Φιλία

Τα κορίτσια και τα αγόρια με τα μπαλόνια 

Η κοινωνικοποίηση των παιδιών στο νηπιαγωγείο είναι ο πρώτος σκοπός μας. Η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι από τους πλέον σημαντικούς στόχους μας. Η αποδοχή του άλλου,  ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η συνεργασία, η συντροφικότητα μέσα στην ομάδα είναι μερικά από τα στοιχεία που αναπτύσσουν και καλλιεργούν σχέσεις Φιλίας. 
Από τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο, κάθε χρόνο, το μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε κλίμα αποδοχής, ασφάλειας, σεβασμού, χαράς, συνεργασίας μέσα στην ομάδα ώστε να δεθούν τα παιδιά μεταξύ τους ώστε η Φιλία να μπορεί να ανθίσει. Κάθε μέρα τα προσκαλούμε με το τραγούδι “ελάτε να γίνουμε φίλοι”.

 

Πιανόμαστε σφιχτά και ζεστά από τα χεράκια μας και τραγουδώντας, χορεύουμε όλοι μαζί προσπαθώντας να συντονιστούμε και να υποστηρίζει το ένα παιδί το άλλο ώστε όλοι να νιώθουμε μέσα μας ασφάλεια και αποδοχή από την ομάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, διαβάσαμε ένα υπέροχο παραμύθι που έγραψαν παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης σε συνεργασία με τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Ελληνικού με τίτλο το “Το κορίτσι με τα μπαλόνια”.IMG 20221008 114120
Η ιστορία αναφέρεται στην επικοινωνία ενός κωφού κοριτσιού που έπαιζε μόνο του με μπαλόνια και ενός αγοριού που έπαιζε μόνο του στο μπαλκόνι. Τα δύο παιδιά ανέπτυξαν μία επικοινωνία με μπαλόνια και με τη νοηματική γλώσσα και κατάφεραν να δημιουργήσουν μία δυνατή ΦΙΛΙΑ μεταξύ τους. Μία σχέση που έχει αποδοχή, σεβασμό, φροντίδα, νοιάξιμο, αυταπάρνηση, αγάπη.
Τα παιδιά μας, εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν, θαύμασαν και θέλησαν να φτιάξουμε κι εμείς μπαλόνια. Τα μπαλόνια της Φιλίας μας. Όντως, το κάθε παιδάκι διάλεξε το χρώμα που ήθελε να έχει το μπαλόνι του, το έκοψε και πάνω του ζωγράφισε το δικό του μήνυμα Φιλίας και από τις δύο πλευρές, το παρουσίασε στην ομάδα και στο τέλος τα κρεμάσαμε για να τα βλέπουμε και να χαιρόμαστε. IMG 20221009 152148IMG 20221007 195356 IMG 20221007 195551
Εννοείται, ότι φουσκώσαμε μπαλόνια, παίξαμε μαζί τους. Σε υφάσματα τοποθετήσαμε από ένα μπαλόνι και συνεργατικά και συντονισμένα προσπαθήσαμε να κάνουμε το μπαλόνι να χορέψει χωρίς όμως να μας πέσει. Φυσικά και έπεσε, φυσικά και τα ΚΑΤΑΦΈΡΑΜΕ γιατί όλοι μαζί προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε ώστε να προστατέψουμε το μπαλόνι από την πτώση και γίναμε τα κορίτσια και τα αγόρια με τα μπαλόνια της Φιλίας!IMG 20221008 143009 IMG 20221008 113949
Ένα μελωδικό παραμυθοτράγουδο για μπαλόνια και φιλία που ακούσαμε από το διαδίκτυο,

μας ενέπνευσε να παίξουμε ένα παιχνίδι στην αυλή, όπου η μάγισσα κυνηγούσε τα μπαλόνια να τα σκάσει αλλά αυτά, πιο έξυπνα της ξέφευγαν. Και αν έπιανε κάποιο τότε όλα μαζί με έξυπνο τρόπο το ελευθέρωναν.
Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τις ομάδες εργασίας μας σε μπαλόνια και να τις λέμε μπαλονοομάδες.IMG 20221001 115113

FB IMG 1665318244560