Χαρταετοί

Με τους χαρταετούς της Τέχνης

Το έθιμο της Καθαρής Δευτέρας έχει απαραίτητη την παρουσία και το πέταγμα του χαρταετού.
 Όπως διαβάζουμε στο άρθρο  “Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα – Από πού προήλθε το έθιμο | in.gr” https://www.in.gr/2019/03/11/plus/features/giati-petame-xartaeto-tin-kathara-deytera-apo-pou-proilthe-ethimo/amp/
Ο χαρταετός που πετάμε την Καθαρή Δευτέρα, δεν είναι απλώς ένα ακόμα παιχνίδι, που ίπταται στον αέρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με αρχαίες θεωρίες το πέταγμα υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.  
Ως χριστιανική θεώρηση το πέταγμα του αετού συμβολίζει το ανθρώπινο πνεύμα που είναι πλασμένο για να πετά στα ουράνια και με αυτόν τον τρόπο είναι σα να ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό.
Πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή. Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. 
Ο Χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια Ανατολής (Σμύρνη-Χίο-Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρας, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί. Η κατασκευή ενός χαρταετού σήμερα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα.
Φέτος στο Νηπιαγωγείο μας, φτιάξαμε χαρταετούς την περίοδο της Αποκριάς και την Καθαρή Βδομάδα σκεφθήκαμε να ζωγραφίσουμε το πέταγμα του χαρταετού μας. Την εμπειρία μας. Την ανάμνησή μας. 
Απευθυνθήκαμε στο διαδίκτυο θέλοντας να δούμε φωτογραφίες, εικόνες αλλά και ζωγραφικούς πίνακες ζωγράφων Τέχνης οι οποίοι δεν ζωγραφίζουν μόνο με τα πινέλα και τα χρώματά τους, αλλά και με την φαντασία και το συναίσθημά τους και παράγουν ένα έργο το οποίο με έναν τρόπο “συνομιλεί” με τον θεατή.
Επιλέξαμε να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο

και στη συνέχεια διαλέξαμε έναν πίνακα του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού fasianos aetos2 ο οποίος μας έδωσε έμπνευση να ζωγραφίσουμε τον δικό μας πίνακα με θέμα τον χαρταετό σαν να είμαστε ζωγράφοι.

IMG 20220312 113117IMG 20220312 113102IMG 20220312 113151IMG 20220312 113139IMG 20220312 113127