Σχέδιο Δράσης για τα Εργαστήρια Κοινωνικών Δεξιοτήτων 2021-2022

Σας ενημερώνουμε για το Σχέδιο Δράσης του Νηπιαγωγείου μας για το σχ. έτος 2021-202, όπως διαμορφώθηκε με σχετική  απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων:



Λήψη αρχείου

Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

Κατά την τρέχουσα χρονιά το 1ο τμήμα του νηπιαγωγείου μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + KA3 : «Promoting Teachers Well-being through Positive Behavior Support in Early Childhood Education».

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα 3ετές πρόγραμμα για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και θα υλοποιηθεί με εταίρους, πέραν της Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, με το δήμο Καλαμαριάς από τη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το Ρέθυμνο, καθώς και από άλλες τρεις χώρες, τη Ρουμανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Πρόκειται για ένα εκ των μόλις έντεκα προγραμμάτων που έχουν επιλεγεί από τη δράση Key Action 3 European Policy Experimentation του Erasmus.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 60 παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, με συμμετοχή 300 παιδαγωγών και 2000 παιδιών προσχολικής ηλικίας σε τέσσερις χώρες.

Βασική επιδίωξη του έργου είναι να αναπτύξει στρατηγικές που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα με σκοπό την ενίσχυση/βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας, του επαγγέλματος και της σταδιοδρομίας παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ.80378/ΓΔ4/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3311/Β/26-7-2021, η εισαγωγή της Αγγλικής γλώσσας γίνεται με τη διάθεση εκπαιδευτικών ΠΕ06 για δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα, σε κάθε τμήμα του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος των Νηπιαγωγείων, σε πλαίσιο συνεργασίας με τον/την νηπιαγωγό του τμήματος.

Σκοπός της ενσωμάτωσης της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος του Νηπιαγωγείου – μεθοδολογικά και θεματικά – σε σχέση με τη γλωσσική και ολόπλευρη ανάπτυξη των νηπίων για την ενίσχυση της πολυγλωσσικής επίγνωσης, της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του/της ενεργού πολίτη στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία (βλ. Αλεξίου & Πεντέρη, 2020).

Η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο:

εμπλουτίζει τα υφιστάμενα προγράμματα και εντάσσεται λειτουργικά στη φιλοσοφία τους, υποστηρίζοντας τη διερευνητική και διαθεματική προσέγγιση καθώς και τον παιγνιώδη χαρακτήρα της μάθησης,
στηρίζεται στη γνώση των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών των μικρών παιδιών,
ανταποκρίνεται στις παιδαγωγικές αρχές του Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου,
εστιάζει στον επικοινωνιακό χαρακτήρα της γλώσσας και στην ανάγκη διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης,
σέβεται την ολιστική προσέγγιση της μάθησης και πραγματοποιείται μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων με διαθεματικό χαρακτήρα,
στηρίζεται στην αμοιβαία και αρμονική αλληλεπίδραση και συνεργασία των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών της αγγλικής γλώσσας.
Προϋποθέσεις για την αποτελεσματική πρώτη επαφή του παιδιού με την ξένη γλώσσα αποτελούν:

η εξειδικευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Αγγλικής γλώσσας (ΠΕ06) για την εισαγωγή της ξένης γλώσσας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς και των εκπαιδευτικών ΠΕ60 για το πλαίσιο της εφαρμογής,
η υποστήριξη της μάθησης μέσω κατάλληλα διαμορφωμένου εκπαιδευτικού υλικού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα,
η συνεργασία των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας με τους/τις Νηπιαγωγούς για τη δημιουργία κατάλληλου εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού κλίματος, η οποία θα έχει ως αφετηρία την οργάνωση και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου στο Νηπιαγωγείο, με έμφαση στην αξιοποίηση των αναγκών, των κλίσεων και των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων των νηπίων.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 9-24 Οκτωβρίου 2021 (Code Week 2021)

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.  Η συμμετοχή μας σε αυτή τη δράση έγινε με την  δραστηριότητα: Σπάσε τον Κώδικα (Crack the Code) και διαμορφώθηκε ως εξής: Μέσα σε ένα πλέγμα οι μαθητές/τριες ζωγραφίζουν με μαρκαδόρο  μια εκόνα κ στην συνέχεια την κωδικοποιούν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα. Συγκεκριμένα για κάθε μαύρο τετράγωνο χρησιμοποιούν τον αριθμό 1 ενώ για κάθε λευκό τον αριθμό 0. Έτσι δίπλα από κάθε σειρά γράφουν τον κώδικα.

   

       

Η παραπάνω υπολογιστική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε χωρίς κάποιον εξοπλισμό ή σύνδεση στο διαδίκτυο. Ο προγραμματισμός είναι ο ταχύτερος τρόπος να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας και ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας σε θέματα υπολογιστικής σκέψης. Ο βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο είναι να παρακαμφθούν τα εμπόδια πρόσβασης σε αυτόν  και ο προγραμματισμός να εισέλθει στο σχολείο.

Για την συμμετοχή  μας λάβαμε και το αντίστοιχο Πιστοποιητικό.



Λήψη αρχείου

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Ο εορτασμός του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Άγιου Δημητρίου, όπως και της γιορτής για την επέτειο του ΟΧΙ το 1940 στο σχολείο, μας συνδυάστηκε με δραστηριότητες και με δημιουργίες από τους μαθητές/τρίες όλων των τμημάτων. Σας παρουσιάζουμε ένα μικρό δείγμα από αυτές.

       

Η παράδοση μας λέει ότι τα χρυσάνθεμα, γνωστά και ως Αϊ- Δημητριάτικα ανθίζουν πάντα όταν πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Και είναι αλήθεια…η αυλή μας στολίστηκε με τα χρώματα τους!

Ευχαριστούμε πολύ την κα Μαρία που καθημερινά τα φροντίζει!