ΕΙΡΗΝΗ / ΠΟΛΕΜΟΣ

ΟΧΙ στον πόλεμο ΝΑΙ στην Ειρήνη

Αυτό είναι το σύνθημα που τα παιδιά κάθε χρόνο φωνάζουν και κάθε στιγμή όλη την χρονιά το συζητούν και το έχουν μέσα στην καρδιά τους. Σε κάθε περίπτωση. Γιατί αυτή είναι η ουσία της Ειρήνης. Το ΟΧΙ σε κάθε κακό, σε κάθε άσχημη συμπεριφορά, σε κάθε βλασφημία, σε κάθε καυγά, σε κάθε επιβολή στέρησης προσωπικής και ατομικής ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, σε κάθε λογοκρισία, σε κάθε τυραννία.
Ενστερνίζονται όμως να λένε ΝΑΙ στην χαρά, στην αγάπη, στη φροντίδα, στην αλληλοβοήθεια, στην υποστήριξη, στην αποδοχή, στην τιμιότητα, στην δημιουργία, στην δημιουργικότητα, στην συνεργασία, στον σεβασμό σε όλους και σε όλα, στην προσφορά, στον εθελοντισμό, στην προστασία των αδυνάτων, στην φιλοζωία, στην φιλοπατρία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην γνώση, στην φιλαναγνωσία, στην φιλία, στην ευγένεια, στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ!
Στο πλαίσιο της Εθνικής Εορτής του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, αφού για μέρες μιλήσαμε για τα τότε γεγονότα, τον ηρωισμό των Ελλήνων και την φιλοπατρία τους ενάντια σε κάθε επιβολή, συζητήσαμε τις έννοιες της ΕΙΡΗΝΗΣ σε αντιδιαστολή με την έννοια του ΠΟΛΕΜΟΥ.
Αυτό έγινε με την υποστήριξη του διαδικτύου όπου μέσα από αυτό, είδαμε πολλές εικόνες φωτογραφίες, συζητήσαμε πάνω σε αυτές αλλά προχωρήσαμε και στα συναισθήματα που γεννιούνται όταν βλέπουμε αυτά και τα συζητάμε. 
Προχωρώντας, ανακαλύψαμε ότι οι καλλιτέχνες, ποιητές, μουσουργοί, γλύπτες και ζωγράφοι, νιώθοντας τα συναισθήματά τους αποτύπωσαν στον καμβά, στην παρτιτούρα, στο υλικό, ή στο χαρτί.
Αποφασίσαμε μαζί με τα παιδιά και διαλέξαμε να συζητήσουμε περισσότερο για 5 πίνακες ζωγραφικής οι οποίοι έχουν θέμα την ΕΙΡΗΝΗ και τον ΠΟΛΕΜΟ! 
Σκεφθήκαμε τότε να χωριστούμε σε 5 ομάδες και βλέποντας τον πίνακα να ζωγραφίσουμε το ίδιο θέμα, αλλά με τον ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ όπως ο καθένας και η καθεμία από μας τον βλέπει μέσα από ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑ! 
Στη συνέχεια, σκεφθήκαμε να κάνουμε μία δημιουργική συνεργασία ειρήνης με τους γονείς μας. Θέλαμε πολύ να έρθουν στο νηπιαγωγείο μαζί μας να το κάνουμε όλοι μαζί αλλά ο Κορωνιός και τα μέτρα προστασίας από αυτόν δεν μας το επιτρέπουν.
Έτσι, μας βοήθησαν οι ήρωες των πινάκων. Δραπέτευσαν από τους πίνακες και επισκέφθηκαν τα σπίτια των παιδιών, “διηγήθηκαν” την ιστορία τους και ζήτησαν από τους γονείς να τους εντάξουν σε συνεργασία μαζί με τα παιδιά τους σε έναν νέο καινούργιο πίνακα ζωγραφικής με την δική του μοναδική ιστορία και φυσικά με τον δικό του τίτλο. 

Το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό