Αποκριά 2023

Η Απόκριες στο Νηπιαγωγείο μας 

IMG 20230225 174014

IMG 20230225 173720Μάσκες,
received 576495181032077μασκαράδες, στολές, IMG 20230225 163324καπέλα,IMG 20230225 182903IMG 20230225 181124IMG 20230225 181338
αρλεκίνοι,1677340625350 1677340715417 κλόουν,1677340938375
ζωγραφιές,1677341248136IMG 20230225 184419 κορδέλες, κομφετί,1677342906570
χρώματα, γέλια, παιχνίδια, τραγούδια, χοροί, τσικνίσματα, συμπράξεις με το Δημοτικό μας,(στο πλαίσιο της Ομαλής Μετάβασης στο Δημοτικό), και με το Ειδικό Σχολείο, παραμύθια, θεατρικά παιχνίδια, ομαδικά παραδοσιακά αποκριάτικα παιχνίδια και έθιμα.IMG 20230225 163700 IMG 20230225 163032 IMG 20230225 163525

ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ 

Ποιο το χρώμα της αγάπης

Αν η αγάπη ήταν…..

Τα παιδιά σήμερα στο νηπιαγωγείο μιλούσαν για την ξενόφερτη εμπορική γιορτή της “αγάπης”. Όπως ήδη είναι γνωστό, η διδακτική και η παιδαγωγική μας γνώση και εμπειρία, μας υποχρεώνει να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα μας στο ενδιαφέρον των παιδιών, καθώς η διδασκαλία μας είναι παιδοκεντρική, και χρησιμοποιεί το ενδιαφέρον των παιδιών ως κίνητρο μάθησης. Από την πλευρά μας, στοχοπροσηλωμένες , είμαστε ευέλικτες να εκπληρώσουμε τους στόχους της μέρας σε άλλη θεματική ενότητα.
Ξεκινώντας η συζήτηση από τα παιδιά  “κυρία σήμερα γιορτάζει η Βαλεντίνη η ξαδέλφη μου”, και “το μωρό μας κυρία έτσι θα το βαφτίσουμε”, κυρία σήμερα είναι του Αγίου Βαλεντίνου “, “σήμερα γιορτάζουν οι ερωτευμένοι και όσοι αγαπούν “, επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στην αγάπη με τον τρόπο που τη νιώθουν και την αντιλαμβάνονται τα παιδιά.
Στη συνέχεια παίξαμε ένα λεκτικό παιχνίδι φαντασίας: αν η αγάπη ήταν ζωάκι, ποιο θα ήταν;  Αν η αγάπη ήταν παιχνίδι, φαγητό, τραγούδι, χρώμα. 
Ακούσαμε το τραγούδι,

μάθαμε τους στίχους αφού τους επεξηγήσαμε, εντοπίσαμε ότι η μελωδία είναι απαλή, τρυφερή, ήρεμη, πήραμε χρωματιστές κορδέλες και χορέψαμε. Πολύ μας άρεσε αυτό.IMG 20230214 224632 IMG 20230214 224912
Αφήνοντας τις κορδέλες στο τραπέζι τα παιδιά παρατήρησαν ότι έτσι όπως τις αφήσαμε σχηματίστηκε μία καρδιά πολύχρωμη. 1676453884790Τότε σκέφθηκαν τα παιδιά να κόψουμε μια κόκκινη καρδιά, να κολλήσουμε τις κορδέλες όλες και στο τέλος πρότειναν να φτιάξουμε πρόσωπο. Το πρόσωπο της αγάπης. IMG 20230214 224511
Στο τέλος, βρήκαμε ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣIMG 20230214 202410

Η αγάπη είναι Π Ο Λ Υ Χ Ρ Ω Μ Η

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2023-24

Εγγραφές στο Νηπιαγωγείο 2023-24

Οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2023-2024 θα πραγματοποιηθούν  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ από 1 έως 20 Μαρτίου 2023 .

