωρό κ.λ.π.). Λειτουργούν προαιρετικά απογευματινά τμήματα (μουσικής, χορού, αθλημάτων κλπ) με ειδικούς καθηγητές. Όλοι οι μαθητές τρώνε δωρεάν στο εστιατόριο του σχολείου. Οι μαθητές μετακινούνται με λεωφορείο του σχολείου, το οποίο εξυπηρέτησε και τις δικές μας μετακινήσεις κατά το διάστημα που ήμαστε εκεί. Εκτός από τα συνηθισμένα μαθήματα γίνονται και μαθήματα όπως ξυλουργική, μαγειρική, ραπτική, πλέξιμο κλπ. Όλα τα μαθήματα γίνονται σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του σχολείου είναι διακοσμημένοι με υπέροχα έργα των μαθητών. Παντού υπάρχουν φυτά και τα πάντα είναι πεντακάθαρα.

Δεν θα κρύψουμε πως ζηλέψαμε λίγο την πειθαρχία αυτού του λαού και ιδιαίτερα των μαθητών μέσα στο σχολείο καθώς και κατά την άψογη, επαγγελματικού επιπέδου, μουσικοχορευτική παράσταση που παρακολουθήσαμε.

Όλοι οι μαθητές μας έμειναν ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη αυτή στη Ρίγα, αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες και μαγεύτηκαν από την ίδια την πόλη της Ρίγας με την παραμυθένια παλιά πόλη, τα δάση, το ποτάμι και τις λίμνες της!!!

 

ΛΟΙΠΕΣ  ΔΡΑΣΕΙΣ  ΣΤΟ  ΠΛΑΙΣΙΟ  ΤΟΥ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος Erasmus+, ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά, κινηθήκαμε και “θεραπευτικά”! Εντοπίσαμε τα  “κακώς κείμενα” σε περιβαλλοντικό επίπεδο, στο χώρο του σχολείου μας και γύρω από αυτόν. Ἐτσι, μέσω συγκεκριμένων Δράσεων αποτρέπουμε πλέον την επανάληψη παρόμοιων περιβαλλοντικών “σφαλμάτων”!

 

 

Επίσης προσπαθούμε να  ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές/τριές μας περιβαλλοντικά και μέσω των Τεχνών, όπως άλλωστε επιτάσσει η Στοχοθεσία του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Όπως για παράδειγμα η Δράση LandArt. Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια σχολικών περιπάτων, τα παιδιά μας ασκήθηκαν σε διάφορα αθλήματα και μέσω δικών τους καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στη Φύση κινητοποίησαν και τους υπόλοιπους συμμαθητές/τριές τους , στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

 Ένας από τους σκοπούς του Προγράμματος είναι η εξωστρέφεια αυτής της προσπάθειας. Έτσι στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε και Διαγωνισμός Αφίσας, έτσι ώστε η καλύτερη να αναρτηθεί σε καίρια σημεία της πόλης μας. Του λόγου το αληθές:

    

Στο ίδιο σκεπτικό προωθήθηκαν και τα σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία διανεμήθηκαν σε καίρια σημεία της πόλης μας:

  

Επιπλέον υλοποιήθηκαν Δράσεις παράλληλα με το Erasmus+ , στο πλαίσιο της συμμετοχής μας, στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο  ΦοΔΣΑ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων και ξεχώρισε για τις καινοτόμες προτάσεις – δράσεις του, που βασίζονται στο τρίπτυχο της Μείωσης- Επαναχρησιμοποίησης- Ανακύκλωσης (3R: Reduce, Reuse, Recycle) ειδών και αποβλήτων, αλλά και την ευαισθησία των μαθητών του σε θέματα περιβάλλοντος.  Εκτός από τους επαίνους οι μαθητές/τριές μας βραβεύτηκαν από τον ΦοΔΣΑ με μία ημερήσια εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων οι μαθητές του σχολείου, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, κατασκεύασαν αφίσες με το τρίπτυχο 3R, γλυπτό από ανακυκλώσιμα υλικά (Χριστουγεννιάτικο δέντρο από πλαστικά μπουκάλια), συνέλεξαν και παρέδωσαν μπαταρίες σε εταιρεία ανακύκλωσης, υλοποίησαν bazaar με ρούχα από δεύτερο χέρι, έκαναν κομποστοποίηση στο χώρο του σχολείου, φωτογράφισαν αρνητικά στοιχεία για το περιβάλλον και συνέστησαν ομάδα εθελοντών (eco squads) για την παρότρυνση των μαθητών και την τελική υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων.

 

 

 

 

 

Επιπλέον τα παιδιά μας υιοθέτησαν οικολογικές πρακτικές μετακίνησης, όπως η χρήση ποδηλάτου, κατά τη μετακίνησή τους προς και από το σχολείο.

 

 

 

Ένας από τους στόχους του Προγράμματος είναι και η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Γι΄αυτό και στήθηκε στο σχολείο μας μια Λαϊκή Αγορά, κατά τον τρόπο λειτουργίας των αντίστοιχων Λαϊκών αγορών του τόπου μας, με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία καθαρίστηκαν και ” πωλήθηκαν” – χαρίστηκαν από τα παιδιά του Προγράμματος για τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου! Επίσης τα παιδιά μας παρασκεύασαν, στο χώρο του σχολείου, μέχρι και milk shakes, τα οποία καταναλώθηκαν σε χρόνο – ρεκόρ, φυσικά!

 

Το Πρόγραμμά μας όμως δεν είναι είναι ένα “κλειστό” Πρόγραμμα που αφορά μόνον τη δική μας σχολική κοινότητα αλλά είναι εξωστρεφές και στο πλαίσιο της διάχυσής του πραγματοποιήθηκε μια παράλληλη Δράση με τους Σύλλογους Γονέων & Κηδεμόνων του  2ου , 5ου και 6ου Δημοτικών Θήβας σε συνεργασία με το  Ι.Ε.Κ. PRAXIS. Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου διοργανώθηκε μια καλοκαιρινή γιορτή στην αυλή του 5ου Δημοτικού, στους Αγίους Θεοδώρους, όπου παιδιά και γονείς από πολλά σχολεία της πόλης μας ενημερώθηκαν για τη σωστή μεσογειακή διατροφή από διατροφολόγο έφαγαν τις κατασκευές-αγάλματα που έφτιαξαν οι μαθητές του σχολείου μας από φρούτα και λαχανικά! Επίσης ενημερώθηκαν όλοι για το διετές Πρόγραμμά μας, τους στόχους του, την πορεία του μέχρι σήμερα και τις ποικίλες Δράσεις μας.

   

Συνεχίζοντας δυναμικά τις δράσεις μας στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ ξεκίνησε και η Τρίτη περίοδος Δράσεων. Οι Δράσεις αυτές είναι ενταγμένες σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κορυφώνεται η ολοκλήρωσή τους στο σχολείο μας, κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας εκ μέρους μας, όλων των εταίρων, το χρ. διάστημα από 28/01/19 έως  02/02/19, στην πόλη μας.

Μέχρι τότε λοιπόν υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται οι κάτωθι δραστηριότητες:

  1. Αρχές Νοεμβρίου 2018 λοιπόν, τα παιδιά μας δούλεψαν πολύ στην οργάνωση μιας « αντιπαράθεσης » ή καλύτερα αντιπαραβολής των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της συμβατικής και βιολογικής γεωργίας. Αναζήτησαν πληροφορίες για τους συγκεκριμένους τρόπους καλλιέργειας και στη συνέχεια ανέπτυξαν τις απόψεις τους, στο πλαίσιο μιας συζήτησης μεταξύ τους, σε άπταιστα αγγλικά! Η συζήτηση βιντεοσκοπήθηκε και « ταξίδεψε » και στις τρεις (3) χώρες των εταίρων μας.
  2. Προέλευση των ρούχων

Δεύτερη Δράση…η οπτικοποίηση της προέλευσης των ρούχων.

Η ομάδα μας ολοκλήρωσε το έργο της ανεύρεσης της προέλευσης των καθημερινών ενδυμάτων. Πρώτα, εξετάσαμε τις ετικέτες των ρούχων μας, γράψαμε την προέλευση κάτω, αφαιρέσαμε τον αριθμό των ρούχων από κάθε χώρα και, στη συνέχεια, εντοπίσαμε σε έναν παγκόσμιο χάρτη όπου βρίσκονται αυτές οι περιοχές. Ο χάρτης κατασκευάστηκε με λευκό πανί, που καρφώσαμε σε 2 κομμάτια ξύλου. Τέλος, έχουμε κολλήσει μικρά κομμάτια χαρτιού με αριθμούς πάνω τους στις χώρες του χάρτη.

Στη συνέχεια τα παιδιά μας δούλεψαν στην ακόλουθη Δράση: Συγκέντρωσαν πληροφορίες για την πορεία δημιουργίας ενός υφάσματος και πιο συγκεκριμένα του πασίγνωστου σε όλους μας blue jean, από τη στιγμή συλλογής του βαμβακιού στο χωράφι, μέχρι το ράφι πώλησής του.. Όλη αυτή η πορεία οπτικοποιήθηκε σε βίντεο και σε κολάζ ( βλ. παρακάτω φωτο ).

Και ακολουθεί η Δράση: Artistic installation!

Η ιδέα μας είναι να φτιάξουμε ένα χαλάκι για κάθε χρήση, χρησιμοποιώντας κομμάτια χρησιμοποιημένων ρούχων. Έτσι, οι μαθητές συνέλεξαν τα παλιά ρούχα – ειδικά τα μπλουζάκια – και άρχισαν να κόβουν μακριά κομμάτια υφάσματος. Είχαν ήδη μια ειδική πλαστική βάση με τρύπες, η μία δίπλα στην άλλη και η κ. Μακροδήμου, τους δίδαξε πώς να “κεντήσουν” το κομμάτι ύφασμα στη βάση και να δημιουργήσουν ένα χαλάκι.!

Του λόγου το αληθές:

Το έργο μας θα ολοκληρωθεί, με την έλευση των εταίρων, στο σχολείο μας!

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας μας εντάσσεται και η επόμενη Δράση: Δημιουργία τραγουδιού σε αγγλικούς στίχους, εναρμονισμένο στη στοχοθεσία του Προγράμματος και σε συνέχεια με τις αντίστοιχες προσπάθειες της Ισπανίας και της Λετονίας που προηγήθηκαν. Φυσικά η πρωτοβουλία ανήκει στους μαθητές μας, όπως και η χορογραφία του εν λόγω τραγουδιού, με την υποστήριξή των αρμοδίων καθηγητριών. Ιδού μια γεύση από την ώρα της στιχουργικής μας προσπάθειας!

Σκεπτόμενοι οικολογικά στο σχολείο μας υλοποιούμε και κάτι ακόμη! Στηρίζουμε τα τοπικά μας γεωργικά προϊόντα, ερευνούμε και αγοράζουμε οικολογικά! Στις παρακάτω φωτογραφίες τα παιδιά μας επισκέφτηκαν την ανοικτή Λαϊκή Αγορά, ερεύνησαν, κατέγραψαν, συζήτησαν και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα ανακοινωθούν στην προσεχή συνάντηση όλων των εταίρων, εδώ στο σχολείο μας!

   

  

 

 

 

 

 

 

Το υπέροχο ταξίδι της εβδομάδας φιλοξενίας Erasmus+ του σχολείου μας ξεκίνησε το βράδυ της 28ης  Ιανουαρίου 2019, όταν υποδεχτήκαμε τους εταίρους μας, στο χώρο του σχολείου μας. Επρόκειτο για μια αποστολή έντεκα ( 11 ) συναδέλφων και είκοσι οκτώ ( 28 ) παιδιών από την Ισπανία, Πολωνία και Λετονία. Τους υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία, ιδιαίτερα οι μαθητές/τριες μας και οι οικογένειες τους που θα τους φιλοξενούσαν!

Το επόμενο πρωί, τηρώντας το σχολικό μας ωράριο, υποδεχτήκαμε τους καθηγητές και μαθητές/τριες στο σχολείο μας, όπου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων παρουσιάστηκαν σύντομα videos από τους μαθητές/τριες μας. Στις προβολές αυτές φέραμε πιο κοντά τους φιλοξενούμενούς μας στην Ιστορία, Παράδοση, Πολιτισμό και στα ήθη κι έθιμα, όχι μόνον της χώρας μας αλλά και της πόλης μας. Ακολούθησαν τα « παιχνίδια γνωριμίας », μεταξύ των παιδιών και των τεσσάρων ( 4 ), μια ευχάριστη διαδικασία για να γνωριστούν καλύτερα.  Επίσης κόψαμε την καθιερωμένη Βασιλόπιτά μας, με μία Βασιλόπιτα αποκλειστικά του Προγράμματος Erasmus + !

