Την Παρασκευή 8 Απριλίου είχαμε την πολύ μεγάλη χαρά να επισκεφθεί το σχολείο μας η συγγραφέας παιδικών βιβλίων κα Τζένη Κουτσοδημητροπούλου. Η δράση ήταν σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Ριζίων κι εντάχθηκε στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.
Μετά από δύο χρόνια που δεν είχαμε τη δυνατότητα τέτοιων δια ζώσης εκδηλώσεων, ήταν μια σπουδαία εμπειρία για όλους μας, μαθητές κι εκπαιδευτικούς, αφού μας δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσουμε όλοι μαζί τα βιβλία της, να τα συζητήσουμε μεταξύ μας και με την ίδια, να ταξιδέψουμε νοερά στους τόπους που περιγράφουν, να γνωρίσουμε τους ήρωές τους, να μιλήσουμε για έννοιες όπως η φιλία, ο σεβασμός του άλλου, η ανακύκλωση, να ταξιδέψουμε σε άγνωστα μέρη και να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους, να μοιραστούμε τους φόβους μας και να συμφιλιωθούμε με αυτούς κι όλα αυτά μέσα από την συναρπαστική γραφή της συγγραφέως και την υπέροχη εικονογράφηση των Θέντας Μιμηλάκη, Ράνιας Ηλιάδου, Φωτεινής Τίκκου και Σάντρας Ελευθερίου.
Στην Α τάξη την υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Της είχαμε ετοιμάσει ζωγραφιές και σημειώματα βασισμένα στο βιβλίο της “Έτσι είναι οι φίλοι”, που είχαμε ήδη διαβάσει τις προηγούμενες μέρες. Δημιουργήσαμε μαζί της “το δέντρο της αγάπης”, γράφοντας σε καρδούλες τα ονόματα των αγαπημένων μας φίλων. Υπέγραψε τα βιβλία μας ως ενθύμιο της όμορφης συνάντησής μας.
Στην Β τάξη συζητήσαμε μαζί της για το βιβλίο της με τον τίτλο «Η Μυστική Πόρτα» που είχαμε διαβάσει από πριν. Ο καθένας μας παρουσίασε τη ζωγραφιά του στην συγγραφέα και ολοκληρώσαμε τη συνάντηση με τις ερωτήσεις μας και τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις της σε πολύ ευχάριστο κλίμα.
Στην Γ λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη της κας Κουτσοδημητροπούλου έγινε στην τάξη παρουσίαση του Power point “πώς γεννιέται ένα βιβλίο” και διαβάσαμε δύο βιβλία της συγγραφέως: α) Γκαζόζα ΑΑΑ και β) Η Μυστική πόρτα. Την Παρασκευή 8 Απριλίου γνωρίσαμε την συγγραφέα, συνομιλήσαμε μαζί της, απάντησε σε ερωτήσεις που της θέσαμε και φωτογραφήθηκε μαζί μας. Της δωρίσαμε ένα βιβλίο με ζωγραφιές που φτιάξαμε με τα συνθήματά μας για την ανακύκλωση μιας και το πρώτο βιβλίο που διαβάσαμε, πραγματεύεται το θέμα αυτό.
Στην Δ τάξη δουλέψαμε το βιβλίο με τίτλο: “Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή #1-Στη μακρινή Ωκεανία”… Η μετακόμιση του Άρη στην Αθήνα, το νέο του σπίτι με την “πλούσια” σε υλικό σοφίτα, η γνωριμία του με τη Λίνα και κυρίως…. ένα ημερολόγιο του παλιού ιδιοκτήτη της σοφίτας, κ. Φιλίππου, στάθηκε η αφορμή για τους ήρωες του βιβλίου και για εμάς να ταξιδέψουμε με το “ιπτάμενο” τρίκυκλο σε κόσμους διαφορετικούς, να γνωρίσουμε αυτόχθονες λαούς της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας, τις συνήθειες τους και τον πολιτισμό τους! Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, την εύρεση πληροφοριών για τους Αβορίγινες και τους Μαορί, την προβολή βίντεο παρουσιάσεων σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, δημιουργήσαμε το “Ημερολόγιο του Εξερευνητή” μέσα από τα δικά μας μάτια και τις δικές μας σκέψεις… Το «ημερολόγιό» μας το χαρίσαμε στη συγγραφέα κατά την επίσκεψη της στην τάξη μας, ρωτώντας την σχετικά με τη ζωή της, το συγγραφικό της έργο και το βιβλίο που επεξεργαστήκαμε. Είδαμε φωτογραφίες των αυτόχθονων λαών, μουσικά τους όργανα (ντιτζεριντού), εργαλεία τους (μπούμερανγκ) κι ενθουσιαστήκαμε!
Στην ΣΤ τάξη διαβάσαμε το βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή #2-Στην παγωμένη γη», συναντηθήκαμε και συνομιλήσαμε με την συγγραφέα κάνοντας ερωτήσεις που αφορούσαν τόσο την υπόθεση του βιβλίου όσο και τη διαδικασία σύλληψης της ιδέας και της έκδοσης του. Στο τέλος της συνάντησής μας της δωρίσαμε από κοινού με τη Ε τάξη, που είχε δουλέψει με «Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή #1-Στη μακρινή Ωκεανία», και σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν περί COVID-19, το επιτραπέζιο παιχνίδι που ετοιμάσαμε για εκείνη. Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου trivial με κατηγορίες ερωτήσεων εμπνευσμένες από τα δύο πρώτα βιβλία του “ημερολογίου του εξερευνητή”. Αναλυτικά το σχέδιο εργασίας μας στο: https://blogs.sch.gr/pzonke/2022/04/10/to-imerologio-enos-exereyniti-11-d-o/ Η συνάντηση με τη συγγραφέα εντάχθηκε στο 4ο εργαστήριο Δεξιοτήτων που αφορά την αποθεματική “επιχειρηματικότητα, αγωγή σταδιοδρομίας”.
Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία για όλους μας!