Εορτασμός Τριών Ιεραρχών 29/1/2021

Με ιδιαίτερο τρόπο όπως επιβάλλουν οι συνθήκες πανδημίας τίμησε φέτος το Σχολείο μας τη μνήμη των μεγάλων Πατέρων και διδασκάλων τους έθνους μας, Τριών Ιεραρχών, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου οι μαθητές της ΣΤ τάξης ως αντιπροσωπία, συνοδεύοντας τη σημαία, και πολύ λίγοι γονείς και κηδεμόνες έδωσαν το «παρών» τιμώντας την ημέρα, που είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση.
Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο αιδεσιμότατος πατέρας Δημήτριος και αναγνώστηκε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στη συνέχεια έγινε αρτοκλασία, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τα μέλη του οποίου έκοψαν, συσκεύασαν σε ατομικές συσκευασίες τους άρτους και τους έφεραν στο σχολείο για να μοιραστούν στους μαθητές.

Μολονότι από πέρσι η ημέρα είναι για τα σχολεία ημέρα εφαρμογής πλήρους ωρολογίου προγράμματος, προκειμένου να μην απωλεσθεί χρόνος μαθημάτων, προσπαθήσαμε να δώσουμε, όσο γινόταν, την δέουσα σημασία.

Εντός των τάξεων έγινε αναφορά στο έργο και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών, στη συμβολή των γραμμάτων και των τεχνών στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και διαβάστηκε μήνυμα της Υπουργού Παιδείας.

Και του χρόνου!

Μαμά, δεν με κάλεσαν στο πάρτι

Τι λέμε και τι δεν πρέπει να πούμε στο παιδί μας όταν έρχεται στεναχωρημένο στο σπίτι επειδή δεν το κάλεσαν στο πάρτι

Αν είσαι μαμά, την παραπάνω φράση την έχεις σίγουρα ακούσει, κι ενδεχομένως να έχεις θυμώσει σαν να είσαι εσύ το μικρό απρόσκλητο παιδί στο μεγάλο πάρτι του άλλου. Δικαίως ή αδίκως το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε όλοι σε όλους κι ότι η παραπάνω διαπίστωση είναι στο χέρι μας να αποτελέσει το motto των παιδιών μας – για το δικό τους καλό! Και κάτι ακόμη: Φράσεις του στυλ: «Μην τον καλέσεις ούτε εσύ λοιπόν!» ή λόγια απόδοσης ευθυνών όπως: «Για να μη σε κάλεσε, κάτι του έκανες!» κρίνονται αυστηρώς ακατάλληλες δια ανηλίκους… Μεγάλα παιδιά είμαστε. Ας καταλάβουμε επιτέλους το γιατί…

