Υλικά:
Ø 1000gr Ελαιόλαδο (η συγκεκριμένη ποσότητα ισχύει μόνο για ελαιόλαδο)
Ø 130gr Καυστική Σόδα (ΝαΟΗ)
Ø 310gr Νερό (Μπορούμε στο νερό να έχουμε προηγουμένως βράσει διάφορα βότανα και να το αφήσουμε να κρυώσει για άρωμα και χρώμα)
- Στο πλαστικό σκεύος με το νερό ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς. Παρατηρούμε ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία του μείγματος.
- Σε άλλη κατσαρόλα έχουμε τα έλαια. Θα πρέπει να έχουν ακριβώς την ίδια θερμοκρασία με αυτή του διαλύματος νερού-NaOH. Χρησιμοποιούμε τα δύο θερμόμετρα για να ελέγξουμε τις θερμοκρασίες και αν χρειαστεί θερμαίνουμε το λάδι.
- Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα νερού- NaOH στα έλαια (ποτέ το αντίθετο), ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα παρατηρήσουμε ότι το λάδι χάνει τη διαύγειά του. Και σιγά σιγά το χρώμα γίνεται χρυσοκίτρινο.
- Ανακατεύουμε με ηλεκτρικό αναδευτήρα για 10 με 15 λεπτά, ρίχνοντας αν θέλουμε αρωματικά, καστορέλαιο για σαπουνάδα και χρωστική. Στη συνέχεια το βάζουμε στο καλούπια.
- Αφού μπει στα καλούπια σκεπάζουμε με υφάσματα και το αφήνουμε να σφίξει. Μετά από 48 ώρες, μπορούμε να το βγάλουμε από τα καλούπια
Γράψαμε πρώτα τη συνταγή μας
Συγκεντρώσαμε, μετρήσαμε και ενώσαμε τα υλικά μας
θερμομετρήσαμε
ανακατέψαμε με το μίξερ μας
βάλαμε στα καλουπάκια μας
έτοιμα τα σαπουνάκια μας