Εγγραφές μετά την 20η Μαρτίου 2023 θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του/της Διευθυντή/τριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, εγγράφονται μαθητές και μαθήτριες που έχουν γεννηθεί το 2019.
Η εγγραφή των πρoνηπίων στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου (δηλαδή παιδιά που φοιτούσαν την προηγούμενη χρονιά ως προνήπια και την επόμενη ως νήπια) γίνεται αυτεπάγγελτα  ωστόσο το νηπιαγωγείο  θα επικοινωνήσει μαζί τους  για επικαιροποίηση των στοιχείων τους).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

  • Οι εγγραφές γίνονται με ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής
  • Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής θα υποβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας για το Νηπιαγωγείο που ανήκει, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

  • Στο νηπιαγωγείο μας εγγράφονται μαθητές που η διεύθυνση κατοικίας του γονέα/κηδεμόνα είναι στην περιοχή του 2ου Νηπιαγωγείου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (Ξηρόκαμπος) Παραθέτουμε  τον παρακάτω χάρτη με το τα όρια και τις οδούς που ανήκουν στο νηπιαγωγείο μας στον οποίο έχουμε το χρώμα μωβ.

http://dipe.kyk.sch.gr/sxoleia-pe-kykladwn/chartis-periochon-scholion-syrou/

Χάρτης Περιοχών σχολείων Σύρου

Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής

Για την εγγραφή του προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής /https://proti-eggrafi.services.gov.gr/ και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του
  • Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία«Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet)
  • Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

  1. Τα στοιχεία του προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στον γονέα/κηδεμόνα λίστα των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή του μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,
  2. τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου, σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,
  3. τα στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/ούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον/την Διευθυντή/τρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.
  4. εάν επιθυμεί τη φοίτηση του προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα
  5. τα στοιχεία των συνοδών των προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του προνηπίου».

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο Νηπιαγωγείο θα πρέπει να προσκομισθούν στο χρονικό διάστημα από 1-20 Μαρτίου 2023 ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο του Νηπιαγωγείου 2281085147  για κλείσιμο ραντεβού:

  • Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.), το οποίο μπορείτε να το πάρετε από το νηπιαγωγείο ή να το βρείτε στο διαδίκτυο,  και να το εκτυπώσετε, συμπληρωμένο από τον γιατρό του παιδιού
  • Βιβλιάριο Υγείας, του/της μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
  • Βεβαίωση από ΚΕΔΑΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.  Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.
  • έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του.
Μετά την υποβολή της αίτησης,ο γονέας/κηδεμόνας λαμβάνει ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή του επιστρέφεται στον ίδιο από το Νηπιαγωγείο, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει. Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται «αποδεκτή». Σημειώνεται ότι η «αποδοχή» της αίτησης δεν συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (13:00 – 16:00).

Η εγγραφή των   μαθητών/τριών στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται χωρίς  προϋποθέσεις.

Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι αλλοδαποί μαθητές/τριες εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία εγγραφών. Οι αλλοδαποί μαθητές/τριες που δε δύνανται να προσκομίσουν το Πιστοποιητικό Γέννησης, μπορούν να εγγραφούν με Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης.  Όλα τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών/τριών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα είτε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, είτε από πιστοποιημένο δικηγόρο για το σκοπό αυτό.