Τι λέμε στο παιδί μας όταν έρχεται στεναχωρημένο στο σπίτι επειδή ο συμμαθητής (-τρια) δεν το κάλεσε στο πάρτι;
Είναι σημαντικό αρχικά ο γονέας να διαχειριστεί τη δική του θλίψη όταν βλέπει το παιδί του στεναχωρημένο. Όλοι μας, συνήθως αντιδρούμε υπερπροστατευτικά και θυμώνουμε με την οικογένεια που δεν προσκάλεσε το δικό μας παιδί στο πάρτι τους. Αλήθεια, πόσο βοηθητικό είναι αυτό για το παιδί μας; Αν προσπαθήσουμε να μην ταυτιστούμε με αυτό, τότε η ψυχραιμία θα επικρατήσει και το ζήτημα θα επιλυθεί ευκολότερα. Όταν, λοιπόν δείτε το παιδί σας στεναχωρημένο, αρχικά πάρτε το μια ζεστή αγκαλιά. Δώστε του αποδοχή, γιατί αυτό του λείπει εκείνη την ώρα, καθώς νιώθει απρόσκλητο, παραγκωνισμένο και μόνο. Κατόπιν, κάντε του ερωτήσεις για να σας ανοίξει τα συναισθήματα του και να σας πει τι ακριβώς το στενοχωρεί. Δώστε του χρόνο να ακούσετε, μην απαντήσετε αμέσως. Μέσα από την αφήγηση του, θα βγουν πολύτιμες πληροφορίες που θα χρησιμεύσουν για να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα την συναισθηματική του κατάσταση. Αφού μιλήσετε για τα συναισθήματα και του δείξετε πόσο το κατανοείτε για αυτά που νιώθει γιατί είναι φυσιολογικά κι όχι παράλογα, μιλήστε του για το πόσο δύσκολο είναι να ταιριάζουμε όλοι μεταξύ μας. Μιλήστε για τις επιλογές μας ως προς τους φίλους, αλλά και για τους όρους που μπορεί να μπαίνουν κι από τους ίδιους τους γονείς ως προς την διεξαγωγή ενός πάρτι. Δεν διασκεδάζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι προτιμούν να μην καλούν όλη την τάξη, όχι γιατί υπάρχουν απαραιτήτως αντιπάθειες, αλλά γιατί συντρέχουν άλλοι λόγοι όπως λ.χ. οικονομικοί ή λόγοι ως προς τον χώρο του πάρτι ή επιζητούν πιο κλειστές σχέσεις. Είναι δικαίωμα. Ας μη βλέπουμε την επιλογή του άλλου κατευθείαν ως απόρριψη στο πρόσωπο μας.

Τι απαντάμε στην φράση «Εγώ όμως μαμά τον (την) είχα καλέσει στο δικό μου πάρτι…»
Του μιλάμε για το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Του εξηγούμε πως όταν εμείς αποφασίζουμε να καλέσουμε κάποιον στο πάρτι μας αυτό δεν συνεπάγεται απαραιτήτως ότι θα υπάρξει ανταπόδοση. Κάνουμε κάτι γιατί το θέλουμε, όχι για να πάρουμε κάτι πίσω! Από την άλλη, αυτό ίσως να είναι και μια ευκαιρία για το παιδί ώστε να προβληματιστεί ως προς το αν τελικά χρειάζεται να στεναχωριέται. Είναι κοντινός φίλος το παιδί που κάνει το πάρτι; Αν είναι κοντινοί φίλοι, ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει στον φίλο του ανοιχτά σχετικά με το πόσο στεναχωρημένο είναι. Κι ίσως εκεί λυθεί κάποια παρεξήγηση! Αν πάλι δεν είναι κοντινοί φίλοι αλλά το παιδί σας θα ήθελε να γίνουν, πείτε του ότι θα γίνουν πολλά μελλοντικά πάρτι. Πως οι σχέσεις αλλάζουν και ότι οι φιλίες πλάθονται και «ανασκευάζονται» στο πέρασμα του χρόνου.

Τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πούμε στο παιδί;
Δεν θα βοηθούσε να πούμε λόγια εκδίκησης όπως: «Μην τον καλέσεις ούτε εσύ λοιπόν!» ή λόγια απόδοσης ευθυνών όπως: «Για να μη σε κάλεσε, κάτι του έκανες». Και στις δύο περιπτώσεις, τα δυσάρεστα συναισθήματα διογκώνονται και δεν βοηθούμε πραγματικά το παιδί να ξεπεράσει τη λύπη του, αλλά την ανακυκλώνουμε ενισχύοντας παράλληλα το θυμό του.

Την ημέρα του πάρτι που το παιδί μας δεν είναι καλεσμένο θα πρέπει να έχουμε προνοήσει να κάνουμε κάτι μαζί του εκτός σπιτιού;
Θα βοηθούσε πολύ την ημέρα εκείνη το παιδί να νιώθει αποδοχή είτε από την οικογένεια του, είτε από κάποιον άλλο φίλο του. Ωστόσο, μην αποφύγετε να συζητήσετε μαζί του εκείνη την ημέρα αν το θέλει. Ίσως με μια απλή κουβέντα εκτονώνοντας τα συναισθήματά του τα πράγματα γίνουν λιγότερο δυσβάσταχτα χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Όταν κάνουμε ένα πάρτι οφείλουμε να καλούμε όλα τα παιδάκια της τάξης;
Τι θα πει «οφείλουμε»; Σε ποιον και γιατί; Η ελεύθερη βούληση είναι ο καλύτερος σύμβουλος και η αποδοχή των επιλογών μας από τους άλλους βοηθά καλύτερα την προαγωγή ελεύθερων προσωπικοτήτων χωρίς «πρέπει» και περιορισμούς.

Πρέπει να συζητάμε με το παιδί μας τους λόγους για τους οποίους δεν θέλει να έρθουν στο πάρτι του συγκεκριμένα παιδάκια;
Η καλή επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι πάντα χρήσιμη και βοηθητική για όλους. Ωστόσο, μην πιέσετε το παιδί σας να καλέσει κάποιον αν δεν το επιθυμεί το ίδιο. Συζητήστε το, όμως χωρίς πίεση κι εξαναγκασμούς.

Ευχαριστούμε την κ. Χρύσα Βαλαμουτοπούλου, Παιδοψυχολόγο- Οικογενειακή Σύμβουλο MSc

ΠΗΓΗ: https://ygeiamou.gr/

Κοπή βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για το σχολείο 20/1/2021

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είχε την πρωτοβουλία, όπως κάθε χρόνο, και προσέφερε ένα βασιλοπιτάκι σε κάθε μαθητή με ένα φλουρί σε κάθε τάξη, καθώς και στους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό.

Ο μαθητής από κάθε τάξη που έτυχε το φλουρί πήρε ένα επιλεγμένο βιβλίο για την ηλικία του!

Δυστυχώς, οι συνθήκες πανδημίας που ζούμε δεν επέτρεψαν την κοπή βασιλόπιτας όπως τη γνωρίζαμε. Τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, τα βασιλοπιτάκια ήταν συσκευασμένα ξεχωριστά το καθένα και το παραλάμβανε ο/η μαθητής/μαθήτρια μόνος/η του/της.

Οι τυχεροί μαθητές ήταν η Μαρία της Α, η Δήμητρα της Β, ο Κυριάκος της Γ, ο Μερτ της Δ, ο Αθανάσιος-Στυλιανός της Ε και ο Οσμάν της ΣΤ τάξης.

Τα παιδιά χάρηκαν όλη τη διαδικασία και αντάλλαξαν ευχές για τον καινούργιο χρόνο.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Λοκαρίδου Ελένη ευχήθηκε με μήνυμα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου υγεία, προσωπική ευτυχία και προκοπή και για το Σχολείο επιτυχίες με ασφάλεια και ηρεμία.

Τυχερή της βασιλόπιτας των εκπαιδευτικών του 4ου Δημοτικού και του υπόλοιπου προσωπικού ήταν η κα Παρασχίδου Αγγελική, δασκάλα της Τάξης Υποδοχής, και έλαβε ένα βιβλίο!

Λίγες ημέρες νωρίτερα στο γραφείο του σχολείου, τηρουμένων πάντα όλων των μέτρων, κόπηκε, στην κυριολεξία αυτή τη φορά, η βασιλόπιτα που προσέφερε η δασκάλα του Τμήματος Ένταξης κα Γούλα Ιωάννα από την οικογενειακή της επιχείρηση. Τυχερός ήταν ο εκπαιδευτικός πληροφορικής κ. Φεσαλίδης Γεώργιος.

Ευχόμαστε οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι από την πανδημία να τελειώσουν γρήγορα! Γνωρίζουμε ότι έχουμε, μικροί και κυρίως μεγάλοι, αυτή τη στιγμή την υποχρέωση να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων, προσέχοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας!

Η σκέψη μας είναι στον δάσκαλο κ. Κιηγμά Ανδρέα με τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση κι επιστροφή στον οικείο χώρο του σχολείου.

