Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 ασχοληθήκαμε με την ενδοσχολική βία και τον σχολικό εκφοβισμό. Οι μαθητές μέσα από βίντεο στο διαδίκτυο, καταστάσεις προβληματισμού, παραμύθι κατανόησαν τις ολέθριες συνέπειες της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, καθώς και τα συναισθήματα που νοιώθει το παιδί που δέχεται αυτόν τον εκφοβισμό. Συζητήσαμε για το πως μπορεί ένα παιδί να αποφύγει – ξεφύγει από μία τέτοια κατάσταση και τα βήματα που πρέπει να κάνει….Με το σύνθημα “ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ” που βγήκε από τα ίδια τα παιδιά , ζωγραφίσαμε το σύνθημα και δημιουργήσαμε αφίσα.
Είσαμε σε βίντεο στο διαδίκτυο το παραμύθι: “Τοποτίπ Με πειράζουν στο σχολείο ” και το ζωγραφίσαμε
Επίσης την ώρα των Αγγλικών η εκπαιδευτικός με αφορμή την ενδοσχολική βία , “εισήγαγε” τη λέξη Bulling και τι σημαίνει και οι μαθητές έκαναν αφίσα κατά του Bulling…. με τα γράμματα που τους έδωσε η Εκπαιδευτικός.
Κατά την επεξεργασία της θεματικής της 25ης Μαρτίου , επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο μας ο ιερέας και μίλησε στα παιδιά και των 2 Πρωινών Τμημάτων για τον Ευαγγελισμό, ενώ παράλληλα είχαμε αναρτήσει αντίστοιχο εποπτικό υλικό. Επίσης οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη Δημοτική ποίηση ,τα Δημοτικά τραγούδια,τους Δημοτικούς χορούς. άντλησαν πληροφορίες μέσα από αυτά (π.χ. “Μαύρη μωρέ πικρή είναι η ζωή που κάνουμε, εμείς οι μαύροι κλέφτες….”) Μέσα από βίντεο στο διαδίκτυο και εικόνες, έμαθαν για τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, τον τρόπο ζωής , γνώρισαν σημαντικούς ήρωες της Επανάστασης και σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης . Επίσης έμαθαν και για την έναρξη της Πηλιορίτικης Επανάστασης καθώς και για τις γυναίκες της Μακρινίτσας που μιμήθηκαν τις Σουλιώτισσες….
Στη γιορτή οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα, υτραγούδησαν, έπαιξαν σκετς. Επίσης χορέψαμε παρουσία γονέων Δημοτικούς χορούς. Χορό της Ρόδου ( Γαϊτάνι έχω στο πλεχτρί) , Παλαμάκια Ηπείρου, “Μήλο μου κόκκινο”
Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου το παράρτημα της ΟΜΕΡ Θεσσαλίας πραγματοποίησε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας καθώς και βιωματικό σεμινάριο με την εξαιρετική συνάδελφο και Ε.ΔΙ.Π του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μάγδας Βίτσου με θέμα:”Τα μικρά χάρτινα θέατρα στην εκπαίδευση:παιδαγωγικές διαστάσεις και εφαρμογές”. Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους: η κα Άρτεμις Παπαδημητρίου, συντονίστρια του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας και σύμβουλος εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, η κα Αθανασία Ριζάκη, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο κ. Πασχάλης Δήμου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, η κα Τζένη Μωραϊτη (πρώην Σχολική Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος της ΟΜΕΡ),η κ. Μαρία Παντέρα πρώην Σχολική Σύμβουλος Θεσσαλίας και από τα ιδρυτικά μέλη του Παραρτήματος ΟΜΕΡ Βόλου, η κα Καλογήρου Ευαγγελια και η κα Γκόρια Σοφία Ε.ΔΙ.Π. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παλιά μέλη του Δ. Σ. του Παραρτήματος ΟΜΕΡ Βόλου όπως η κα Αποστολία Μπέκα (πρώην Αντιπρόεδρος) η κα Ντεσυ Ευάγγελου, η κα ΕυγενίαΚαραγιώργου, η κα Αμφιλοχίου Έφη, η κα Σπυριδούλα Χρυσικού, η κα Ασημάκη Μαρία και ο κ. Μανδόρος Δημήτριος και πολλά παλιά και νέα μέλη του Περιφερειακού μας Συμβουλίου. Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕΡ Θεσσαλίας (Αντιπρέσδρος) σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία και συμμετοχή σας στην εκδήλωσή μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κα Μάγδα Βίτσου για το υπέροχο βιωματικό σεμινάριο
