Ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου του 32ου Νηπιαγωγείου Βόλου Σχ. Έτους 2023-2024
Έτησια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου του 32ου Νηπιαγωγείου Βόλου Σχ, Έτους 2023-2024
Έτησια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου του 32ου Νηπιαγωγείου Βόλου Σχ, Έτους 2023-2024
Με πολύ χαρά φιλοξενήσαμε στο Σχολικό Συγκρότημα την Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ60 Ν. Μαγνησίας κα Αντωνίου Ελισάβετ και Ν. Τρικάλων με σχολεία ευθύνης στο Ν. Μαγνησίας κα Κοτρώτσιου Ευανθία, στο πλαίσιο της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης, σας προσκαλούν στα δια ζώσης, επιμορφωτικά, βιωματικά εργαστήρια με τίτλο:
Εισηγήτριες – Εμψυχώτριες:
Έλενα Τριανταφυλλίδη, Ζωή Δίπλα, Μαρία Ζιάκα, Φιλίτσα Μουρτζοπούλου, Ελένη Μπαρμπουδάκη.
Ευψαριστούμε πολύ τις Συμβούλους Εκπαίδευση και τις εισηγήτριες για το ενδιαφέρον, βιωματικό σεμινάριο.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2024το 1ο Τμήμα με την Α τάξη Δημοτικού 18ου Δημ.Σχ.και το 2ο Τμήμα με την Β τάξη του 18ου Δημ.Σχ. συμμετείχαν στη διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024 που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπ/κούς δόθηκαν βεβαιώσεις.
Στις 11/1/2024 πραγματοποιήθηκε Επιμορφωτικό σεμινάριο γονέων από την Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ60 Ν, Μαγνησίας σχετικά με την Ομαλή Μετάβαση (κοινή δράση με 10ο Νηπιαγωγείο. Το σεμινάριο παρακολούθησαν ΄όλοι οι Εκπαιδευτικοί τπυ Νηπιαγωγείου, οι Δ/ντές και οι εκπαιδευτικοί της Α τάκης του 18ου & 29ου Δημοτικού Σχολείου καθώς και γονείς των 2 Τμημάτων. Μετά το σεμινάριο η Σύμβουλος εκπαίδευσης απάντησε σε ερωτήματα των γονέων. Την ευχαριστούμε θερμά για το εποικοδομητικό, διαφωτιστικό και ουσιαστικό σεμινάριο….
5/2/2024
1ο και 2ο Τμήμα
Υλοποίηση προγράμματος στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου “Η δασκάλα μου κι εγώ”
Τα νήπια συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα του Λυκείου Ελληνίδων του Βόλου «Η δασκάλα μου και εγώ», το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό και κυρίως την ενδυνάμωση των σχέσεων δασκάλας και παιδιών.Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο μέρη:α) Το θεωρητικό (ιστορική αναδρομή με θέμα εκπ/κοί και μαθητές , από την Αρχαιότητα έως σήμερα και β) Βιωματικές δραστηριότητες: Ενεργοποίηση ασκήσεις εμπιστοσύνης, παιχνίδια γνωριμίας, μουσικοκιντικές και ψυχοκινητικές δραστηριότητες , ζωγραφική
« Η δασκάλα μου κι εγώ»
Από την αρχαιότητα έως σήμερα….
«Ο κύκλος της τυφλόμυγας»
Τα παιδιά σε κύκλο προσπαθούν μέσω της ψηλάφισης να περιγράψουν διάφορα χαρακτηριστικά ( π.χ. είναι κορίτσι, έχει μακριά μαλλιά)
Στη συνέχεια έπαίξαν την τυφλόμυγα.
-Συζητησαν για τις δυσκολίες που συνάντησαν.
-Ανταλλαγή απόψεων και χωρισμός σε ομάδες
-Αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών που συνάντησαν.
Στο τέλος του εργαστηρίου κάθονται όλα τα παιδιά στον κύκλο και συζητούν και καταγράφουν ποιές δυσκιλίες συναντά ένας τυφλός…πως μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αυτές και ζωγραφίζουν χωρισμένοι σε ομάδες τι αποκόμισαν από το εργαστήρι.
Στη δεύτερη δραστηριοτητα παρουσιάζουμε στα παιδιά δύο εικόνες που απεικονίζουν τυφλούς…Ζητάμε με τα παιδιά να περιγράψουν τους πίνακες…τους μιμούνται ….και δημιουργούν τους δικούς τους αντίστοιχους πίνακες ζωγραφικής.
2ο Εργαστήριο:
«Γνωρίζουμε τη Φένια»
Τα παιδιά παρακολουθούν το βίντεο της κ. Αλεξάνδρου Γ. «Φένια, η αγαπημένη των ήχων»
Κατά τη διάρκεια προβολής τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις (π.χ. Τι είναι το λευκό μπαστούνι που κρατάει η Φένια στα χέρια της και ποιοί είναι οι ήχοι που μπορεί να διακρίνει)
Στο τέλος ζωγραφίζουν την Φένια νια και τους ήχους που της αρέσουν.