Πριν την προσέλευση σας στη σχολική μονάδα θα πρέπει να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία και να τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)

Για απορίες/προβλήματα, απορίες και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την χρήση του συστήματος και το θεσμικό πλαίσιο των εγγραφών, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας:

στο τηλέφωνο 2281085147  και ώρες 12.00- 13.00

ή στο mail του Νηπιαγωγείου

mail@2nip-ermoup.kyk.sch.gr

Χιονισμένα τοπία, οι αφράτοι χιονάθρωποι και οι γλυκές ζωγραφιές

Τα χιονισμένα τοπία, οι αφράτοι χιονάθρωποι και οι γλυκές ζωγραφιές 

Επιτέλους ο Χειμώνας φανερώθηκε και στη Σύρο, και παρόλο που ήρθε φουντωμένος, κρύος και παγερός, όπως σε όλη την Ελλάδα,  το χιόνι δεν μας το έφερε.
Με απόφαση του Δημάρχου, έκλεισαν δύο μέρες όλα τα σχολεία στη Σύρο, μείναμε στο σπίτι να ζεσταθούμε λαχταρώντας να δούμε το χιόνι, να το πιάσουμε,  να παίξουμε, να χιονοπολεμήσουμε, να δημιουργήσουμε. 
Όμως εμείς, στο νηπιαγωγείο, εφευρετικοί, δραστήριοι, με δημιουργική φαντασία και ενεργητική σκέψη, ψάξαμε στο διαδίκτυο, στα βιβλία, στα παραμύθια, στις ειδήσεις και είδαμε και μάθαμε για το χιόνι και στη συνέχεια αποτυπώσαμε εικαστικά με ποικίλα υλικά και τεχνικές το χιόνι που τόσο αγαπάμε, γιατί παιδί και χιόνι σημαίνει απέραντο παιχνίδι, απέραντη χαρά!

 

Μάθαμε τις ιδιότητες του χιονιού, το χρώμα του, το σχήμα του, πώς δημιουργείται, από τι είναι φτιαγμένο, σε ποιες θερμοκρασίες μπορούμε να έχουμε χιόνι, ποιες περιοχές της Γης έχει πάντα χιόνι, ποια ζώα αγαπούν και ζουν στο χιόνι, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στο χιόνι;,  ποια παιχνίδια παίζουμε με αυτό, τα συναισθήματά μας για το χιόνι. 

Είδαμε τοπία με χιόνι, φωτογραφίες, πίνακες ζωγράφων και βίντεο, πήραμε ιδέες και μετά με το άσπρο χαρτί Α4, αφού το σκίσαμε προσεκτικά και λίγο λίγο με τα δακτυλάκια μας, εξασκώντας τη λεπτή κινητικότητα, δημιουργήσαμε ένα χώρο χιονιού τον οποίο κολλήσαμε σε σκουρόχρωμο χαρτόνι κάνσον. IMG 20230206 195154Στη συνέχεια, ζωγράφισε ο καθένας μας στο χιονισμένο τοπίο του αυτό που ήθελε και στο τέλος με μπατονέτες και άσπρη τέμπερα ζωγραφίσαμε το χιόνι με τελίτσες ή με σπείρες.IMG 20230212 153220IMG 20230206 191648
Πώς όμως θα έχουμε χιόνι στο νηπιαγωγείο για να παίξουμε; Πειραματιστήκαμε με σόδα και γαλάκτωμα μαλλιών και ΝΑΤΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙ!  IMG 20230211 150606Άσπρο, αφράτο και μαλακό αλλά όχι παγωμένο.

Έτσι φτιάξαμε τι δικό μας χιονάνθρωπο και τον πήραμε σπίτι.IMG 20230211 150518 Όμως ο Αντώνης έφτιαξε με το χιόνι μας ένα ηφαίστειο και ο άλλος ο Αντώνης έφτιαξε δύο βουνά με γέφυρα. Χαιρόμαστε πολύ που ο καθένας μας δημιουργεί με τον δικό του τρόπο το μοναδικό του έργο!  1675953964262
Ποια γεύση έχει το χιόνι; Τι είναι άσπρο όπως το χιόνι; Είναι αλμυρό, γλυκό, πικρό, ξινό; Δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε το χιόνι αφού δεν έχουμε χιόνι, μπορούμε όμως να σκεφθούμε τα συναισθήματα που μας προκαλεί. Τα παιδιά απάντησαν ότι το χιόνι τους δίνει χαρά, γέλιο, είναι μαλακό και γλυκό, είναι τρυφερό και λιώνει και αυτό τα κάνει να νιώθουν προστασία για αυτό. Στην συζήτηση της ολομέλειας, τα παιδιά κατέληξαν ότι το χιόνι σίγουρα δεν είναι πικρό, ούτε ξινό, ούτε αλμυρό γιατί έμαθαν από τις ειδήσεις ότι το αλάτι λιώνει το χιόνι, ΑΡΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΓΛΥΚΟ! Το επόμενο συμπέρασμα είναι ότι η ζάχαρη είναι και άσπρη και γλυκιά σαν το χιόνι. Έτσι, σκέφθηκαν ότι όπως κάναμε τους αλμυρούς αριθμούς να κάνουμε τις ΓΛΥΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ. IMG 20230211 142557
Ζωγραφίσαμε και με τη ζάχαρη IMG 20230211 151925 IMG 20230211 151955αλλά και μέσα στη ζάχαρη. IMG 20230211 152249 11676119026452Μας άρεσε τόσο πολύ που μετά σκεφθήκαμε πώς να έχουμε γλύκα στη ζωή μας και στη συμπεριφορά μας. Παίξαμε θεατρικό παιχνίδι με γλυκές συμπεριφορές και λογάκια ως εξής: το κάθε παιδάκι ήταν ένα μικρό σποράκι. Για να φυτρώσει χρειάζεται το νερό της γλυκιάς συμπεριφοράς και τα γλυκά λογάκια. Εμείς οι άλλοι λέγαμε στο σποράκι γλυκές αλλά αληθινές γλυκές κουβέντες για να φυτρώσει και να γίνει ένα όμορφο λουλούδι, όπως “είσαι όμορφη”, “ζωγραφίζεις ωραία”, “είσαι καλός φίλος”, “έχεις ωραίες ιδέες”, “χαίρομαι να παίζουμε μαζί”…..
Είμαστε όλοι ένας πανέμορφος κήπος!

Τα 7 ποτάμια του Ουράνιου Τόξου

Τα 7 ποτάμια του Ουράνιου  Τόξου στο Νηπιαγωγείο

Με αφορμή και έμπνευση το Ουράνιο Τόξο που επισκέφθηκε την Ερμούπολη την Τετάρτη 1-2-2023,IMG 20230204 130220 τα παιδιά θέλησαν να μάθουν για αυτό. Σε αναζήτηση στη βιβλιοθήκη αλλά και στο διαδίκτυο βρήκαν πληροφορίες για αυτό.  Τραγουδώντας

πειραματίστηκαν με τα χρώματα, ζωγράφισαν και δημιούργησε το καθένα το ουράνιο τόξο του για να το έχει στο δωμάτιό του. IMG 20230204 13502416755118548901675511941456
Στο Ολοήμερο τμήμα του Νηπιαγωγείου, θέλησαν να έχουν το ουράνιο τόξο καθημερινά στην τάξη. Σκέφθηκαν, πρότειναν, σχεδίασαν και συναποφάσισαν να χωριστούν σε 3 ομάδες και να δημιουργήσουν τρεις αφίσες αφιερωμένες στο ουράνιο τόξο. 1675509838018Τραγουδώντας “τα 7 ποτάμια του” Γιώργου Χατζηπιερή και με έμπνευση”το παραμύθι με τα χρώματα ” του Αλέξη Κυριτσόπουλου αλλά και το “ένα λαίμαργο ουράνιο τόξο ” της Γιολάντας Τσορώνη -Γεωργιάδη,1675527353248 επί τρεις μέρες με ποικιλία στις τεχνικές, στα χρώματα, στις μίξεις, στα εργαλεία και στα υλικά,IMG 20230203 083737 με φαντασία και δημιουργικότητα, συνεργαζόμενα,IMG 20230204 130617 αφιέρωσαν στο ουράνιο τόξο μαζί με την αγάπη τους.


1675512187219