Το καρναβάλι είναι αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων…. Στο Νηπιαγωγείο αναρτήσαμε αντίστοιχο εποπτικό υλικό, συζητήσαμε για το Καρναβάλι για τα παραδοσιακά ήθη και τα έθιμα που έχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και που χτυπά “η καρδιά του Καρναβαλιού” στην Ελλάδα (Πάτρα , Ξάνθη) και στην Ευρώπη (Βενετία) Παράλληλα με αφορμή την ιστορία του Αρλεκίνου, είδαμε πίνακες ζωγραφικής με αρλεκίνους εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές, μάθαμε το σχήμα του ρόμβου, οι μαθητές έβαλαν σε διάταξη αρλεκίνους από τον ψηλότερο ως τον χαμηλότερο και τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν τους δικούς τους αρλεκίνους. Επίσης οι μαθητές έγραψαν όπως μπορούσαν τις λέξεις Καρναβάλι, κλόουν, μάσκα, γαίτανάκι, βρήκαμε λέξεις που αρχίζουν από Κ. Την τιμητική τους στη θεματική αυτή είχαν οι αποκριάτικες κατασκευές…
Τηρώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης: Παρακολουθήσαμε παράσταση κουκλοθεάτρου από την κα Ξηρομερίτου “Το καρναβάλι των ζώων¨(κοινή δράση 1ο ,2ο Τμήμα και 10ο Ν/γείο), ντυθήκαμε “δράκοι” τραγουδήσαμε, ζωγραφίσαμε το τραγούδι της Τσικνοπέμπτης , χορέψαμε και φάγαμε σουβλάκια.
Τραγούδι:
Τσικνοπέμπτη μου θυμίζει
Η ψησταριά μου που καπνίζει,
Τα κάρβουνα θα κοκκινίσουν
Νοστιμιές για να μας ψήσουν.
Τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι
Τσικνοπέμπτη μας καλή.
Τσικνοπέμπτη μου μυρίζει
Το σουβλάκι μου που αχνίζει,
Μπριζολάκια, μπιφτεκάκια
Θέλουν τώρα τα παιδάκια.
Τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι
Τσικνοπέμπτη μας καλή.
Τσικνοπέμπτη που μυρίζει
Κι η κοιλιά μου γουργουρίζει.
Γρήγορα γονείς πεινάω
Όλα θέλω να τα φάω.
Τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι τσι
Τσικνοπέμπτη μας καλή.
Ζωγραφίσαμε το τραγούδι:
Φτιάξαμε χαρτοπετσετοθήκη για το βραδινό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης…. καθώς και έναν κλόουν ομαδικά
Τσικνίσαμε και ντυθήκαμε δράκοι….
Ακολουθούν οι Αποκριάτικες δημιουργίες μας…..
Πειρατές και Νεράϊδες… Οι κλόουν…
Χελωνονιτζάκια και πριγκίπισσες…. Spiderman και πεταλούδες
Μαθαίνουμε τον ρόμβο με τον Αρλεκίνο και τους χαρταετούς…..
Η κυρά Σαρακοστή
Η τελευταία μέρα της Αποκριάς είχε από όλα : τραγούδια, χορούς, Γαϊτανάκι, πινιάτα, κουκλοθέατρο…..περάσαμε υπέροχα!!!
1o Eργαστήριο: Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση και η συγκρότηση ομάδας μέσα από την ελεύθερη έκφραση του σώματος
1η δραστηριότητα: “Ζέσταμα του σώματος”
2η Δραστηριότητα: Το σώμα ως εκφραστικό μέσο
Στόχος να κινηθούν τα παιδιά ελεύθερα και να εκφραστούν μέσω του σώματός τους και της χρήσης σύντομου λόγου.
3η Κινητική δραστηριότητα : ‘Φρουτοσαλάτα”
Κουκλοθέατρο από τα παιδιά με κούκλες που κατασκεύασαν τα παιδιά: “Διαφορετικοί αλλά και ίδιοι
4η Δραστηριότητα : «Το δέντρο της ομάδας μας» (δραστηριότητα σε Ολομέλεια με κατασκευή και κολλάζ)
Τα παιδιά ζωγραφίζουν με τέμπερα το δέντρο, σχεδιάζουν και κόβουν καρδιές και μέσα ζωγραφίζουν κάτι που τους αρέσει και το κολλάνε στο δέντρο. Το δέντρο της ομάδας μας είναι έτοιμο!