 

 

Όλοι οι μαθητές/τριες απήλαυσαν φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι και ένα υγιεινό δεκατιανό από την Υπεύθυνη του Κυλικείου μας κ. Βουδούρη Κωνσταντίνα, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια που μας παρείχε. Στη συνέχεια ακολούθησε η επόμενη Δράση, των Καλλιτεχνικών Δημιουργιών από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία οι φιλοξενούμενοι μαθητές/τριες μετέφεραν από τις χώρες τους και πραγματοποιήθηκαν οι πρόβες για το Τραγούδι και το Χορευτικό του Προγράμματος.

 

 

Μετά από το μεσημεριανό γεύμα όλες οι αποστολές ξεναγήθηκαν στο Βιοκλιματικό πάρκο της πόλης μας και ενημερώθηκαν από τον Υπεύθυνο κ. Χρυσικό καθώς και στον Ιερό Ναό Μεγάλης Παναγίας ( Άγιος Δημήτριος ), ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σημείο αναφοράς της Θήβας.

 

 

Την Τετάρτη 30/01/19 συναντηθήκαμε στο σχολείο και όλα τα παιδιά εργάστηκαν στο να φτιάξουν T- shirts με τον τίτλο του Προγράμματος, με τη βοήθεια stencils. Δούλεψαν σε μεικτές Ομάδες, αποτελούμενες από μέλη και των τεσσάρων (4) χωρών.

Στις 10: 30 π.μ. αναχωρήσαμε από το σχολείο για να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις του Αιολικού Πάρκου ( Θίσβη ). Εκεί έγινε αναλυτική ενημέρωση για τη λειτουργία του Πάρκου και παρουσιάστηκαν ανάλογες εργασίες, σχετικές με τη συγκεκριμένη επίσκεψη – Δράση. Εντυπωσιασμένοι από το φυσικό κάλλος της περιοχής καθώς και από τον χώρο αναχωρήσαμε. Επόμενος σταθμός, η Λιβαδειά, όπου οι αποστολές ξεναγήθηκαν στην πόλη και απόλαυσαν τις ομορφιές της.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Ακολουθώντας πιστά το σχολικό ωράριο, την επόμενη μέρα ( 31/01/19 ) υλοποιήθηκε μία ακόμη Δράση, η δημιουργία ενός πλεκτού κασκόλ με τις σημαίες των τεσσάρων ( 4 ) χωρών! Επίσης πραγματοποιήθηκαν και αυτήν την ημέρα πρόβες για το χορευτικό του Προγράμματος καθώς και του τραγουδιού του Προγράμματος. Στη συνέχεια, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όλοι μας, μαθητές και καθηγητές πήραμε μέρος σε μία ακόμη Δράση του Προγράμματος, σε ένα bazaar ανταλλαγής ενδυμάτων!  Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι μαθητές/τριες καθώς και οι συνοδοί καθηγητές τους, αλλά και η Ελληνική Ομάδα προσφέραμε στο bazzar κάποιο ένδυμα και αυτό λειτούργησε ανταλλακτικά!

 

 

 

 

 

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα στο Συνεδριακό κέντρο της πόλης μας μιαν εκδήλωση απόλυτα επιτυχημένη, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των εταίρων μας, με θέμα « Σε παλμούς Ελληνικούς ». Μας τίμησαν ιδιαιτέρως με την παρουσία τους, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Τσοκανή Χαρίκλεια με τους μουσικούς συνεργάτες της κ. Ρεφενέ Γιώργο και κ. Ρεφενέ Γιάννη, όπως επίσης  και η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Θήβας, Λάιος. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!

