no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γ΄Γυμνασίου ” Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μ. Ασίας – Αλλάζοντας πατρίδα, αλλάζοντας ζωή..”.

Συγγραφέας: | 04/04/2017
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα Γ΄Γυμνασίου ” Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μ. Ασίας – Αλλάζοντας πατρίδα, αλλάζοντας ζωή..”. |

Από τον Νοέμβριο ξεκίνησε ένα υπέροχο ταξίδι στο σχολείο μας, το Πολιτιστικό Πρόγραμμα « Ο τελευταίος Ελληνισμός της Μ. Ασίας. Αλλάζοντας πατρίδα-αλλάζοντας ζωή », με υπεύθυνες καθηγήτριες την κα Ζιώγου Καλλιόπη, ΠΕ 01 και  την κα Γκιζίλη Σταυρούλα, ΠΕ 11 και τη συμμετοχή 30 παιδιών από τη Γ΄ Γυμνασίου. Για τη φετινή σχ. χρονιά επιλέχτηκε το συγκεκριμένο θέμα, λόγω της επικαιρότητας του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος και στην πατρίδα μας. Θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε στα παιδιά την έννοια της Ενσυναίσθησης, δηλαδή τη δυνατότητα να «μπαίνει» κάποιος στη θέση του άλλου και να κατανοεί τα προβλήματά του. Η έννοια της Ενσυναίσθησης αποτελεί βασικό στόχο των νεότερων παιδαγωγικών μεθόδων και αναφέρεται πλέον από πολλούς και σημαντικούς παιδαγωγούς των τελευταίων ετών.

Επίσης το συγκεκριμένο θέμα επιλέχτηκε και άλλους δύο (2) λόγους: Κάποια παιδιά έχουν μικρασιατική καταγωγή και εξεδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον να μάθουν για την Ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα καθώς και την προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων στην οικονομία και στην ανάπτυξη και στον αθλητισμό της Ελλάδας κατά τους νεότερους ιστορικούς χρόνους. Τέλος, στην πόλη μας υπάρχει ενεργός Σύλλογος Μικρασιατών, με τον οποίο θα επιδιώξουμε μια δυναμική και γόνιμη συνεργασία.

Δουλεύουμε πολύ, με μεράκι και με ενθουσιασμό και από την πλευρά των μαθητών, για έναν επιπλέον λόγο: Πολλά παιδιά έχουν μικρασιατικές ρίζες..έχουν ακούσει πονεμένες ιστορίες από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, ζουν την μικρασιατική ιστορία ακόμη και σήμερα. Υπάρχει δηλαδή και έντονη συναισθηματική φόρτιση που διαχέεται ακόμη και στις εργασίες που έχουν αναλάβει τα παιδιά.

Παρεπιπτόντως να αναφέρουμε πως τα παιδιά μας έχουν ήδη εργαστεί ενδελεχώς στους εξής τομείς:

  • Συνθήκη Λωζάννης,
  • Ανταλλαγή πληθυσμών,
  • Περιοχές μετεγκατάστασης προσφύγων,
  • Ο προσφυγικός συνοικισμός Ναυάρχου Βότση,
  • Η προσφορά των προσφύγων στον Ελληνικό Αθλητισμό
  • Η υπέροχη Μικρασιατική κουζίνα

Φυσικά δεν τελειώνουμε εδώ..έχουμε ακόμη μια σειρά θεμάτων να διαπραγματευτούμε. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων που είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε και η τριήμερη εκπαιδευτική μας εκδρομή στη Θεσσαλονίκη ( 18-20 Μαρτίου ), όπου στο πλαίσιο των στόχων του Προγράμματος έλαβαν χώρα κάποιες δράσεις ( βλ. σχετικές φωτο ). Αναφέρουμε τις σημαντικότερες:

  • Επίσκεψη στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης ( έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στους πρόσφυγες, ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ ).
  • Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ( αντικείμενο έκθεσης: Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς – Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη ). Εκτέθηκαν κειμήλια της οικογένειας Νικολάου Ευθυμιάδη, χορηγού της έκθεσης, ενός εμπόρου τροφίμων από τη Ραιδεστό. Επίσης συμμετείχε στην εκμετάλλευση ενός μεταλλείου άνθρακα στην Ανατολική Θράκη μέχρι το 1922, οπότε και αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

P3190820

  • Προσκύνημα στον άγιο Παϊσιο ( Ιερά Μονή αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Σουρωτή Θεσσαλονίκης ). Ένας άγιος που ένιωσε από πολύ νωρίς την προσφυγιά και τις δυσκολίες της.P3190828
  • Επίσκεψη – παρουσίαση εργασιών στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού ( Δήμος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, Ερευνητικό Κέντρο )

P3200833

  • Συνάντηση – συζήτηση με την κα Μαρία Δραγάτση, μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού ” η Αγία Φωτεινή ” και μέλος της ΟΠΣΕ ( ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ).

1

Φυσικά το Πρόγραμμά μας δεν τελειώνει με την εκπαιδευτική εκδρομή..Υπάρχουν στα σκαριά κι άλλες Δράσεις κι εργασίες από τους μαθητές και τις μαθήτριες! Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνεργάζονται μαζί μας, εντός κι εκτός σχολείου, για την επίτευξη των στόχων του Πολιτιστικού μας Προγράμματος και υποσχόμαστε πως το αποτέλεσμα και το τέλος αυτού του εκπαιδευτικού μας ταξιδιού θα είναι εντυπωσιακό!

 

 

 

 

 

κάτω από: Γενικά

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες