Σχέδιο Δράσης
2024-2025
“Μαθαίνω για τα Δάση”
Μήνας Iανουάριος
Αυτό το μήνα τα δύο τμήματα του σχολείου μας οργάνωσαν και εκτέλεσαν κάποιες δράσεις του “Μαθαίνω για τα δάση”.
Η πρώτη δράση ήταν “Η τέχνη μέσα από το δάσος” όπου αφορμή στάθηκαν διάφορες μορφές τέχνης.
Α’ ΤΜΗΜΑ
Ακολούθησε η επεξεργασία κι άλλων ποιημάτων με τα οποία δουλέψαμε πάνω στα συναισθήματα . Πιο συγκεκριμένα, ακούγοντας το κάθε ποίημα καταγράψαμε _πως νιώσαμε ?_,το αποτυπώσαμε με φατσούλες στο τετράγωνο .Στην συνέχεια κατανοώντας μέρη από το ποίημα ζωγραφίσαμε εικόνες από αυτό . Αυτή την φορά τα καταφέραμε !
Με την βοήθεια του διαδικτύου τα παιδιά προσέγγισαν το δάσος μέσα από την τέχνη και είχαν την χαρά να απολαύσουν υπέροχους πίνακες και έργα τέχνης από διάσημους ζωγράφους όπως του Van Gogh…
Ξεκινήσαμε το ταξίδι του απολιθωμένου δάσους βλέποντας το παρακάτω οδοιπορικό στο απολιθωμένο δάσος στην Μυτιλήνη. ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
Στην συνέχεια επιχειρήσαμε να φτιάξουμε το απολιθωμένο με ρολά υγείας. Ένα παιδί είχε την ιδέα να ψαλιδίσουμε τα ρολά για να τα κάνουμε να έχουμε ρίζες όπως και το πιο ψηλό ρολό που αποφασίσαμε να είναι το ηφαίστειο και το ψαλιδίσαμε αντίστοιχα.
Μέσα από την διάδραση αποφασίσαμε να τα βάψουμε στα χρώματα που είδαμε πως έχουν οι απολιθωμένοι κορμοί στο Σίγρι Μυτιλήνης (καφέ και γκρι)
Στη συνέχεια αφού τα ρολά στέγνωσαν έφερα στην τάξη ένα μεγάλο χαρτόνι με στόχο να κολλήσουμε εκεί τους κορμούς αλλά τα παιδιά είχαν την ιδέα να το βάψουμε στο χρώμα του ηφαιστείου. Μετά από πολλές ιδέες καταλήξαμε να το βάψουμε μισό μαύρο μισό άσπρο.
Την επόμενη μέρα που το χαρτόνι είχε στεγνώσει αρχίσαμε να στήνουμε το απολιθωμένο δάσος κολλώντας τα με κόλλα σιλικόνης. Αφού το δάσος είχε στηθεί αποφασίσαμε να μετρήσουμε, να κάνουμε και τα μαθηματικά μας. Μετρήσαμε όσα ήταν στο μαύρο φόντο και όσα είναι στο κόκκινο. Έτσι αποφασίσαμε να καταγράψουμε τους αριθμούς του αποτελέσματος. Αρχικά ζωγραφίσαμε τα χαρτάκια με τα αντίστοιχα χρώματα για καλαισθησία και ύστερα 2 μαθητές γράψανε τους αριθμούς και τους κολλήσαμε στο αντίστοιχο πλαίσιο. 21 για το μαύρο πλαίσιο και 22 για το κόκκινο πλαίσιο.
Επόμενο βήμα να βάλουμε ένα τίτλο στην ομαδική αυτή κατασκευή. Οι μαθητές είπαν να γράψουμε ‘’απολιθωμένο δάσος’’. Έτσι η Μιχαέλα έγραψε τον τίτλο κοιτώντας ένα πρότυπο και το κολλήσαμε. Το ταξίδι του απολιθωμένου δάσους έλαβε τέλος.
Μετά από αυτό οι μαθητές ενισχύθηκαν να θυμηθούν από την αρχή τα βήματα αυτού ρου ταξιδιού με την υποστήριξη την δική μου.
Ο Κωνσταντίνος ήθελε πρώτος να βιώσει τα βήματα βάζοντας ένα ένα σε κάθε βήμα ένα άσπρο χαρτί α4 όπου έπρεπε να γράφει τον αριθμό, να το πατάει, να θυμάται το βήμα και να το λέει.
Έτσι η σειρά ήταν η εξής:
1ο βήμα: Είδαμε το video
2o βήμα: βάψαμε τα ρολά
3ο βήμα βάψαμε το χαρτόνι
4ο βήμα ζωγραφίσαμε το δάσος όπως ήταν παλαιά πριν από το ηφαίστειο
5ο βήμα κολλήσαμε τα ρολά στο χαρτόνι
6ο βήμα μετρήσαμε
7ο βήμα γράψαμε τους αριθμούς
8ο βήμα γράψαμε τον τίτλο
9ο βήμα κολλήσαμε τον τίτλο
10ο βήμα τελείωσε το ταξίδι
Έτσι ο Κωνσταντίνος Π. με μεγάλη επιτυχία έγραψε και τους 10 αριθμούς στα αντίστοιχα Α4 και έκανε τη διαδρομή ανακαλώντας στην μνήμη του τα βήματα. Στη συνέχεια, έκανε την διαδρομή και η Χρύσα και ο Φίλιππος.
Μια πολύ ωραία άσκηση μνήμης αρκετά σύνθετη !
Σε συνέχεια της παραπάνω δράσης, από τα παιδιά ζητήθηκε η αποτύπωση μέσω της φαντασίας τους του απολιθωμένου δάσους τότε και τώρα. Μία δραστηριότητα φαντασίας και σύγκρισης.
Την επόμενη ημέρα, προσπαθήσαμε να φανταστούμε πώς θα ήταν αυτό το δάσος στο Σίγρι της Μυτιλήνης πριν από πάρα πολλά χρόνια προτού περάσει από πάνω του το ηφαίστειο.
Δόθηκε ένα φύλλο εργασίας και οι μαθητές με την πλούσια φαντασία τους έφτιαξαν το δικό τους δάσος. Κάποια παιδιά έβαλαν και το αυτοκίνητο που είχαμε δει από το βίντεο με το οποίο ο παρουσιαστής πήγαινε προς το απολιθωμένο δάσος. Άλλοι έβαλαν πατίνι, άλλοι έβαλαν βροχή για να μεγαλώσουν τα δέντρα…..
Η τρίτη και τελευταία δράση είχε να κάνει με τα ιχνοαπολιθώματα.

Στο σχέδιο δράσης μας εντάσσεται επίσης και η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα στο σχολείο μας όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν ζώα του δάσους από πηλό.