Το Δέντρο της Ομάδας μας
2ο εργαστήριο – Συμβόλαιο ομάδας
Δραστηριότητα 1η: «Συμβόλαιο της ομάδας» (δραστηριότητα στην Ολομέλεια με συζήτηση και κολλάζ)
Στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι να συμφωνηθούν και να καταγραφούν οι κανόνες εύρυθμης λειτουργίας της Ομάδας, να αναγνωρίσουμε θετικά χαρακτηριστικά και δεξιότητες
που έχει ο εαυτός μας και οι άλλοι καθώς και να αναπτύξουν οι μαθητές ανεκτικότητα απέναντι στον άλλον.
Δραστηριότητα 2η: «Χαρίζω στον εαυτό μου και στον άλλον κάτι θετικό» (κινητική δραστηριότητα με αξιοποίηση τεχνικών Θεάτρου)
Στόχος είναι:
Να αναπτύξουν τα παιδιά μια θετική εικόνα για τον εαυτό τους.
Να απαριθμούν θετικές ιδιότητες ως χαρακτήρες και δεξιότητες που έχουν τα ίδια,
Να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως άτομο ξεχωριστό
Δραστηριότητα 3η: «Η αλυσίδα της τάξης μας» (δραστηριότητα στην Ολομέλεια με συζήτηση και κατασκευή)
Στόχος αυτής της δραστηριότητες είναι να φτιαχτούν κανόνες μιας πιο συγκεκριμένης κατηγορίας που αφορούν στην ανεκτικότητα, στην αποδοχή του άλλου και στη συνεργασία.
3ο εργαστήριο- «Οι αρχικές μας ιδέες!» (Δραστηριότητα κινητικής συγκέντρωσης με ατομικό ιχνογράφημα και κολλάζ.)
Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανίχνευση αρχικών ιδεών των παιδιών για την έννοια της διαφορετικότητας και δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη σε ομαδικό κολλάζ
Δραστηριότητα: ««Οι αρχικές μας ιδέες!»»
Στον ελεύθερο χώρο έχουν τοποθετηθεί αραιά απλωμένα παντού πράσινα χαρτιά Α4 και πάνω σε κάθε χαρτί έχει τοποθετηθεί μία μολυβοθήκη με διάφορους μαρκαδόρους. Τα χαρτιά και οι μολυβοθήκες είναι τόσα όσα και τα παιδιά της τάξης.
Η οδηγία είναι κάθε παιδί να κινείται μόνο του διατηρώντας τη σιωπή του περνώντας ανάμεσα από τα απλωμένα στο πάτωμα χαρτιά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΑΕΙ και ανάμεσα από τους άλλους. Κατά τη διάρκεια της κίνησής του δε πρέπει να αγγίζει ούτε να μιλά στους άλλους.
Ζητάμε από τα παιδιά να μας ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούνε τη λέξη διαφορετικότητα.
Ακολουθεί η παρουσίαση των ιχνογραφημάτων.
4ο εργαστήριο-Ομοιότητες και Διαφορές στο περιβάλλον (φύση και ζώα):
Στόχος του εργαστηρίου είναι να εντοπίσουν τα παιδιά ομοιότητες και διαφορές στο περιβάλλον μέσα από εικόνες λουλουδιών, φυτών, δέντρων και ζώων.
Οι μαθητές σε ζευγάρια φέρνουν τις εικόνες που έχουμε μοιράσει και τις τοποθετούν σε χαρτί. Προτρέπουμε τα παιδιά να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές και καταγράφουμε τις απαντήσεις τους
Δραστηριότητα: «Τι κρύβουν τα μπαλόνια;» (Δραστηριότητα κινητική. Δραστηριότητα παρατήρησης και συζήτησης στην Ολομέλεια)
«Ομοιότητες και Διαφορές στο περιβάλλον (φύση και ζώα)»
Δραστηριότητα: «Τι κρύβουν τα μπαλόνια;» Δραστηριότητα κινητική. Δραστηριότητα παρατήρησης και συζήτησης στην Ολομέλεια.
Σε μια παύση της μουσικής τους λέμε ότι κάποια στιγμή θα έρθει στην παρέα τους ένα μπαλόνι το οποίο πρέπει να φροντίσουν ώστε να μην πέσει κάτω στο πάτωμα, Στο τελικό stop της μουσικής ζητάμε από τα παιδιά να πιάσουν ένα μπαλόνι ανά ζευγάρι ή τριάδα εάν χρειαστεί. Τα ζευγάρια/οι τριάδες κάθονται με το μπαλόνι τους κάθεται σε κάποιον χώρο (πάτωμα, καρέκλες κλπ).
Επεκτατική δραστηριότητα: “Το ψαράκι που φορούσε γυαλιά” Ανάγνωση και επεξεργασία της ιστορίας, εικαστική απόδοση (Ομαδική εργασία)
5ο Εργαστήριο:
Ο Picasso και η Margaret Κin–Πρόσωπα και συναισθήματα:
Στόχος του 5ου Εργαστηρίου είναι:
Να παρατηρήσουν και να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές στους ανθρώπους μέσα από πίνακες ζωγραφικής Να παρατηρούν τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους Να συζητούν για τις διαφορές και να καταλήγουν σε συμπεράσματα σχετικά με τα κοινά συναισθήματα και τις διαφορές των αιτίων που τις προκαλούν
Δραστηριότητα 1η:
«Ανταλλάσοντας εικόνες- 1ο μέρος» Κινητική δραστηριότητα και δραστηριότητα παρατήρησης και συζήτησης στην Ολομέλεια. Έμφαση σε πρόσωπα, ομοιότητες διαφορές
Δραστηριότητα 2η:
«Ανταλλάσοντας εικόνες- 2ο μέρος» Κινητική δραστηριότητα και δραστηριότητα παρατήρησης και συζήτησης στην Ολομέλεια. Έμφαση σε στάσεις σώματος, εκφράσεις προσώπου,
1η Επεκτατική δραστηριότητα :”Τα συναισθήματα” Ανάλυση και επεξεργασία των συναισθημάτων. Τα παιδιά μέσα από καταστάσεις προβληματισμού, σενάρια, παιχνίδι ρόλων, κατανούν τα συναισθήματα και μέσα από τις Τέχνες τα εκφράζουν…..
2η Επεκτατική δραστηριότητα: Με αφορμή τον πίνακα του Picasso “Ο γιός μου Paul” οι μαθητές ΄επιλέγουν να αποδώσουν εικαστικά ένα συναίσθημα .
3η Επεκτατική δραστηριότητα: Με αφορμή την ανάγνωση της ιστορίας “Ο Δράκος του φόβου”, οι μαθητές ζωγράφισαν έναν τεράστιο δράκο που ” κατάπιε ” τους φόβους των παιδιών, τους οποίους είχαν ζωγραφίσει σε μικρό χαρτί και τους κολλήσαμε στην κοιλιά του δράκου.
6ο Εργαστήριο:
6 ο εργαστήριο- Η Αξία της Διαφορετικότητας:
Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναδειχθεί η αξία της διαφορετικότητας στη ζωή μας. Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι είναι σημαντικό να διαφέρουμε μεταξύ μας και πως όλοι μπορούμε να μάθουμε και να κερδίσουμε από τους άλλου
Δραστηριότητα 1η : «Το Κάτι Άλλο» (Ανάγνωση και Επεξεργασία παραμυθιού που διαπραγματεύεται τη Διαφορετικότητα. Συζήτηση στην Ολομέλεια και Κουκλοθέατρο (από τα παιδιά) στην ομάδα.
Έκθεση – Διάχυση των αποτελεσμάτων της Θεματικής Ενότητας:
Η διάχυση των αποτελεσμάτων της Θεματικής Ενότητα πραγματοποιήθηκε με την έκθεση που διοργάνωσαν από κοινού και τα 2 Τμήματα των Νηπιαγωγείων. Την έκθεση επισκέφθηκαν οι μαθητές της Α, β, και Γ τάξης των συστεγαζόμενων Δημοτικών Σχολείων , το συστεγαζόμενο 10ο Νηπιαγωγείο, καθώς και γονείς των μαθητών των 2 Τμημάτων του Νηπιαγωγείου μας.
Αναρτούμε την εγκύκλιο εγγραφών του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ σχετικά με τις εγγραφές μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία. Η πρώτη εγγραφή αφορά παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2020
Από 1 έως και 20 Μαρτίου2024 θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας για το σχολικό έτος 2024-2025. Εγγραφές μετά τις 20 Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι γονείς και οι κηδεμόνες που τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί το έτος 2020 πρέπει να κάνουν Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής στο Νηπιαγωγείο της περιοχής τους, σύμφωνα με τις π η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Σας παραθέτουμε τις οδηγίες για την καταχώρηση της ηλεκτρονικής αίτησης
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή