“Νιρέττα, η Καρέττα”

Κατά τη διάρκεια του 4ου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, που αφορούσε σε θέματα Οικολογίας-Παγκόσμιας και Τοπικής Φυσικής Κληρονομιάς και είχε τον τίτλο «Νιρέττα, η Καρέττα», τα δύο τμήματα του Νηπιαγωγείου πραγματοποίησαν εκδρομή στη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου.

Πριν την πραγματοποίηση της εκδρομής τα παιδιά μέσα στην τάξη γνώρισαν τον κύκλο ζωής της χελώνας Καρέτα Καρέτα μέσα από εικόνες, παραμύθια, ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτικά βίντεο. Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα για τους κινδύνους που διατρέχει η ζωή της θαλάσσιας χελώνας και έτσι αποφάσισαν να τις βοηθήσουν. Ο τρόπος που σκεφτήκαμε να βοηθήσουμε τις χελώνες ήταν να «φωνάξουμε» για τους κινδύνους που διατρέχει η ζωή τους μέσα από μια πορεία διαμαρτυρίας έξω από το νηπιαγωγείο μας με σκοπό να μας ακούσει και άλλος κόσμος και να ευαισθητοποιηθεί και αυτός. Έτσι, το κάθε παιδί δημιούργησε το δικό του πλακάτ που θα χρησιμοποιούσε για τη μέρα εκείνη, ιδέες οι οποίες προήλθαν από τα παιδιά μέσα από συζήτηση. Στα πλαίσια των παραπάνω δράσεων καλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας την ομάδα WildlifeSenses, που έχουν αναλάβει το έργο για τη διάσωση της χελώνας Καρέτα Καρέτα, οι οποίοι μας συνόδευσαν στην πορεία διαμαρτυρίας. Όταν φτάσαμε στον Κούταβο στην πρώτη μας στάση, η ομάδα WildlifeSenses έταξε στον ουρανό ένα drone το οποίο προσέγγισε τις χελώνες της λιμνοθάλασσας από κοντά και ταυτόχρονα τα παιδιά μπορούσαν να τις δούνε μέσα από την οθόνη του tablet. Τα παιδιά είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις και απορίες προς τους υπεύθυνους της ομάδας σχετικά με τις χελώνες, τις οποίες τους απεύθυναν εκείνη τη στιγμή. Η πορεία διαμαρτυρίας των παιδιών κατευθύνθηκε προς το κτίριο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου όπου ήταν και η τελευταία στάση μας. Εκεί παρακολουθήσαμε βίντεο που είχε δημιουργήσει η ίδια η ομάδα από περιστατικά διάσωσης χελωνών στο νησί μας. Τέλος, οι εργαζόμενοι του Φορέα μας ξενάγησαν στο χώρο.

Μια μέρα γεμάτη παιδικές φωνές, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να βάλουμε το λιθαράκι μας για τη διάσωση της θαλάσσιας Χελώνας ΝιρέτταςΚαρέττας, όπως ονόμασαν τα παιδιά.

Κ1Κ2Κ5 Κ4 Κ3 Κ6 Κ7 Κ8 Κ9 Κ10 Κ11Κ12Κ13Κ14Κ15Κ16

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης που υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας , με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων  μεταξύ σχολειου-οικογένειας ,επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο μπαμπάς μαθητή  μας ο οποίος ασχολείται με τη μελισσοκομία και μοιραστήκαμε πληροφορίες για την κοινωνία των μελισσών (βασίλισσα, εργάτριες, κηφήνες) ,την οργάνωσή της και το ρόλο που τα μέλη της επιτελούν για την εύρυθμη  λειτουργία της κυψέλης.

Μας έδειξε τον εξοπλισμό του, τη στολή, την κυψέλη, τα εξαρτήματα-εργαλεία, το καπνιστήρι, τη βούρτσα που απομακρύνει τις μέλισσες,την κηρήθρα, τα κελιά, γύρη, εργάτριες μέλισσες και κηφήνες.

Μιλήσαμε για τη θρεπτική αξία του μελιού στη διατροφή μας, τι παίρνουμε από τη μέλισσα καθώς και για τη σημασία αυτού του εντόμου στην ισορροπία της φύσης, στην επικονίαση των λουλουδιών και την τροφική αλυσίδα.

Παρακολουθήσαμε στην τάξη σχετικά με τη μέλισσα βιντεάκια και την οργανωμένη κοινωνία στην οποία ζει, παίξαμε μαθηματικά παιχνίδια και κάναμε σχετικά φύλλα εργασίας και κατασκευή.

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 5 19 111 115 1

Η Γιορτή της Μητέρας!

Είπαν της θάλασσας “γιορτάζει η μάνα”
κι αμέσως έγινε η φουρτούνα γαλήνη.

Το ‘μαθαν τα πουλιά, “γιορτάζει η μάνα”
και το τραγούδι τους ξεχείλισε πλημμύρα.

Το ‘μαθαν τα άνθη, “γιορτάζει η μάνα”
και μοσχοβόλησε η πλάση χίλια μύρα.

Τ’ άκουσε η βροχή, αλλά δεν έκλαψε
δάκρυ δεν κάνει να κυλήσει αυτή τη μέρα.

Τ’ άκουσε ο ουρανός κι άνοιξε διάπλατα
πείτε ευχές, μύριες ευχές για τη μητέρα»

“Η Μάνα”, Γεώργιος Μαρτινέλλης

Η Γιορτή της Μητέρας είναι μια μέρα αφιερωμένη στη μητέρα και τη μητρότητα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.Φέτος η Γιορτή της Μητέρας ήταν στις 14 Μαΐου και τα παιδιά με χαρά ετοίμασαν εκπλήξεις και δωράκια, για να τα χαρίσουν στις μαμάδες τους  μαζί με την απέραντη αγάπη τους.

Την Πέμπτη 11 Μαΐου στο 1ο τμήμα οι μαμάδες πέρασαν ένα ευχάριστο πρωινό με χαμόγελα και κέφι φτιάχνοντας η καθεμία μαζί με το παιδάκι της  μια όμορφη κορνίζα με κοινή τους φωτογραφία.

Α1  Α3 Α4 Α5 Α6 Α7 Α8

Αντίστοιχα στο 2ο τμήμα η κ. Μαρίνα, η μαμά της μικρής Λυδίας, ετοίμασε μαζί με τα παιδιά μια γλυκιά έκπληξη – λαχταριστά και νόστιμα κουλουράκια  – για να συνοδεύσουν τα δωράκια που ετοίμασαν για τις μαμάδες τους.

Β1 Β2 Β3 Β4 Β5 Β6 Β7 Β8

Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το νηπιαγωγείο μας, όπου συναισθήματα αγάπης, στοργής και ευτυχίας ξεχείλιζαν!

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές στην χώρα μας συζητήσαμε με τα παιδιά τι είναι, γιατί διεξάγονται και με ποιον τρόπο γίνονται. Τα παιδιά αρχικά εξοικειώθηκαν με την έννοια και τη σημασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και έπειτα προέκυψε η ανάγκη για την επιλογή υποψηφίων. Οι υποψήφιοι μίλησαν για τα θέματα της τάξης, την επίλυση προβλημάτων και για τα μελλοντικά τους σχέδια για ένα ακόμα καλύτερο σχολείο. Επιλέχθηκε η Εφορευτική Επιτροπή, κατασκευάστηκαν τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι και τοποθετήθηκε η κάλπη. Μετά το τέλος της μυστικής ψηφοφορίας έγινε η καταμέτρηση των φακέλων από την Εφορευτική Επιτροπή  Τα παιδιά συμμετείχαν στην καταμέτρηση των ψήφων και στο τέλος προέκυψε η νέα πρόεδρος της τάξης, η οποία χειροκροτήθηκε από όλα τα παιδιά. Την ίδια θερμή αντιμετώπιση είχε και η άλλη υποψήφια, η οποία παρότι δεν εκλέχθηκε δέχθηκε τα συγχαρητήρια για τη συμμετοχή της και υποσχέθηκε να είναι στο πλευρό της προέδρου για το κοινό καλό.

Τα παιδιά απόλαυσαν την εκλογική διαδικασία, έμαθαν για τη δημοκρατία, για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, για τον δημοκρατικό διάλογο και τον σεβασμό των άλλων αλλά και για τη σημασία της ομαδικής προσπάθειας για την επίτευξη των κοινών στόχων.

 

Οι υποψήφιοι της τάξης μας

 

 

IMG 1599

Οι ψηφοφόροι

 

IMG 1601 1

Η εφορευτική επιτροπή

IMG 1598

Η ώρα της ψήφου

IMG 1579

IMG 1597 1

IMG 1602

IMG 1593

Η καταμέτρηση των ψήφων

IMG 1595

IMG 1592

Και το τελικό αποτέλεσμα

IMG 1591 1

“Η Γιορτή του Ουράνιου Τόξου”

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά οι «Μικροί Παραμυθοπλάστες» δημιουργούν άλλη μια απίθανη ιστορία, με πολλή φαντασία, κέφι και χαρά! Έχοντας στη διάθεσή τους μια σειρά από κάρτες δημιουργικής αφήγησης, διαλέγουν εκείνες που τους αρέσουν περισσότερο, τις «διαβάζουν», εμπνέονται και πλάθουν τα δικά τους παραμύθια. Γίνονται συγγραφείς και εικονογράφοι κι εμείς, οι δασκάλες τους, γινόμαστε εκδότριες της ιστορίας τους. Να σημειώσουμε ότι κάθε μαθητής/-τρια δημιούργησε τις εικόνες του δικού του αντίτυπου.

Για τη συγγραφή της ιστορίας «Η Γιορτή του Ουράνιου Τόξου» συνεργάστηκαν οι μαθητές και οι Εκπαιδευτικοί του 2ου Πρωινού Υποχρεωτικού Τμήματος.

 

Ευχαριστούμε την Κωνσταντίνα Καχρίλα, παλιά μαθήτρια του νηπιαγωγείου μας, για την επιμέλεια του εξωφύλλου.

Σημείωση: Οι κάρτες δημιουργικής αφήγησης που χρησιμοποιήθηκαν, είναι από την σειρά “κάθε φορά…μια ιστορία!” (εκδόσεις μυθοπλάστες, εικόνες Λιάνα Δανεζάκη).

ΓΟ1 ΓΟ2 ΓΟ3

Ένας λυπημένος τυφλοπόντικας…

0

Η ιστορία αυτή δημιουργήθηκε από τα παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου). Οι μικροί συγγραφείς  ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από το ζήτημα του εκφοβισμού στο σχολείο, καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση και εφάρμοσαν πρακτικές για την εξάλειψη και την πρόληψη του φαινομένου. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια προώθησης της φιλαναγνωσίας και του εορτασμού του παιδικού βιβλίου, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή τόσο με το έντυπο όσο και με το ψηφιακό βιβλίο, εξοικειώθηκαν με τους κανόνες της συγγραφής και ανέπτυξαν την φαντασία τους.

Έτσι προέκυψε η ιστορία του λυπημένου τυφλοπόντικα…

Καλή σας ανάγνωση!

 

Συγγραφείς και Εικονογράφοι

Οι μαθητές/τριες του 1ου Πρωινού Τμήματος

 

 

 

Επιμέλεια κειμένου

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Πρωινού Τμήματος

 

Εκδόσεις: 3ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου

Σχολικό Έτος 2022-2023

Πατήστε πάνω στον σύνδεσμο:https://read.bookcreator.com/m9oLfrskteR1EFMTnvweqe78cB33/9JMAkFI2Saak5MD2ccfogQ

 

 

 

 

 

Ο Μάης

        Ο Μάης

Σ’ ένα στέφανο του Μάη

όλη η άνοιξη χωράει.

Κύκλους, κύκλους τα λουλούδια,

οι χοροί και τα τραγούδια.

Στα χρυσά του ήλιου καφάσια

ωριμάζουν τα κεράσια.

Πέρα ως πέρα φως απλώνει,

γλάστρα ανθίζει στο μπαλκόνι.

Είναι ο Μάης δίχως ταίρι

ένα ολάνθιστο παρτέρι.

Σ’ ένα στέφανο του Μάη

όλη η άνοιξη χωράει.

       Ρένα Καρθαίου

 

1 4α

“Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα”

Στο πλαίσιο του 3ου εργαστηρίου δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με τα δικαιώματα των παιδιών. Εστιάσαμε στο δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση πρέπει να το ασκούν και να το απολαμβάνουν όλοι – ανεξάρτητα από προσωπικές ικανότητές, φυλή, εθνική καταγωγή, θρησκεία, υπηκοότητα, φύλο, σεξουαλικές προτιμήσεις, κοινωνική τάξη, ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτότητας. Επιπλέον, η εκπαίδευση πρέπει να είναι δομημένη κατά τρόπο που να σέβεται την αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των μαθητών (Σύμβαση 1989 των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού – CRC).

Μάθαμε για την συγκλονιστική ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, που με το “μαγικό μολύβι” της αγωνίζεται να φτιάξει έναν ειρηνικό κόσμο όπου τα κορίτσια και όλα τα παιδιά θα έχουν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση. Γι’ αυτό τον αγώνα της βραβεύθηκε στην ηλικία των 17 ετών με το Νόμπελ Ειρήνης.Η ίδια είχε δηλώσει: “Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν λειτουργώντας με απίστευτη ενσυναίσθηση στις δράσεις που σχεδιάσαμε!

ΜΑΛΑΛΑ 5 ΜΑΛΑΛΑ 9 ΜΑΛΑΛΑ 10b ΜΑΛΑΛΑ 11c ΜΑΛΑΛΑ 12d ΜΑΛΑΛΑ 13a ΜΑΛΑΛΑ 1 ΜΑΛΑΛΑ 2 ΜΑΛΑΛΑ 3 ΜΑΛΑΛΑ 4 ΜΑΛΑΛΑ 6 ΜΑΛΑΛΑ 7 ΜΑΛΑΛΑ 8