Επιπλέον οι μαθητές/τριες του σχολείου μας, που πλαισιώνουν  τη σχολική Χορωδία, υπό την καθοδήγηση της μουσικού κ. Γκιόκα Ρούλας, κ. Χατζηκυριάκου Μαρίας και του μουσικού, του σχολείου μας κ Μελά Άγγελου συνόδευσαν εξαιρετικά τους κυρίους Ρεφενέ Γιώργο και κ. Ρεφενέ Γιάννη, καθώς επίσης τραγούδησαν και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.

Επιπλέον παρουσιάστηκε από τους μαθητές/τριες μας το παραδοσιακό ελληνικό γαϊτανάκι, ενώ τα παιδιά μας χόρεψαν κιόλας, ξεσηκώνοντας μικρούς μεγάλους, κλείνοντας έτσι θριαμβευτικά τη βραδιά! Όλες οι αποστολές αντάλλαξαν δώρα, ενώ στην εκδήλωση παρευρίσκετο και ο Δήμαρχος της πόλης κ. Νικολάου Σπυρίδων, ο οποίος απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό προς όλους αλλά και ειδικά προς τους φιλοξενούμενους μας. Οι συνάδελφοι – φιλοξενούμενοι, όπως και οι μαθητές τους, αντιστοίχως εξέφρασαν την χαρά τους και την ικανοποίησή τους για το τελικό αποτέλεσμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το επόμενο πρωινό, ( 01/02/2019 ) στο σχολείο πραγματοποιήθηκε μία ακόμη Δράση, εκείνη με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χάρτη, όπου επισημάνθηκαν οι χώρες προέλευσης ρούχων, μετά από σχετικό Ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε από τους μαθητές/τριες και των τεσσάρων ( 4 ) χωρών. Ολοκληρώθηκε επίσης η βιντεοσκόπηση του Χορευτικού του Προγράμματός μας, σε ρυθμούς ραπ, με στίχους εμπνευσμένους από τη στοχοθεσία των Δράσεων. Αργότερα οι αποστολές επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας και φυσικά όλοι έφυγαν άκρως εντυπωσιασμένοι.

 

 

 

 

 

Αργότερα το μεσημέρι, στο πλαίσιο του προγράμματος ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των μαθητών, όλες οι αποστολές επισκέφθηκαν το ΧΥΤΑ Θήβας. Όλοι μαθητές και καθηγητές είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν, τόσο για τον σχεδιασμό και την λειτουργία  του ΦοΔΣΑ όσο και για την λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Θήβας, την υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), καθώς για την ανάπτυξη των δράσεων διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωση.

 

 

 

 

 

 

Το βράδυ δόθηκε στο χώρο του σχολείου βραδινό αποχαιρετιστήριο γεύμα από τους γονείς των μαθητών/τριών που φιλοξένησαν τα υπόλοιπα παιδιά των ξένων χωρών. Όλοι γεύτηκαν κλασσικές παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, έγινε ανταλλαγή δώρων και όλα τα παιδιά διασκέδασαν με την ψυχή τους, στο πάρτυ που ακολούθησε, με μουσική από dj!

 

…Και έφτασε η δύσκολη ώρα του αποχαιρετισμού..Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 στο σχολείο μας αποχαιρετίσαμε τους νέους μας φίλους και συνεργάτες, προσωρινά μέσα σε κλίμα χαρμολύπης. Ειδικά τα παιδιά δέθηκαν ακόμη περισσότερο με δυνατές φιλίες που καμία απόσταση δεν πρόκειται να τις εμποδίσει.. Εις το επανιδείν λοιπόν!!

 

 

Οι Δράσεις του Προγράμματος δεν σταματούν .. Φυτέψαμε αρωματικά βότανα και φυτά, στον προαύλιο χώρο του σχολείου, την φροντίδα των οποίων έχουν αναλάβει τα παιδιά μας.

 

Επίσης στις 19 Απριλίου 2019, ημέρα Παρασκευή επισκεφτήκαμε τους χώρους διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής μας, στη ΔΕΥΑΘ και ενημερωθήκαμε από τους υπεύθυνους για τον τρόπο ύδρευσης της πόλης μας. Πιο συγκεκριμένα γίναμε δεκτοί θερμής υποδοχής στα Γραφεία της Επιχείρησης από τη Διευθύντρια κ. Τσαμαδιά Βασιλική και τον Πρόεδρο κ. Στάικο Αλέξανδρο, όπου προσφέρθηκε στα παιδιά και πλούσιο κέρασμα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το χώρο επεξεργασίας του νερού, στο κανάλι του Μόρνου και ξεναγηθήκαμε από τον κύριο Μπότη Δημήτριο.

