Η διατροφή της Καθαρής Δευτέρας
Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία.
Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας συνδέεται διατροφικά με την κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφών στο μεσημεριανό συνήθως γεύμα.
Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι.
Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.
Στα πλαίσια του προγράμματος Διατροφής που υλοποιούμε τη φετινή χρονιά στο νηπιαγωγείο συμμετέχοντας στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας, ασχοληθήκαμε με τις διατροφικές συνήθειες της ημέρας αλλά και με τις δραστηριότητες που συνηθίζεται να κάνουμε όλοι κάθε Καθαρή Δευτέρα.
Αρχικά μιλήσαμε για τα φαγητά της Καθαρής Δευτέρας ψάχνοντας στο διαδίκτυο.
Στη συνέχεια μιλώντας για τα έθιμα της μέρας, αναφερθήκαμε στο πέταγμα του χαρταετού και τον συμβολισμό του.
Με έμπνευση τον στίχο του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη από την συλλογή του “Ο μικρός Ναυτίλος” ,
θελήσαμε να συνεργαστούμε ώστε να φτιάξουμε μία ομαδική εργασία με θέμα τα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας, στην οποία ο καθένας μας θα βάλει την προσωπική του πινελιά.
Έτσι αποφάσισε ο καθένας να ζωγραφίσει, να κόψει και να κολλήσει αυτό που είχε αναλάβει και τελικά όλοι μαζί “πήγαμε στην εξοχή με τα φαγητά μας και τους χαρταετούς μας” και περάσαμε υπέροχα.
Λίγο πριν ευχηθούμε ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, χορέψαμε το Γαϊτανάκι μας.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