Στη συνέχεια παρακολουθούμε ένα βίντεο με «τον σκύλο οδηγό». Τα παιδιά διαπιστώνουν το πόσο σημαντική είναι η βοήθεια του…
Παιχνίδι ρόλων: βγαίνουμε στο προαύλια του νηπιαγωγείου και γινόμαστε ζευγάρια. Ένα παιδί με κλειστα μάτια παίρνει το ρόλο του τυφλού και ένα παιδί γίνεται ο σκύλος οδηγός του….
Όταν επιστρέφουμε στημ τάξη συζητάμε για αυτή μας την εμπειρία , τις δυσκολίες που συναντήσαμε και τους ήχους που ακούσαμε στο προαύλιο του σχολείου…
3o Eργαστήριο
«Μια μέρα στον κόσμο της Φένιας»
Υποθέτουμε ότι στο σχολείο μας έχει έρθει να φοιτήσει ένα παιδί με προβλήματα όρασης
-Τα παιδιά αναρωτιούνται για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το παιδί αυτό σε σχέση με το χώρο.
-Καλούνται να διαμορφώσουν το χώρο χωρίς γωνίες και εμπόδια, σύμφωνα με όσα είχε πει η Φένια.
Υλοποιούν τις ρουτίνες της τάξης, έχοντας κλειστά τα μάτια.
Τρώνε, ζωγραφίζουν, παίζουν με πλαστελίνη, έχοντας για δέκα λεπτά κλειστά τα μάτια.
-Παίζουν: «Αισθητηριακά παιχνίδια αφής»,
Συζητούν, σχολιάζουν, συγκρίνουν τι έκανε η κάθε ομάδα και τι προβλήματα αντιμετώποισε…
Στο τέλος συμπληρώνουν στο σχετικό φύλλο εργασίας.
4ο Εργαστήριο
«Διαβάζουμε με τα χέρια μας»
-Τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν το βιβλίο της Φένιας και διάφορα άλλα βιβλία που είναι γραμμένα με τη μέθοδο Braille. Διατυπώνουν υποθέσεις και καταλήγουν σε συμπεράσματα για το τι μπορεί να σημαίνουν οι κουκίδες.
Ψιλαφίζουν τα ίδια κείμενο με τη μέθοδο Braille και αναζητούν πού αλλού έχουν δει τις ανάγλυφες κουκίδες στην καθημερινότητά τους. (ψιλαφίζουν κουτιά από φάρμακα και εντοπίζουν τη γραφή Braille.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε σε ομαδική εργασία το αλφάβητο Braille και βάζουμε πλαστελίνη να σχηματίσουμε τις κουκίδες στο κάθε γράμμα.
Τέλος συμπληρώνουν σχετικό φύλλο εργασίας για να εντοπίσουν το αρχικό του ονόματός τους και το γράφουν στη μέθοδο Braille, χρωματίζοντας τόσες κουκίδες, όσες βλέπουν στον πίνακα με την ελληνική αλφάβητο Braille.
5ο Εργαστήριο
«Βόλτα με το μπαστούνι- Εικονική επίσκεψη στο Μουσείο Αφής»
Αρχικά παρατηρήσαμε δύο πίνακες ζωγραφικής που αναπαραστούν άτομα με πρόβλημα όρασης στην προσπάθειά τους να μετακικηθούν. Τις παρατηρούμε , τις περιγράφουμε και έπειτα προσπαθούμε να τις αποδώσουμε εικαστικά .
Ακολουθεί βιωματική αναπαράσταση του πίνακα από τους μαθητές, οι οποίοι προσπαθούν να μετακινηθούν μέσα στην τάξη…Στο τέλος της δραστηριότητας συζητάμε με τα παιδιά στην τάξη για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν.
Στην συνέχεια εδώσαμε μπαστούνια στα παιδιά και βγήκαν στο πεζοδρόμιο έξω από το σχολείο.
-Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες.
Τα παιδιά της πρώτης ομάδας, κρατούν το μπαστούνι και με κλειστά μάτια επιχειρούν να περπατήσουν στο πεζοδρόμιο.
Τα παιδιά της δεύτερης καταγράφουν μέσω της ζωγραφικής τα εμπόδια.
Τα παιδιά της τέταρτης ομάδας είναι υπεύθυνα να
δώσουν οδηγίες στα παιδιά της ομάδας που περπατάει με κλειστά μάτια, σε περίπτωση που συναντήσουν κάποιο εμπόδιο.
-Με την επιστροφή στο σχολείο, τα παιδιά καλούνται να ανακοινώσουν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, να πουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, να τις απότυπώσουν στο χαρτί και να προτείνουν λύσεις.
Στο τέλος παρακολουθήσαμε βίντεο από το Μουσείο Αφής
6ο Εργαστήριο
“Επίσκεψη στα Ηλιοτρόπια”
Στα πλαίσια του προγράμματος επισκεφθήκαμε τον παραγωγικό-χειροτεχνικό συνεταιρισμό ΑμεΑ «Ηλιοτρόπια». Εκεί είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με άτομα με ειδικές ανάγκες. Μας περιήγησαν στο χώρο τους, μάθαμε για τα βότανα που καλλιεργούν, φυτέψαμε παρέα και φτιάξαμε χειροτεχνείες…Ήταν μια ξεχωριστή επίσκεψη, που μας επέφερε πολλές πρωτόγνωρες και ευχάριστες εμπειρίες…