 

 

Ξημερώματα της 13ης Μαΐου 2019, ( ημέρα Δευτέρα ) ξεκίνησε το ταξίδι μας για την Πολωνία. Πρόκειται για την τελευταία κινητικότητα, στο πλαίσιο του Προγράμματος που αφορά καθηγητές και μαθητές και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί – συνοδοί: κ. Γκιζίλη Σταυρούλα, ΠΕ 11, Βάλλιου Δήμητρα, ΠΕ 06 και Ζιώγου Καλλιόπη, ΠΕ 01 και οι μαθητές/τριες ( Β’ & Γ’ Γυμνασίου ): Καρατσιβούδης Γεώργιος, Κοκοντίνη Αναστασία, Μαυρίδη Παρασκευή, Νίκας Χρήστος, Βάσου Σωτηρία, Καλογερίδου Ιωάννα, Πελώνης Βασίλειος και Τσιατσιμά Αγγελική, με προορισμό την περιοχή Czarna, νοτίως της χώρας.

Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι, με ενδιάμεσο προορισμό τη Βιέννη, λόγω ανταπόκρισης της πτήσης μας φτάσαμε στον προορισμό μας το απόγευμα,  όπου τύχαμε θερμής υποδοχής από τη Δ/νση τους σχολείου, τους καθηγητές και τους γονείς των παιδιών που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές/τριές μας. Άπαντες αποσυρθήκαμε για ξεκούραση, διότι την επόμενη μέρα ξεκινούσαν οι Δράσεις μας!

 

 

 

       

Το άλλο πρωί λοιπόν ( 14 Μαΐου 2019, ημέρα Τρίτη ) γίναμε δέκτες θερμότατης επίσημης υποδοχής στο σχολείο από τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, ξεναγηθήκαμε στο σχολείο, όπου εντυπωσιαστήκαμε από τις εγκαταστάσεις του μεταξύ άλλων, όπως ο χώρος του Εστιατορίου των μαθητών και το Κολυμβητήριο. Επίσης ξεκίνησαν και οι πρόβες του μουσικο – χορευτικής επένδυσης του τραγουδιού όλου του Προγράμματος. Το απόγευμα ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις διαχείρισης των υδάτων της περιοχής και παρουσιάστηκαν στο σχολείο, σχετικές εργασίες και στατιστικά.

Έπειτα όλες οι αποστολές απασχολήθηκαν άκρως δημιουργικά φτιάχνοντας αφίσες με θέμα: Water saving actions. Όλα τα παιδιά κινητοποιήθηκαν, με εντυπωσιακά αποτελέσματα! Το πρόγραμμα της ημέρας έκλεισε με μια επίδειξη των ποδηλατικών ικανοτήτων των μαθητών του σχολείου της περιοχής. Το σχολείο έχει μακρά κι επιτυχημένη ιστορία στο συγκεκριμένο άθλημα και πολλές διακρίσεις, σε όλη την Πολωνία.

…και αυτή είναι η δική μας αφίσα!        

Στις 15 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη όλες οι αποστολές είχαν πολύ πρωινή αφύπνιση, διότι θα επισκεπτόμαστε την ιστορική πόλη της Πολωνίας, Κρακοβία και τα πασίγνωστα αλατωρυχεία στη Wieliczka. Μετά από ένα πολύ όμορφο ταξίδι, οδικώς, όπου απολαύσαμε το απίστευτο καταπράσινο περιβάλλον της χώρας φτάσαμε στη Wieliczka. Για τρεις ολόκληρες ώρες κατεβαίνοντας συνεχώς 350 σκαλιά ξεναγηθήκαμε στο αλατωρυχείο, ( 330 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης ), όπου όλα κυριολεκτικά είναι από αλάτι!! Εκεί λοιπόν μάθαμε για την ιστορία του ορυχείου, τους εργαζόμενους, τις συνθήκες εργασίας τους..θαυμάσαμε την υπόγεια λίμνη και την πανέμορφη εκκλησία, μέσα στο ορυχείο, σήμα κατατεθέν του ορυχείου.

   

Επόμενος σταθμός..η βροχερή μεν αλλά υπέροχη Κρακοβία. Περπατήσαμε και ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό της κέντρο με τα τεράστια κι επιβλητικά κάστρα, στους Ιερούς Ναούς, στο χώρο του Πανεπιστημίου, στον ιστορικό λόφο του Wawel και στον γνωστό μνημείο, στον Δράκο του Wawel. Μετά από ένα πλούσιο μεσημεριανό γεύμα στην Κρακοβία, όπου τα παιδιά κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε παραδοσιακές Πολωνικές γεύσεις αλλά και να ξεκουραστούμε, επιστρέψαμε στην Czarna, γεμάτοι υπέροχες εμπειρίες και γνώσεις.

 

 

Την επόμενη μέρα ( Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 ) όλες οι αποστολές συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο, όπου οι Δράσεις της 4ης περιόδου του Προγράμματος επρόκειτο να ολοκληρωθούν, αρχής γενομένης με την παρουσίαση μιας οικολογικής κατασκευής, φτιαγμένη εξ’ ολοκλήρου από τα παιδιά. Το σχολείο μας παρουσίασε έναν οικολογικό αυτόματο πωλητή προϊόντων. Ήταν μια ιδέα του μαθητή της Β’ Γυμνασίου, Ρούσση Αθανασίου που καταχειροκροτήθηκε, όταν παρουσιάστηκε!

Κατόπιν παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της στατιστικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε κάθε χώρα, σχετικά με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αξιοποίηση αιολικής, ηλιακής ενέργειας, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κτλ. με έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τρόπο, ζωγραφίζοντας τεράστια πανό, στα οποία κάθε χώρα παρουσίασε τα προαναφερθέντα στατιστικά, με τον δικό της τρόπο!

 

Φυσικά, ως είθισται σε κάθε ταξίδι, οι αποστολές συναντηθήκαμε και με τον Δήμαρχο της περιοχής, ο οποίος μας επεφύλαξε θερμή υποδοχή και μας παρέθεσε πλούσιο γεύμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι μαθητές/τριες όλων των αποστολών έζησαν μιαν ανεπανάληπτη εμπειρία δράσης και διασκέδασης…Φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και με απόλυτη ασφάλεια συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι δράσης που κυριολεκτικά τους ενθουσίασε και μόνον η….βροχή στάθηκε ικανή να τα σταματήσει! Η βροχή όμως δεν εμπόδισε το αστείρευτο κέφι και τη ζωντάνια των παιδιών, στο πάρτι που ακολούθησε σε στεγασμένο χώρο, όπου τα παιδιά μας διασκέδασαν και χόρεψαν, μεταξύ άλλων και παραδοσιακούς χορούς και των τεσσάρων ( 4 ) χωρών!

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..Και αισίως φτάνουμε στην Παρασκευή ( 17/05/19 ) όπου οι Δράσεις της 4ης περιόδου του Προγράμματος βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους. Στο χώρο του σχολείου λοιπόν και πιο συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο παρουσιάστηκαν οι μικρές θεατρικές παραστάσεις κάθε χώρας, που προετοιμάστηκαν μετά από πολύωρες πρόβες. Μέσω του θεάτρου και με θέματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι συνέπειες όλων αυτών στη ζωή μας, κλήθηκαν τα παιδιά όλων των χωρών να μας αφυπνίσουν περιβαλλοντικά και να μας προτείνουν τρόπους δράσης και περισσότερης…  οικολογικής σκέψης.

 

 

Στη συνέχεια έγινε η τελική κινηματογράφηση του video clip του τραγουδιού του Προγράμματος, ο υπερσύνδεσμος του οποίου σύντομα θα αναρτηθεί κι εδώ. Αργότερα μεταβήκαμε στο Jaslo, μια κοντινή πόλη, όπου αξιοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε πολύ υψηλό ποσοστό από όλα τα νοικοκυριά της πόλης και τις βιομηχανίες/βιοτεχνίες της περιοχής, με πολλαπλά οικονομικά – περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής, και απανωτές βραβεύσεις και διακρίσεις. Φιλοξενηθήκαμε στο χώρο του Οργανισμού που έχει υπό την εποπτεία του όλη αυτήν την προσπάθεια και ενημερωθήκαμε για το πώς μπορούμε κι εμείς να δραστηριοποιηθούμε ανάλογα. Μετά από μια 3ωρη ενημέρωση – ξενάγηση επιστρέψαμε στη Czarna.

 

 

Το τελευταίο απόγευμα αυτής της φανταστικής εβδομάδας πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου, κονσέρτο από τη μαθητική χορωδία και στη συνέχεια παρατέθηκε από τις οικογένειες των παιδιών που φιλοξενούσαν, πλούσιο γεύμα προς τιμήν όλων των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα… Και σιγά σιγά έφτανε η ώρα να αρχίζουμε να αποχαιρετούμε τους φίλους μας.. ( 18/05/19 ).

 

   

 

 

 

 

Αυτό είναι και το δυσκολότερο « κομμάτι » του Προγράμματος που δύσκολα μπορείς να διαχειριστείς, διότι αναπτύσσονται τόσο ισχυροί φιλικοί δεσμοί και ξαφνικά πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του και να αρκεστεί στη διαδικτυακή μόνο επικοινωνία… προς το παρόν τουλάχιστον..! Διότι όλα τα παιδιά ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια νέα συνάντηση ακόμη και το προσεχές καλοκαίρι! Το πρωί του Σαββάτου, ο αποχαιρετισμός λοιπόν ήταν πολύ συγκινητικός και η χαρμολύπη κυριάρχησε ως συναίσθημα..χαρά για τις υπέροχες εμπειρίες που ζήσαμε όλοι, για τους νέους φίλους που ξαναείδαμε, μα και λύπη, διότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να ξαναειδωθούμε..Δεν πειράζει όμως … αυτό σημαίνει πως το Πρόγραμμα τελειώνει απόλυτα επιτυχημένα, διότι επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι του!

 

 

 

 

Μετά από δύο χρόνια πολλής αλλά ικανοποιητικής δουλειάς, το πρόγραμμα Erasmus+ έφθασε στο τέλος του. Η τελευταία συνάντηση καθηγητών οργανώθηκε από τους συντονιστές Ισπανούς στο Σανπεδόρ (Santpedor) της Καταλονίας από 17 ως 19 Ιουνίου 2019. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν η κα Γκιζίλη και η κα Βάλλιου ενώ από τη Λετονία και την Πολωνία ήρθαν δύο ( 2 ) και τρεις ( 3 )  συνάδελφοι αντίστοιχα.

Στόχος της συνάντησης ήταν να γίνει απολογισμός του προγράμματος μέσα από συλλογική εργασία πριν υποβληθεί η τελική έκθεση από κάθε χώρα στο εθνικό της πρακτορείο. Σημαντικό ήταν και το θέμα της διάχυσης των παιδαγωγικών πρακτικών και των αποτελεσμάτων του προγράμματος, κάτι που αποτελεί υποχρέωση του κάθε εταίρου. Η οργάνωση ήταν άψογη και η ατμόσφαιρα συγκινητική, αφού όλοι ξέραμε ότι το πρόγραμμα τελειώνει.

Εκτός από την ομαδική εργασία, οι Καταλανοί είχαν οργανώσει μια εκδρομή στο μοναστήρι της Monserrat, σημαντικό για την περιοχή και στην Βαρκελώνη για επίσκεψη αξιοθέατων. Επίσης θέλησαν να μας μυήσουν στην κουλτούρα τους, μέσα από  μια ποικιλία γεύσεων και εκδηλώσεων.

Αφού λοιπόν αποφασίσαμε όλοι οι συνάδελφοι και φίλοι πλέον ότι δεν μας αρέσουν οι αποχαιρετισμοί, υποσχεθήκαμε να οργανώσουμε ένα reunion στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά. Με πολλή ικανοποίηση και χαρά για ό,τι ζήσαμε για δύο ( 2 ) χρόνια, « κλείσαμε » το Εrasmus+ με επιτυχία και συνεχίζουμε δυναμικά!