Εργαστήρια Δεξιοτήτων
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ –
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Ψηφιακές δεξιότητες / «STEAM και η ΓΗ γυρίζει….»
Αγαπημένο θέμα και των δύο τμημάτων, το διάστημα και το ηλιακό σύστημα. Στην αρχή αποτυπώσαμε στο χαρτί, τί γνωρίζουν τα παιδιά και τί θέλουν να μάθουν.
Οργανώθηκαν οι γωνιές της βιβλιοθήκης και των δύο τμημάτων, με σχετικά βιβλία γνώσεων, εγκυκλοπαίδειες, παραμύθια, φωτογραφίες, ενώ το διαδίκτυο σταθερή πηγή πληροφοριών μας βοήθησαν να αρχίσουμε το ταξίδι γνώσεων μας στο ηλιακό μας σύστημα.
Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο,
παίξαμε διαδραστικά παιχνίδια στον υπολογιστή και στον διαδραστικό πίνακα, μάθαμε τραγούδια, παίξαμε επιτραπέζια παιχνίδια, αναπαραστήσαμε την κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο, μάθαμε για τη μέρα και τη νύκτα, για τις εποχές, αναπαραστήσαμε, ακούσαμε παραμύθια για τον ήλιο, τη σελήνη και τις φάσεις της, τους πλανήτες, φτιάξαμε δικά μας, ζωγραφίσαμε, κατασκευάσαμε, κόψαμε, κολλήσαμε, γράψαμε και μάθαμε τα ονόματα των πλανητών, συνεργαστήκαμε σε μικρές ομάδες, για ένα μεγάλο συλλογικό αποτέλεσμα, αξιολογούμε με θετικό πρόσημο το όλο πρόγραμμα καθώς καθημερινά παίζουμε τους πλανήτες, κατασκευάζουμε πυραύλους και γινόμαστε αστροναύτες για γαλαξιακά ταξίδια στα αστέρια της φαντασίας μας.
Μάθαμε για τους πλανήτες, τα ονόματά τους και την θέση τους σε σχέση με τον ήλιο και αφού διάλεξε ο καθένας τον αγαπημένο του, τον έγραψε σε καρτελάκι και μπήκε στην τροχιά του!Με πλαστελίνηφτιάξαμε πλανητες, σε τροχιά και το πορτραίτο του κάθε πλανήτη. Στη αυλή, γίναμε πλανήτες και μπήκαμε σε τροχιά.
Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο και ακούσαμε το τραγούδι “η Γη και οι πλανήτες μας”.
Στη συνέχεια, ακούγοντας τα λόγια του τραγουδιού τοποθετήσαμε τους πλανήτες με τη σειρά που βρίσκονται κοντά στον ήλιο.
Παιχνίδι με μουσική. Σε διάφορα σημεία της τάξης τοποθετήσαμε κάρτες με εικόνες από πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Τα παιδιά κινήθηκαν με το ρυθμό και όταν σταματούσε η μουσική γίνονταν ζευγάρια και παρουσίαζαν τον πλανήτη που κρατούσαν.
Μαθαίνουμε για το πιο λαμπρό αστέρι, τον ΗΛΙΟ. Είδαμε το βίντεο προσομοίωσης για τον Ήλιο από την https://science.nhttps://science.nasa.gov/sun/asa.gov/sun/ συζητήσαμε για τον ήλιο και διαβάσαμε τον μύθο του Φαέθονα.
Τα παιδιά συνεργατικά ζωγράφισαν την ιστορία και κατόπιν ένα ένα έβαλαν τις εικόνες του μύθου στη σωστή λογικό χρονική σειρά “ξαναδιαβάζοντας” τον μύθο.
Τελικά, ζωγράφισε το κάθε παιδάκι σε φύλλο εργασίας αυτό που το εντυπωσίασε περισσότερο από το μύθο.

ΜΕΡΑ –ΝΥΧΤΑ. Παρατηρήσαμε την υδρόγειο σφαίρα και την κίνησή της γύρω από τον άξονα και κάναμε αναπαράσταση την κίνησή της Γης γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον Ήλιο.
Εντοπίσαμε την Ελλάδα και κολλήσαμε στο σημείο που βρίσκεται ένα αυτοκόλλητο.
Αφού είδαμε πολλά βίντεο με την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο και της Σελήνης γύρω από τη Γη, τα αναπαραστήσαμε.
Πείραμα με φακό και τη Γη. Τοποθετήσαμε μέσα σε ένα θόλο τη Γη για να επιτύχουμε συσκότιση και φωτίσαμε με φακό τη μια της πλευρά. Παρατηρήσαμε ότι όταν φωτίζεται η μία πλευρά στην άλλη επικρατεί σκοτάδι.
Με απλά και ανακυκλώσιμα υλικά φτιάχνουμε πυραύλους!
Η σελήνη και οι φάσεις της. Μιλήσαμε για τις φάσεις της Σελήνης, είδαμε σχετικά βίντεο https://spaceplace.nasa.gov/moon-phases/en/
και βάλαμε τις εικόνες της σελήνης σε χρονική ακολουθία.
Φτιάξαμε κατασκευή
Ο Φεγγαρισκεπαστής
μας ενέπνευσε να ταξιδέψουμε με τον τρόπο του. Ζωγραφίσαμε το παραμύθι και συζητήσαμε για τις έννοιες της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας που αναδείχθηκαν απλά από το παραμύθι. 
Τέλος, φτιάξαμε τη δική μας αλυσίδα με σύρματα πίπας, που μας βοήθησε να φτάσουμε στο φεγγάρι!
Απεικονίσαμε με αλουμινόχαρτο στο χαρτί “ό,τι βλέπουμε στο φως του φεγγαριού…”
Αφού είδαμε την εναλλαγή της ημέρας και της νύχτας, μάθαμε ότι με αυτό τον τρόπο εναλλάσσονται και οι εποχές του χρόνου. Συζητήσαμε και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι και τα δέντρα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και αποφασίσαμε να φτιάξουμε για το ταμπλό μας το δέντρο των εποχών.