Καλή χρονιά σε όλους!

Δωρεές σταθμού ανέπαφης αντισηψίας και μασκών μιας χρήσης

Ο κ. Κόρρας Παύλος και το κατάστημα Βιοκαθαρισμοί (Ιπποκράτους 2, Ορεστιάδα) δώρισε στο σχολείο μας έναν σταθμό ανέπαφης αντισηψίας που τοποθετήθηκε στο ισόγειο δίπλα στην είσοδο και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόζουν στα χέρια τους αντισηπτικό δίχως να αγγίζουν τη συσκευή παρά μόνο πατώντας με το πόδι ένα πετάλ. Ευχαριστούμε τον κ. Κόρρα για την ευγενική προσφορά.

Η κα Τοπαλίδου Σμαρώ, μητέρα μαθητών, δώρισε στο σχολείο μας τέσσερις συσκευασίες μασκών μιας χρήσης με τις οποίες γίνεται ευχερέστερη η διαχείριση σ’ ένα είδος τόσο αναγκαίο την περίοδο αυτή της πανδημίας. Ευχαριστούμε την κα Τοπαλίδου για την προσφορά της.

 

Σχετικά με το κουπόνι (voucher) των 200 ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό από μαθητές

Η σχετική πλατφόρμα, η οποία θα υποστηρίξει το νέο πρόγραμμα προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι έτοιμη να ανοίξει έως το τέλος του μήνα ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, και από τον χρήστη δεν θα απαιτείται ούτε η αποστολή αίτησης καθώς αυτοματοποιημένα θα αφορά μόνο τους δικαιούχους.
Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα εισάγοντας τους κωδικούς του από το taxisnet και αμέσως θα ελέγχει εάν εντάσσεται στους δικαιούχους και αν δικαιούται ή όχι το κουπόνι, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί έναν ηλεκτρονικό κωδικό.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του voucher των 200 ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.
Στους δικαιούχους, θα είναι και όσοι δικαιούνται να λάβουν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ, αλλά αντ΄ αυτού έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας.
ΠΗΓΗ: ipaidia.gr

Προσέλευση και αποχώρηση μαθητών από 11/01/2021

Οι συνοδοί των μαθητών και οι μαθητές μετακινούνται με τη Βεβαίωση μετακίνησης που έχει χορηγηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2020.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 η πρόσβαση θα γίνεται και από τις δύο αυλόπορτες του σχολείου, δηλαδή από την Αναγεννήσεως (κύρια) και από την Αδριανουπόλεως (προαύλιο) ως εξής:

Τάξεις Α, Β και Γ από την Αναγεννήσεως (κύρια).

Τάξεις Δ, Ε, και ΣΤ από την Αδριανουπόλεως (προαύλιο).

Εξαιρέσεις:

  1. Τα αδέρφια ακολουθούν την τάξη του μικρότερου αδερφού.
  2. Οι μετακινούμενοι μαθητές χρησιμοποιούν την είσοδο όπου τους αποβιβάζει το λεωφορείο ανεξαρτήτως τάξης φοίτησης.
  3. Οι μαθητές που μετακινούνται με ποδήλατο εισέρχονται από την Αναγεννήσεως ανεξαρτήτως τάξης φοίτησης.
  4. Οι μαθητές του ολοημέρου που παρακολουθούν πρωινή ζώνη (07.00-08.00) από την Αναγεννήσεως ανεξαρτήτως τάξης φοίτησης.
  5. Οι μαθητές του ολοημέρου κατά την αποχώρηση από την Αναγεννήσεως ή από την έξοδο απ’ όπου επιβιβάζονται στο λεωφορείο.

Προσοχή: Όταν βρέχει ή χιονίζει όλοι οι μαθητές χρησιμοποιούν την είσοδο επί της Αναγεννήσεως (κύρια).

Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας εντός και εκτός του διδακτηρίου συνεχίζει να ισχύει.