Οι Χιονάνθρωποι στο Νηπιαγωγείο μας!
Κρύο πολύ στη Σύρο! Είναι Χειμώνας, είναι Χιονιάς!
Τα παιδιά ήθελαν να χιονίσει και να φτιάξουν χιονανθρώπους και ο καιρός την επόμενη βδομάδα δεν τους χάλασε το χατίρι! Χιόνισε για τα καλά, σκέπασε όλη τη Σύρο αλλά και την Ελλάδα με χιόνια μέχρι πάνω!
Το σημαντικό στην παιδαγωγική και στη μαθησιακή διαδικασία είναι, εμείς οι εκπαιδευτικοί να αφουγκραζόμαστε τις επιθυμίες και τις ανάγκες των παιδιών και να οργανώνουμε το μαθησιακό μας πρόγραμμα βασισμένο στις επιθυμίες τους που λειτουργούν ως κίνητρο για μάθηση και να το προσαρμόζουμε στις ηλικιακές και γνωστικές ανάγκες τους. Έτσι το “αναδυόμενο” πρόγραμμα όπως λέγεται διατηρεί το ενδιαφέρον των παιδιών, κινητοποιεί την διάθεση για ανακάλυψη και οικοδόμηση της γνώσης και δημιουργεί ευχάριστες συνθήκες για δημιουργία και μάθηση!
Την προηγούμενη βδομάδα λοιπόν με τα παιδιά ασχοληθήκαμε με τον χιονάνθρωπο. Τα ερωτήματα πολλά: Από ποιο υλικό δημιουργείται, σε ποιες συνθήκες, πώς, πότε και γιατί, τα συναισθήματα που μας διεγείρει, γιατί, έχει συναισθήματα;, πόσο καιρό “ζει”, και “στρωθήκαμε” στη δουλειά να βρούμε εικόνες, βιβλία, παραμύθια, τραγούδια που θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μας, γιατί πάντα θυμόμαστε ότι η μάθηση είναι ανακάλυψη!
Είδαμε πολλές εικόνες και θελήσαμε να διαβάσουμε ένα παραμύθι που το έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και το οποίο το βρήκαμε και στο διαδίκτυο με τίτλο: “ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει”:
Συγκινηθήκαμε με την ιστορία και θελήσαμε να ζωγραφίσουμε χιονανθρώπους (αλλά όχι το πρωί μην τυχόν και ο ήλιος τους λιώσει), και όντως τους ζωγραφίσαμε σε μαύρο χαρτί (βράδυ), με βρεγμένη κιμωλία ακούγοντας το παρακάτω τραγουδάκι!
Μάς άρεσε πολύ αυτή η τεχνική!
Θελήσαμε όμως και να κάνουμε κατασκευές, δημιουργίες με τα χέρια μας και σκεφθήκαμε να φτιάξουμε παιχνίδια με χιονανθρωπάκια γιατί είμαστε παιδιά και θέλουμε να παίζουμε!
1ο Παιχνίδι
Το πρώτο παιχνίδι είχε μέσα του μαθηματικά, γραφή, γράμματα και το όνομά μας που το αγαπάμε πολύ! Πρώτα αναρρωτηθήκαμε από πόσες μπάλες είναι φτιαγμένος ένας χιονάνθρωπος. Ανακαλύψαμε λοιπόν ότι ο ψηλός χιονάνθρωπος θα έχει περισσότερες χιονόμπαλες από έναν κοντό. Τότε πήραμε χαρτί και ψαλίδι και κόψαμε πάρα πολλές στρογγυλές χιονόμπαλες και το διασκεδάσαμε γιατί μετά με όλες αυτές φτιάξαμε διάφορους χιονανθρώπους και τους σειροθετούσαμε από τον ψηλότερο στον κοντύτερο και αντίστροφα!
Θελήσαμε μετά να φτιάξει ο καθένας μας το πιο ψηλό χιονάνθρωπο και να τον πάρει στο σπίτι του να παίζει. Όμως εδώ βρεθήκαμε στο εξής πρόβλημα που έπρεπε να λύσουμε: πόσες μπάλες από αυτές που κόψαμε θα είχε ο δικός μας χιονάνθρωπος; Τότε μάς ήρθε μία καταπληκτική ιδέα την οποία υλοποιήσαμε και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι: θα μετρήσουμε πόσα γράμματα έχει το όνομά μας, θα γράψουμε σε κάθε χιονόμπαλα ένα γράμμα με το μαρκαδόρο μας και θα φτιάξουμε τον δικό μας, μοναδικό ονοματοχιονάνθρωπο!!!
2ο Παιχνίδι
Ευχαριστημένοι όλοι μας θελήσαμε να ακούσουμε ένα τραγούδι ακόμη:
Μας άρεσε, μάθαμε να το τραγουδάμε και να το “παίζουμε στα δάχτυλά μας” όπως λέει και η παροιμία. Τότε σκεφθήκαμε να το παίξουμε στα αλήθεια στα δάχτυλά μας! Πήραμε τα γάντια μας, χαρτί, μαρκαδόρους, ψαλίδι, χρωματίσαμε και κόψαμε από δέκα χιονανθρωπάκια μικρά, τόσα όσα και τα δάκτυλα των γαντιών και τα κολλήσαμε πάνω τους. Και παίξαμε! Παίξαμε κουκλοθέατρο, μετρήσαμε, κρύψαμε, φανερώσαμε και περάσαμε υπέροχα με τα δακτυλοχιονανθρωπάκια μας!