Εορτασμός της 25ης Μαρτίου 2022 – Σχολική γιορτή

0

Συγγραφέας: 4ο Δημοτικό Ορεστιάδας | Κατηγορία Γιορτές, Εκδηλώσεις | , στις 17-04-2022

2022 03 24 Γ 2 αΗ σχολική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 είχε διαφορετική μορφή από την περσινή που ήταν σε αναστολή λειτουργίας τα σχολεία κι έγινε διαδικτυακά. Λόγω της πανδημίας κάθε τάξη γιόρτασε με τον/την δάσκαλο/δασκάλα της και τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022.

Είχαν όλοι συζητήσει τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τα επετειακά κείμενα των σχολικών εγχειριδίων αλλά και με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, αρκετά για το περιεχόμενο και τη σημασία της καθοριστικής απόφασης των Ελλήνων να επαναστατήσουν, να αγωνιστούν, να θυσιαστούν για το αγαθό της ελευθερίας και τελικά να καταφέρουν τη συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους.

Σίγουρα όλοι μας φανταζόμαστε και θέλαμε έναν διαφορετικό εορτασμό. Ο περιορισμός, όμως, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονωιό δεν μας εμπόδισε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες, να νιώσουμε το μεγαλείο τους έθνους, να χαρούμε, να γιορτάσουμε, να σχεδιάσουμε, να δούμε σε μια νοητή προβολή το μέλλον της χώρας μας!

Στις αίθουσες, αφού διαβάστηκαν τα μηνύματα της Υπουργού και της Υφυπουργού Παιδείας, οι μαθητές και οι μαθήτριες, όντας πρωταγωνιστές και θεατές της εκδήλωσης που είχαμε ετοιμάσει με την δασκάλα ή τον δάσκαλό μας, νιώσαμε τη μεγάλη σημασία του ιστορικού αυτού ορόσημου για το έθνος και χαρήκαμε τη γιορτή.

Ενδεικτικά:

Στην Β΄ τάξη πριν την ημέρα της εθνικής επετείου συζητήσαμε για την 25η Μαρτίου 1821 και την ημέρα της γιορτούλας μας διαβάσαμε τα ποιήματά μας, είδαμε σχετικά βίντεο για τους ήρωες και στο τέλος κάναμε κατασκευές.

Στην Γ τάξη γιορτάσαμε και φέτος με χαρά και περηφάνια την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μια διπλή γιορτή της Πατρίδας μας και της Ορθοδοξίας. Απαγγείλαμε ποιήματα, παρουσιάσαμε το χρονικό της επανάστασης του 1821,  τραγουδήσαμε τον Θούριο και άλλα τραγούδια για την 25η Μαρτίου, παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο και ζωγραφίσαμε εικόνες που είχαν σχέση με το θέμα της γιορτής. Δημιουργήσαμε κι ένα εγχειρίδιο με τίτλο “η 25η Μαρτίου 1821”, με πλούσιο υλικό, που διανεμήθηκε σε καθέναν μαθητή και καθεμιά μαθήτρια. Η γιορτή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

Στην Δ τάξη παρουσιάστηκε μέσω βίντεο το χρονικό για την 25η Μαρτίου 1821, πώς ξεκίνησε η επανάσταση, ποιοι ήταν οι σπουδαιότεροι ήρωες και ποιες οι σημαντικότερες ηρωίδες και σε ποιες μάχες πρωτοστάτησαν. Αναφερθήκαμε αναλυτικά στη συμβολή της Φιλικής Εταιρείας και των Φιλελλήνων στον Αγώνα για την Eλευθερία. Γνωρίσαμε την Επανάσταση μέσα από την Τέχνη, πώς δηλαδή σπουδαίοι Ευρωπαίοι ζωγράφοι απεικόνισαν σκηνές της. Ακούσαμε δημοτικά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας που γράφτηκαν για τους ήρωες κι τις ηρωίδες  της ελληνικής επανάστασης. Τραγουδήσαμε και συζητήσαμε για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Ειρήνης και πώς αυτά διαμορφώνουν την Ιστορία ενός λαού. Η 25η Μαρτίου είναι και θρησκευτική γιορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αναφερθήκαμε σε αυτήν μέσω προβολής βίντεο και συζητήσαμε για τις Θεομητορικές εορτές.

Στην Ε τάξη αναφερθήκαμε στην εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών, ακούσαμε και τραγουδήσαμε κι εμείς τα επετειακά τραγούδια. Αναφερθήκαμε και στην θρησκευτική εορτή της ημέρας αυτής. Ψάλλαμε τον Ακάθιστο Ύμνο.

Στην ΣΤ τάξη η 25η Μαρτίου μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε μια σύνοψη του γνωστικού αντικειμένου της Ιστορίας καθώς αυτή είναι η χρονική περίοδος που διαπραγματευόμαστε. Μετά την αναφορά μας για την θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και των εθίμων που ακολουθούν αυτή τη μέρα, χρησιμοποιήσαμε την ιστορική γραμμή της τάξης μας καθώς και μια παρουσίαση για να θυμηθούμε τα γεγονότα της περιόδου. Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ που λειτουργούσε προσθετικά στις ήδη κεκτημένες γνώσεις μας, καθώς παρουσίαζε την τύχη των ηρώων της επανάστασης μετά τη λήξη της. Παρουσιάστηκαν παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια της εποχής καθώς και έργα φιλελλήνων μουσικών που πηγή έμπνευσής τους υπήρξε ο αγώνας των Ελλήνων. Στην κυψέλη της e-me είχαμε διαδικτυακές δραστηριότητες που λειτουργούν συμπληρωματικά στην προσέγγιση της μέρας. Το υλικό παρουσιάζεται ανάμεσα σε άλλα, στο blog της εκπαιδευτικού της τάξης “Ξένια-στη τάξη” .

ΣΤΕΦΑΝΩΝ 2 α 1Το σχολείο εκπροσωπήθηκε στην κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης από την σημαιοφόρο και την μαθήτρια που κατέθεσε το στεφάνι, όπως προέβλεπε η απόφαση του Δήμου Ορεστιάδας για τις εκδηλώσεις.

 

 

 

 

25ης ΜαρτίουΣτην παρέλαση συμμετείχαμε με τη σημαιοφόρο, τους παραστάτες  και με μεικτό τμήμα, αγοριών και κοριτσιών, των Ε και ΣΤ τάξεων.

 

 

 

Παρακάτω μικρό δείγμα από τις εκδηλώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση