Σχολεία με κήπο

dentofutefsi
Το σχολικό έτος  2014 – 2015 το νηπιαγωγείο μας  μετέχει στην δράση  ” Σχολεία με κήπο 3 – slow food του  ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου”.

Για να καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η δράση  σας μεταφέρουμε την ενημέρωση του  ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου:

Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών 
για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση 
Παράρτημα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ   

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 21/10/2014

      Ομάδα περιβαλλοντικής δράσης: “Σχολεία με κήπο 3 – slow food”

 ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ (2014-2015)

Το παράρτημα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) σε συνεργασία με την ομάδα το αγρόκτημα  φυσικής καλλιέργειας Φοίφα, το “RE:THINK PROJECT”, τη στήριξη Δήμων του ν. Μεσσηνίας, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  και την επιστημονική καθοδήγηση του  Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ” καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην  περιβαλλοντική δράση: “Σχολεία με κήπο 3 – slow food”, που θα υλοποιηθεί και θα εμπλουτιστεί με νέες ιδέες, για τρίτη χρονιά το 2014-2015.

Η ιδέα γεννήθηκε πριν δυο χρόνια, αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και  θα συνεχίσει και φέτος να εφαρμόζεται. Πάνω από 150 σχολεία έχουν πάρει μέρος στη δράση τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Στόχος είναι η δημιουργία της ομάδας εκπαιδευτικών-συντονιστών, που θα δημιουργήσουν παρέα με τους μαθητές και  τους γονείς( προαιρετικά), κήπους στα σχολεία τους.

Σκοπός της ομάδας: “Σχολεία με κήπο” είναι η δημιουργία από τα  μέλη της σχολικής κοινότητας ενός κήπου χαράς και εργασίας, με βάση τις ανάγκες της,  προσανατολισμένου στην αειφορία. Ταυτόχρονα προωθείται  η ιδέα της καλλιέργειας και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών και σπόρων.

Μέσα από δραστηριότητες οι μαθητές θα έχουν τη χαρά της δημιουργίας σε ένα ανοιχτό συνεργατικό στη κοινωνία σχολείο. Γνώσεις και δεξιότητες καλλιέργειας, επαφή με τη φύση, χαρά, υπευθυνότητα, δημιουργικότητα, ομαδική δουλειά, συνεργασία και επικοινωνία είναι μερικά από τα θετικά της δημιουργίας κήπου. Παράλληλα συνειδητοποιούν τις   ευαίσθητες περιβαλλοντικές ισορροπίες και τις επιπτώσεις  στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.  Επιπλέον είναι σημαντικό οι μαθητές  να μάθουν την περιβαλλοντική, διατροφική και οικονομική αξία καλλιέργειας τοπικών προϊόντων.

Φέτος θα μπολιάσουμε τη δράση: “Σχολεία με κήπο” και με την ιδέα της Slow Food, το οποίο εντάσσεται και στις δράσεις του κοινωνικού σχολείου. “Το Slow Food είναι το αντίπαλο δέος στην κυριαρχία των φαστ φουντ, της βιομηχανοποιημένης -πλαστικής- διατροφής. Είναι  ένα κίνημα, που αντιστέκεται στην ισοπέδωση των τοπικών πολιτισμών και των τοπικών παραδόσεων διατροφής. Σήμερα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η διάχυση αυτής της λογικής και μάλιστα  σε μια εποχή που κινδυνεύει η υγεία μας, η οικολογική ισορροπία και η ίδια η επιβίωσή μας από τη λαίλαπα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης”.

Στόχος μας “να υπερασπίσουμε τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, τον τοπικό πολιτισμό, την οικολογική ισορροπία και να μην αφήσουμε μια χούφτα πολυεθνικές να ελέγξουν όλο το κύκλωμα της διατροφής με καταστροφικές συνέπειες για τη φύση και την υγεία μας”..

Με σύνθημα από το κήπο στο πιάτο μας… ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Ο κήπος του σχολείου μας

Ο κήπος μπορεί να περιλαμβάνει λαχανικά (ντομάτα, πατάτα, κολοκυθιά, αγγουριά, κ.α.),  αρωματικά βότανα (λεβάντα, δυόσμο, μελισσοβότανο, κ.α.) και λουλούδια με έμφαση πάντα στη χρήση  ενδημικών φυτών και σπόρων από  ντόπιες ποικιλίες, με ορθή διαχείριση των ενεργειακών πόρων.

Μπορεί να αναπτύσσεται στην  αυλή  του σχολείου ή σε γειτονικό  ελεύθερο χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος. Μπορεί επίσης να αναπτύσσεται σε χώρο (παρτέρια, κρεμαστά παρτέρια, κ. λ. π.), που θα διαμορφωθεί στο σχολείο με ιδιοκατασκευές. Να λειτουργεί παράλληλα, όπου είναι εφικτό, και κομποστοποιητής.

Οι εκπαιδευτικοί της ομάδας, που θα δημιουργήσουν κήπους θα έχουν τη δυνατότητα  να υποστηριχτούν  από την ομάδα της Π.Ε.Ε.Κ.Π.Ε και τους συνεργάτες της:

  • να προμηθευτούν σπόρους από ντόπιες ποικιλίες
  • να αναζητήσουν χώρο δημιουργίας του κήπου και εκτός σχολείου σε συνεργασία με το Δήμο
  • να έχουν καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες – συνεργάτες της ομάδας
  • να παρακολουθήσουν  “απλά μαθήματα”  δημιουργίας κήπου
  • να έχουν βοήθεια στην καλλιέργεια (σκάψιμο, όργωμα κ.λ.π.)
  • να λειτουργήσουν κομποστοποιητή και να παράγουν το δικό τους κομπόστ
  • να συμμετέχουν σε επιμορφωτικές δράσεις, που θα οργανώνονται όλη τη χρονιά στην Καλαμάτα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας
  • να δημιουργήσουν με τη βοήθειά μας  ιδιοκατασκευές για καλλιέργεια,  σε περίπτωση δυσκολίας εύρεσης άλλου χώρου καλλιέργειας
  • να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να ανταλλάσσουν ιδέες με τα άλλα μέλη της ομάδας σε τακτικές συναντήσεις
  • να συνεργαστούν με αντίστοιχες πρωτοβουλίες σχολείων σε άλλα μέρη της Ελλάδας( Κρήτη, Αττική  κ.τ.λ.)

Με εκτίμηση

          για τη Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΕΚΠΕ

       Η Πρόεδρος                                              Η Γραμματέας

      Σίση  Πλακονούρη                                        Λίλιαν Καραβά