Στο τρίτο εργαστήριο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι να ερμηνεύουν και αναδεικνύουν τα οφέλη της διαφορετικότητας ,να αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίας και αλληλεγγύης, να συνδυάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λιγότερο προνομιούχα άτομα με επίκαιρα προβλήματα της κοινωνίας, όπως η έλλειψη στέγης και η αδυναμία πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, να αναγνωρίζουν τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις , να εξοικειώνονται με διαφορετικά φυσικά και φυλετικά χαρακτηριστικά και να διαχειρίζονται συγκρουσιακές καταστάσεις.
- Αφήγηση
Αφηγούμαι το παραμύθι “Σοφία, η αγελαδίτσα τραγουδίστρια” Pennart , 2000. ( θίγονται θέματα όπως: το ζήτημα της ταυτότητας και του
αυτοπροσδιορισμού, της ένταξης σε ομάδες, το ζήτημα της αποδοχής, της απόρριψης, της διαφορετικότητας. Συζητάμε στην ολομέλεια και επισημαίνουμε τα σημαντικότερα σημεία.
- Συνεχίζω το παραμύθι»:
-Τα παιδιά ακούνε την ιστορία μέχρι ενός σημείου και καλούνται να δώσουν το δικό τους τέλος στο παραμύθι .Είναι χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες(αχλάδια, καρότα, λεμόνια και φράουλες). Συγκεντρώνονται λοιπόν στις ομάδες τους και συναποφασίζουν για τη δράση που τους έχει ανατεθεί. Έπειτα παρουσιάζουν στην ολομέλεια τις προτάσεις τους. Η ομάδα των αχλαδιών πρότεινε να διοργανώσει η Σοφία τη δική της συναυλία και να συμμετέχουν μαζί της και άλλες αγελάδες. Η ομάδα των καρότων αποφάσισε να αλλάξει επάγγελμα η Σοφία και να γίνει μάστορας. Η ομάδα με τις φράουλες σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερο να επιστρέψει στο σπίτι της και να δίνει εκεί τις δικές τις συναυλίες. Τέλος η ομάδα των λεμονιών κατέληξε στην δύσκολη απόφαση της Σοφίας να συμμετέχει στην ομάδα των τρελών αγελάδων εφόσον δεν είχε άλλη επιλογή.
- «Θερμόμετρο συναισθημάτων» Τα παιδιά καταγράφουν σε ένα πίνακα τα συναισθήματα που βιώνει η Σοφία μέσα από την ιστορία. Προηγουμένως όμως θίγεται το θέμα των συναισθημάτων. Τι είναι συναίσθημα ,ποια είναι τα συναισθήματα. Δείχνω στα παιδιά μια συλλογή καρτών με τα συναισθήματα(χαρά, θυμός, λύπη, φόβος) και μου περιγράφουν τι βλέπουν και τι νιώθει ο ήρωας των καρτών. Ακολουθεί αναπαράσταση των συναισθημάτων.
Έπειτα τους δείχνω το θερμόμετρο των συναισθημάτων και τις διαβαθμίσεις του.
Στο πίνακα έχω αναρτήσει τα σημεία του παραμυθιού που η Σοφία εκδηλώνει τα συναισθήματα της και καλώ τα παιδιά να ζωγραφίσουν στη κλίμακα του θερμομέτρου των συναισθημάτων το συναίσθημα της Σοφίας(σύμφωνα με αυτό που τους είχα παρουσιάσει) στην αντίστοιχη κατάσταση που βιώνει την κάθε στιγμή .
Έπειτα, δίνεται στα νήπια ένα ανοιχτό φύλλο εργασίας που καλούνται να σχεδιάσουν το δικό τους θερμόμετρο συναισθημάτων και να απεικονίσουν σε αυτό τα συναισθήματα της Σοφίας όπως τα παρατηρήσαμε στην ολομέλεια.
Στο τέλος , χρωματίζουν την παλέτα των των συναισθημάτων σύμφωνα με τα χρώματα που τους αντιπροσωπεύουν τους ίδιους σε κάθε συναίσθημα.
- «Συμφωνώ, διαφωνώ»
-Σύμφωνα με τις καταστάσεις που βιώνει κάθε φορά η Σοφία λαμβάνει αντίστοιχα κάποιες αποφάσεις. Σε αυτό το σημείο καλούνται τα νήπια να αποφασίσουν αν είναι σύμφωνοι ή όχι με τις επιλογές της. Σε ένα πίνακα διπλής εισόδου τοποθετώ τις αποφάσεις της Σοφίας οριζόντια και κάθετα τα ονόματα των παιδιών. Το κάθε παιδί τοποθετεί στο κάθε κελί την αντίστοιχη φατσούλα (χαμογελαστή αν συμφωνεί ,κατσουφιασμένη αν διαφωνεί)
- Εγώ και εσύ μαζί
-δημιουργούν ένα πύργο με τουβλάκια όσα είναι και τα παιδιά της τάξης. Σε κάθε τουβλάκι κολλούν χαρτάκια με το αρχικό γράμμα κάθε συμμαθητή τους.
Καλούνται να αφαιρέσουν ένα τουβλάκι από τον πύργο χωρίς να πέσει ο πύργος.