Άρθρα ανά μήνα: Σεπτέμβριος 2022
Κοινωνικές Δεξιότητες: Ευγένεια
Καλλιεργώντας την Ευγένεια
Μέρος της κοινωνικοποίησης των παιδιών είναι η καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων. Η ευγένεια είναι μία από αυτές που βοηθά όλους και πάντα στην αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων.
Ασχοληθήκαμε με την ευγένεια, αυτήν τον καιρό. Τι σημαίνει, πώς εκδηλώνεται, τι σημαίνει “συμπεριφέρομαι με ευγένεια”, “έχω ευγενική συμπεριφορά” , πού και πόσο με βοηθάει αυτή η συμπεριφορά, ποια συναισθήματα δημιουργεί σε μένα και στους άλλους, ποιες είναι οι “μαγικές” λέξεις που χρησιμοποιούμε.
Ζητήσαμε την βοήθεια της Νεράιδας της Ευγένειας. Ήρθε στο νηπιαγωγείο, μας μίλησε, μας εξήγησε, μας είπε την ιστορία της, παίξαμε παιχνίδια μαζί της και τελικά, σκεφθήκαμε να φτιάξουμε ένα ην νεράιδα με ποικιλία στα υλικά και την φαντασία μας, να την έχουμε πάντα μαζί μας και να μας θυμίζει ότι η Ευγένεια είναι απαραίτητη στη συμπεριφορά μας για να ζούμε αρμονικά!
Οργάνωση Τάξης
Οργανώνοντας
Στην εκπαιδευτική διαδικασία σημαντικότατο είναι η εκούσια συμμετοχή των παιδιών στα τεκταινόμενα. Το αποτέλεσμα είναι οικείο στα παιδιά, προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια, θετικά συναισθήματα προς το παραγόμενο αποτέλεσμα, καλλιεργείται η ευθύνη προστασίας του, ο σεβασμός προς αυτό και κυρίως το συναίσθημα της χαράς και της περηφάνειας και της αυτοπεποίθησης.
Οργανώνουμε τις τάξεις μας αυτόν τον πρώτο καιρό. Τους κανόνες, τις γωνιές των δραστηριοτήτων, τα συρταράκια μας, τη συμπεριφορά μας, το ημερολόγιο και το παρουσιολόγιο μας…… και για να θυμόμαστε αυτά που συζητούνται στην ολομέλεια, τα σημειώνουμε με το δικό μας τρόπο. Δεν ξέρουμε να γράφουμε αλλά μπορούμε να ζωγραφίσουμε με διάφορα υλικά, να κόψουμε, να κολλήσουμε. Να συνθέσουμε, να δημιουργήσουμε!
Βασικό για την αρμονική λειτουργία της ομάδας είναι οι κανόνες και ιδιαίτερα εκείνοι που η ίδια η ομάδα θεσπίζει και υπογράφει!
Φωνόμετρο. Μαθαίνουμε να ελέγχουμε το επίπεδο της φωνής μας
Να εδώ οργανώνουμε τις γωνιές των δραστηριοτήτων μας όπου μπορούμε να παίζουμε κατά την διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων, θέσαμε κανόνες συμμετοχής τους οποίους ακολουθούμε!
Εδώ παίζουμε όμορφα κά συνεργατικά στις ελεύθερες δραστηριότητες.
Πού θα βάζουμε τις ζωγραφιές μας και τις δημιουργίες μας; Στα συρταράκια μας. Πώς θα ξέρουμε ποιο είναι το δικό μας; Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε το όνομά μας
και ζωγραφίζουμε το αρχικό του ονόματός μας.
Έχουμε παρουσιολόγιο για να ξέρουμε ποιο παιδάκι είναι στο νηπιαγωγείο καθημερινά και ημερολόγιο για να μαθαίνουμε ποια μέρα είναι σήμερα και ποια εποχή.
Καθημερινά παίζουμε όμορφα και συνεργατικά παιχνίδια. Παιχνίδια που βρίσκουμε νέους φίλους, χορεύουμε μαζί τους, τραγουδάμε, γινόμαστε ομάδα και δενόμαστε (συναισθηματικά) μεταξύ μας.
Με το τέλος της κάθε δραστηριότητας, τα μέλη των ομάδων εργασίας αναλαμβάνουν την καθαριότητα και τακτοποίηση της τάξης καθημερινά.
ΕΙΡΗΝΗ: Αναδυόμενο Σχέδιο Εργασίας
Ειρήνη / Πόλεμος
Τα παιδιά, ενθουσιασμένα από την ενασχόλησή μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, τις επόμενες μέρες θέλησαν και ζήτησαν να ασχοληθούμε περισσότερο!
Και να! Το πρώτο Αναδυόμενο Σχέδιο Εργασίας ξεπροβάλλει! Τί είναι όμως αναδυόμενο σχέδιο εργασίας; Στο Αναδυόμενο Σχέδιο Εργασίας η παιδαγωγική διαδικασία έχει παιδοκεντρικό χαρακτήρα και βασίζεται στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Τα παιδιά εκφράζουν τις ιδέες τους,τις απορίες τους και δείχνουν τα ενδιαφέροντα τους. Η/ο εκπαιδευτικός προσαρμόζει τον εκπαιδευτικό της/του προγραμματισμό σε αυτά και θέτοντας τους στόχους, οργανώνει το καθημερινό πρόγραμμα διδασκαλίας με ανάλογες δραστηριότητες που συνάδουν με το μαθησιακό και συναισθηματικό, κάθε φορά, επίπεδο των παιδιών. Το ίδιο θέμα μπορεί να αναδυθεί στην αρχή, στο μέσο ή στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός εκ μέρους της/του εκπαιδευτικού όμως θα είναι διαφορετικός.
Τα παιδιά, δείχνοντας την προτίμηση τους για το θέμα, ήδη έχουν το εσωτερικό κίνητρο να ασχοληθούν. Το κίνητρο είναι η κινητήριος δύναμη στην οικοδόμηση της γνώσης. Στην ολομέλεια, στην παρεούλα, οι ιδέες των παιδιών καταγράφονται και υλοποιούνται. Η ιδέα του κάθε μέλους είναι ισότιμη και σεβαστή. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να συμμετέχουν, να εργάζονται σε μικρές ομάδες, να συνεργάζονται, να αποδέχονται τους άλλους, να αλληλοβοηθούνται, Το τελικό αποτέλεσμα είναι συλλογικό για το οποίο τα παιδιά νιώθουν περηφάνια, ενισχύεται η θετική ιδέα για τον εαυτό τους, η αυτοπεποίθησή τους και αβίαστα και φυσικά μαθαίνουν. Πατώντας πάνω στον μπλε σύνδεσμο μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενέστερα project
“Κυρία, να ζωγραφίσουμε σήμερα τον πόλεμο; ” “Κυρία, θυμάσαι πέρυσι που μιλήσαμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στείλαμε βοήθεια;” “Κυρία, θα δούμε στον υπολογιστή εικόνες όπως πέρυσι;” “Κυρία, θα μας διαβάσεις και άλλα βιβλία για την ειρήνη; Έχουμε πολλά στο νηπιαγωγείο;”
Πράγματι, τις επόμενες μέρες οργανώθηκε το πρόγραμμα, οι ιδέες των παιδιών πραγματοποιήθηκαν. Χωρισμένα σε δύο ομάδες. της Ειρήνης και του Πολέμου, στις οποίες συμμετείχαν εθελοντικά, τα παιδιά, (παρατηρήθηκε ότι όλα τα αγόρια επέλεξαν τον πόλεμο και όλα τα κορίτσια την ειρήνη), η κάθε ομάδα αποφάσισε τα υλικά της ζωγραφικής αλλά και το τί θα ζωγραφίσουν. Πώς τα ζωγραφίσουν τον πόλεμο και πώς την ειρήνη.
Τα παιδιά επέλεξαν το χρώμα βάσης της ομαδικής συνεργατικής δημιουργίας τους ανάμεσα σε όλα τα χρώματα, μαύρο για τον πόλεμο – άσπρο για την ειρήνη.
Η ομάδα της ΕΙΡΗΝΗΣ επέλεξε τους μαρκαδόρους.
Η ομάδα του ΠΟΛΕΜΟΥ βρέθηκε μπροστά στον προβληματισμό: ποια υλικά ζωγραφικής φαίνονται στο μαύρο φόντο; Μετά από δοκιμές τα παιδιά ανακάλυψαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υλικά αυτά είναι τα μαύρα μολύβια, τα λαδοπαστέλ και οι τέμπερες. Επέλεξαν τα δύο πρώτα γιατί οι τέμπερες αργούν να στεγνώσουν. Με τα μολύβια ζωγράφισαν και με τα λαδοπαστέλ μουτζούρωσαν και έτσι καταστράφηκαν οι ζωγραφιές όπως οι βόμβες καταστρέφουν τα πάντα.
Στο τέλος, όλοι μαζί, στην ολομέλεια, αντιπαραβάλαμε τις δύο ομαδικές δημιουργίες, τους πίνακες, μιλήσαμε για το πώς, το γιατί, για τα συναισθήματα που μας προκαλούν και θελήσαμε να γράψουμε τον τίτλο για να καταλαβαίνουν όλοι. Ψηφίσαμε δημοκρατικά το χρώμα της κάθε λέξης και με τέμπερες το κάθε παιδάκι έγραψε από ένα γράμμα με πινέλο και σχηματίστηκαν οι λέξεις ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ πάνω στους πίνακες. Στη συνέχεια τους κρεμάσαμε στον τοίχο για να τους βλέπουμε.
Παράλληλα, πλουτίσαμε την βιβλιοθήκη της τάξης μας με βιβλία παραμύθια για την ειρήνη. Το ένα το διαβάσαμε.
Το άλλο θα το διαβάσουμε από την Δευτέρα. Φυσικά τραγουδήσαμε, χορέψαμε και παίξαμε παιχνίδια ειρήνης.
21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
Η γιορτή της ΕΙΡΗΝΗΣ
Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1981, για να διαδώσει και για να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη. Από το 2001 η Ημέρα αυτή γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών.
Παρόλο που είμαστε στη μέση της δεύτερης βδομάδας στο νηπιαγωγείο, παρόλο που τα παιδιά μας στην συντριπτική πλειοψηφία είναι προνήπια, παρόλο που τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες δεν έχουμε ζήσει πόλεμο ή έστω σύρραξη με όπλα, γνωρίζουμε οι ενήλικες το πόσο σπουδαίο αγαθό είναι η ΕΙΡΗΝΗ.
Στην αρχή με αφορμή έναν πίνακα ζωγραφικής ξεκίνησε μία συζήτηση για το θέμα του και επικεντρώθηκε στο άσπρο περιστέρι στο κέντρο του που κρατά ένα κλαδί ελιάς. Αποσυμβολίσαμε το θέμα του πίνακα και πιαστήκαμε όλοι χέρι με χέρι και σχηματίσαμε κύκλο χορεύοντας το τραγούδι “Αν όλα τα παιδιά της γης”, γιατί όπως είπαν τα παιδιά όταν έχουμε γιορτή χορεύουμε και τραγουδάμε!
Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τί σημαίνει ΕΙΡΗΝΗ, αντιπαραβάλλοντας με τον πόλεμο που ως παιχνίδι τα παιδιά το λατρεύουν. “Κυρία, εμένα μου αρέσει να παίζω χιονοπόλεμο!” ανέφερε ένα παιδάκι και ένα άλλο πρότεινε να ευχηθούμε χρόνια πολλά στη φίλη μας Ιρέν που το όνομά της είναι Ειρήνη!
Για να κατανοήσουμε καλύτερα το τί είναι ΕΙΡΗΝΗ, διαβάσαμε ένα ωραίο βιβλίο από τη βιβλιοθήκη της τάξης μας με θέμα την ΕΙΡΉΝΗ και τελικά τα συμπεράσματα ήταν ότι ΕΙΡΗΝΗ είναι όλα τα καλά που έχουμε και ζούμε χωρίς να φοβόμαστε. Τα λουλούδια, τα παιχνίδια, η χαρά, τα γέλια, τα τραγούδια, τα σχολεία, ….. όλα τα έχουμε γιατί έχουμε ειρήνη.
Καταλάβαμε ότι η Ειρήνη είναι στο χέρι μας, δηλαδή στη συμπεριφορά μας, και σκεφθήκαμε να φτιάξουμε με το χέρι μας περιστέρια . Έτσι βουτήξαμε το χέρι μας σε άσπρη μπογιά και αφήσαμε το αποτύπωμα σε ένα μεγάλο μπλε χαρτόνι. Ένα άσπρο περιστέρι της Ειρήνης μόλις δημιουργήθηκε . Τα αποτυπώματα των χεριών μας έγιναν τα περιστέρια της ειρήνης που χορεύουν!
Στη συνέχεια θέλησαν τα παιδιά να ζωγραφίσουν την Ειρήνη για την ειρήνη. Οι υπέροχες ζωγραφιές δέθηκαν σε βιβλίο με τίτλο “η μαγική ζωγραφιά της Ειρήνης”. Κάθε φορά φτιάχνουμε μία νέα ιστορία τοποθετώντας τις ζωγραφιές μας σε διαφορετική χρονική και λογική σειρά!
Στο χέρι μας είναι η ΕΙΡΗΝΗ
Πρώτη βδομάδα Σεπτέμβρη 2022
Η πρώτη μας βδομάδα στο Νηπιαγωγείο
Με ομαλή μετάβαση και προσαρμογή κύλησαν οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο μας, όμορφα και δημιουργικά, τη νέα σχολική χρονιά!
Τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους αλλά και με τους χώρους του νηπιαγωγείου, έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας, τραγούδησαν, ήρθαν σε γνωριμία με υλικά και με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε, έμαθαν πώς συμπεριφερόμαστε στην τουαλέτα, στην αυλή, στην τάξη, πώς και πού καθόμαστε, πώς τακτοποιούμε την τάξη, πώς τρώμε το δεκατιανό μας, πού τακτοποιούμε τις τσάντες, πού τα υλικά, πώς παίζουμε με τα παιχνίδια, ήρθαν σε επαφή με λίγες τεχνικές χειροτεχνίας, έμαθαν να αναγνωρίζουν το όνομά τους σε καρτέλες,λέμαθαν πώς χρησιμοποιούμε τα βιβλία, πώς συμπεριφερόμαστε σε αυτά και πώς τα τακτοποιούμε στη βιβλιοθήκη της τάξης, ζωγράφισαν, χόρεψαν και άκουσαν παραμύθια!
Κάθε μέρα στο σχόλασμα έπαιρναν μαζί τους τη χειροτεχνία τους που δημιούργησαν και καμαρώνοντας την έδειχναν στους γονείς τους. Ένιωθαν περήφανα για τον εαυτό τους!