Το 3ο Γυμνάσιο Καλύμνου εδρεύει στη γραφική κωμόπολη της Χώρας, στις υπώρειες του μεγάλου ιπποτικού κάστρου στην ενορία Προδρόμου. Γι’ αυτό είναι γνωστό και ως Γυμνάσιο Χώρας.
Ιδρύθηκε αρχικά ως Γυμνασιακό Παράρτημα για το σχολικό έτος 1984-85 με πρώτο Διευθυντή το μαθηματικό Αυγουστίνο Γεώργιο, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά λειτούργησε με τον τίτλο 3ο Γυμνάσιο Καλύμνου.
Στην 36χρονη πορεία του το Γυμνάσιο Χώρας επιτέλεσε σπουδαίο παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο τόσο για την κοινωνία του Χωριού και του Πανόρμου, από όπου προέρχεται ο κύριος όγκος του μαθητικού δυναμικού του, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία της Καλύμνου, αφού πλήθος επιστημόνων απεφοίτησαν από τις τάξεις του, αλλά και απλοί άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου που σήμερα στέλνουν τα δικά τους παιδιά στο σχολείο στο οποίο κάποτε ήταν αυτοί μαθητές. Επίσης, σημαντικός αριθμός Καλυμνίων, αλλά και από άλλα μέρη της πατρίδας μας εκπαιδευτικών, υπηρέτησαν με ευσυνειδησία, ήθος και επαγγελματική επάρκεια, συμβάλλοντας στην καταξίωση του εκπαιδευτικού αυτού ιδρύματος. Ιδιαίτερος λόγος πρέπει να γίνει για τους διευθυντές του σχολείου, που υπήρξαν όλοι μέχρι της συνταξιοδοτήσεώς τους- αξιόλογα στελέχη της εκπαίδευσης και εγνωσμένης αξίας και ήθους για την καλυμνιακή κοινωνία: Αυγουστίνος Γεώργιος, Μεϊμάρης Γεράσιμος, Μαύρος Παντελής, Τρικοίλης Σακελλάρης, Χατζηδάκης Κυριάκος, Τσιμινάκης Ιωάννης και ο σημερινός Διευθυντής, Χαντσαρίδης Δημήτριος
Το Γυμνάσιο Χώρας στεγάζεται σε δύο κτίρια: στο παλιό Δημοτικό σχολείο του Προδρόμου που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από το Μεγάλο Ευεργέτη της Καλύμνου, Νικόλαο Βουβάλη και λειτούργησε ως Δημοτική Σχολή Αρρένων (γνωστό στους παλιούς ως του Μελά το σχολείο) και μετέπειτα ως το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας ως το 1984, οπότε μεταστεγάστηκε στο νεόδμητο γειτονικό διδακτήριο. Το δεύτερο οικοδόμημα χτίστηκε το 1992 με δαπάνες του Δήμου και με τη συμβολή του κληροδοτήματος του αείμνηστου Χωριανού καθηγητή φιλολόγου Γεωργίου Σοφοκλή Σακελλαρίου που πρόσφερε την περιουσία του για να χτιστεί σχολείο στη Χώρα στη μνήμη του δασκάλου πατέρα του.