Άνοιξη: Χελιδόνια

Τα Χελιδόνια είναι εδώ

Τα χελιδόνια είναι εδώ! Ελεύθερα πετούν και τις φωλιές τους χτίζουν, τα αυγά τους να γεννήσουν, τα πουλάκια σαν θα  βγουν, συντροφικά να τα αναθρέψουν, ώστε να ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΟΥΝ! 

Τα χελιδόνια που ζωγράφισε στους πίνακές της η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη είδαμε   η οποία εμπνεύστηκε από τα χελιδόνια όταν ξεκουράζονται πάνω στα σύρματα εμπνευστήκαμε τους δικούς μας πίνακες! 
Την όμορφη ιστορία της Διώνης ας παρακολουθήσουμε 

και ας ακούσουμε το κελάηδισμά τους 

“Καλώς ήρθατε χελιδόνια”! Ας απολαύσουμε τώρα τα παιδιά της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας που απαγγέλλουν το ποίημα του Μεγάλου μας Ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ  “Τα Χελιδόνια”

 

 

Άνοιξη: Χελιδόνια

Τα Χελιδόνια ήρθαν!!!

 

Τα χελιδόνια ήρθαν και πάλι φέρνοντας την Άνοιξη και μάς διηγήθηκαν τις ιστορίες τους! Πού ήταν, τι είδαν, τι έζησαν, ποιους συνάντησαν, πότε ήρθαν, πώς ήταν το ταξίδι τους, πού έφτιαξαν τη φωλιά τους, και πολλά πολλά ακόμη!


 Χαρήκαμε τόσο πολύ και τραγουδήσαμε τα κάλαντα της Άνοιξης! 

Άνοιξη: Παιχνίδια

Το παζλ της Άνοιξης

Ζωγραφίζουμε την Άνοιξη και μετατρέπουμε την ζωγραφιά μας σε παιχνίδι παζλ. Παίζουμε!

Ώρα για παιχνίδι!!!

και αυτό!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Άνοιξη: Μάρτης είναι

Το σπίτι του Μάρτη

“Μάρτης είναι, νάζια κάνει: πότε κλαίει, πότε γελάει!”

Ο Μάρτης φέτος απέδειξε ότι η παροιμία είναι σωστή!

Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου στην συλλογή της “Τα παιδιά της Άνοιξης”,

με την υπέροχη γραφή της, διηγείται την ιστορία του Μάρτη που δεν μπορούσε να αποφασίσει σε ποιο σπίτι να μείνει αφού οι γονείς του χώρισαν. Στου πατέρα του, του Κρύου, ή στης μητέρας του, της Άνοιξης!

Αφιερώνουμε στον Μάρτη τις ζωγραφιές μας που εμπνευστήκαμε από την ιστορία του! 

 

 

 

 

1821-2021: 25η Μαρτίου

Χρόνια Πολλά ΕΛΛΑΔΑ μας!!

Σήμερα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης για την εθνική Ανεξαρτησία από την οθωμανική αυτοκρατορία. 

400 χρόνια σκλαβιάς, τόσα όσα και και πτυχές της εθνικής ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ του τσολιά,  επαναστάτησαν στις καρδιές και στο φρόνημα των Ελλήνων που κράτησαν τον ελληνικό παλμό μέσα τους και που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ μας. 

Τιμούμε τις ΗΡΩΊΔΕΣ και τους ΗΡΩΕΣ προγόνους μας κρατώντας ψηλά την αγάπη μας για την πατρίδα μας. 

Αγαπάμε την Ελλάδα μας ❤️ και μαθαίνουμε την ιστορία της.

Αγαπάμε την Ελλάδα μας ❤️ και συνεχίζουμε περήφανοι την ιστορία της! 

Σημαιοστολισμός με την Ελληνική σημαία


Μετάβαση στο sway.office.com.

25η Μαρτίου: Ελληνική Σημαία

Η Ελληνική Σημαία

 

Γιατί η ελληνική σημαία είναι κυανόλευκη; Γιατί έχει εννιά λωρίδες; Πότε καθιερώθηκε ως επίσημη σημαία του ελληνικού κράτους;…

Αμέσως μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς (Σεπτέμβριος 1821), ο Παπαφλέσσας έκοψε ένα κομμάτι από την εσωτερική πλευρά του ράσου του και ταυτόχρονα ζήτησε από τον οπλαρχηγό Παναγιώτη Κεφάλα να σχίσει δύο λωρίδες από τη λευκή του φουστανέλα….Με αυτά τα κομμάτια κατασκευάστηκε μια αυτοσχέδια σημαία (γαλάζια με λευκό σταυρό) η οποία υψώθηκε, κάτω από τις ιαχές των Ελλήνων πολεμιστών, στο πρώην τουρκικό διοικητήριο της πόλης. Αυτή αποτέλεσε το πρώτο σχέδιο της επίσημης σημαίας του ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση. Η ιστοριογραφία των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων έδωσε και μια ρομαντική διάσταση στη σημαία, αποτέλεσμα συνεργασίας ενός στρατιώτη και ενός ιερέα, αναφέροντας πως η γενναιότητα του κλέφταρματολού στήριξε τις ελπίδες της στη χριστιανική πίστη….

πρώτη Ελληνική σημαία με τον λευκό Σταυρό σε γαλανό φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στην Μονή Ευαγγελίστριας στην Σκιάθο το 1807.

Σ’ αυτήν ο μοναχός Νήφωνας όρκισε τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα κι άλλους, μετά από σύσκεψη που έκαναν, για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.

H Ελληνική Σημαία με την επίσημη μορφή της καθορίστηκε το 1822 από το Σύνταγμα της Επιδαύρου, είχε Σταυρό ως σύμβολο της ορθοδοξίας. Αποτελούσε δε την επίσημη Ελληνική Σημαία έως το 1978 και καθιερώθηκε με νόμο στις 21-12-1978, οπότε και υιοθετήθηκε η ναυτική, με τις οριζόντιες λευκές και γαλάζιες γραμμές. Το ριγωτό πρότυπο επιλέχτηκε λόγω της ομοιότητάς του με την κυματιστή θάλασσα, που περιβάλλει τις ακτές της Ελλάδας. Η εκδοχή του λευκού Σταυρού μέσα σε κυανό πλαίσιο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, παράλληλα με την πιο διαδεδομένη μορφή με τις ρίγες.

Από το 1832 έως το 1974 η μπλε Σημαία με τον κεντρικό απλό λευκό σταυρό ήταν για το εσωτερικό της χώρας και η σημερινή Σημαία με τον σταυρό πάνω αριστερά και τις ρίγες, ήταν για το εξωτερικό.

Τι συμβολίζει η Ελληνική σημαία;

Τα χρώματα γαλάζιο και λευκό συμβολίζουν το Γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το Λευκό των αφρισμένων κυμάτων.

Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης, “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ”.

Ο Λευκός Σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και την συμβολή της Εκκλησίας στον σχηματισμό του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Η Εθνική Σημαία της Ελλάδος αποτελείται από 9 ίσου πλάτους οριζόντιες παράλληλες γραμμές, 5  Κυανές και 4 Λευκές σε διαδοχή, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι Κυανές.

Στο πάνω αριστερό τμήμα σχηματίζεται ένα κυανό τετράγωνο, που καταλαμβάνει τις 5 πρώτες γραμμές, μέσα στο οποίο υπάρχει Λευκός Σταυρός.

Πηγές: 

Τι συμβολίζει η Ελληνική σημαία – Γνωρίζετε την ιστορία της;

 

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82

Γιατί η ελληνική σημαία είναι κυανόλευκη; Γιατί έχει εννιά λωρίδες; Πότε καθιερώθηκε ως επίσημη σημαία του ελληνικού κράτους;

 

 

 

 

1821-2021: 200 χρόνια

Ανιχνεύοντας τις ιδέες των παιδιών

Τι σημαίνει 200…200 χρόνια….. Ήρωας….

Τα παιδιά ζωγραφίζουν και αποτυπώνουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της Σύγχρονης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Ας δούμε όμως το παρακάτω pdf της εξαίρετης συναδέλφου Νηπιαγωγού Ελένης Τσούση που εξηγεί τι σημαίνει  ΗΡΩΑΣ και ποιος μπορεί να αποκαλείται ΗΡΩΑΣ

https://drive.google.com/file/d/1gneADQLzo6WnEKdxCYeJT6WDRQhofZg8/view

200 χρόνια ΗΡΩΕΣ

Οι Ήρωες

 

Αλφαβήτα: Σ σ ς

Η ιστορία του Σ σ ς

Δημιουργικός Προφορικός Λόγος

Η ιστορία του Σ δημιουργήθηκε συλλογικά από τα παιδιά στο πλαίσιο της Σύγχρονης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.  

Μαθαίνοντας το γράμμα σίγμα και ως φωνούλα αλλά και ως σχήμα, αφού παίξαμε παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού και παιχνίδια φωνολογικής ενημερότητας, σχημάτισε το κάθε παιδάκι το σχήμα του γράμματος με οποιοδήποτε τρόπο θέλησε. 

Τα παιδιά πρότειναν λέξεις που αρχίζουν από Σσς  και το καθένα με τη σειρά του έπλεξε δημιουργικά με τον δικό του τρόπο την ιστορία.

Στο τέλος το κάθε παιδάκι ζωγράφισε αυτό που πρότεινε. 

 Αν θέλετε παιδάκια μπορείτε να δείτε τα παρακάτω

και

 

 

 

 

 

 

25η Μαρτίου: Ελληνάκια

Τα Ελληνάκια

Την αγαπημένη τόσα χρόνια ιστορία της συγγραφέως Ευγενίας Φακίνου   “τα ελληνάκια”, μας εισήγαγαν στο να καταλάβουμε περίπου το συναίσθημα και τη διαβίωση των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και κατά κάποιο τρόπο  τα παιδιά οδηγούνται ομαλά στο συμπέρασμα για το πώς και το γιατί έγινε η επανάσταση του 1821. Αυτή είναι η ιστορία τους!

Και αυτά, είναι τα Ελληνάκια μας!!

Ελάτε να παίξουμε με τα Ελληνάκια μας! Πατάμε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο και Παίζουμε! https://www.liveworksheets.com/dd1717962co

Ας θυμηθούμε τώρα πώς φτιάξαμε τα Ελληνάκια μας

  • Με χρωματιστά χάρτινα σχήματα που κόψαμε και  χαρτοπετσέτες με μικτή τεχνική συνθέσαμε τσολιαδάκια και ελληνοπούλες.  
  • Με σχήματα που σχεδιάσαμε όλοι μαζί βήμα βήμα και τα χρωματίσαμε.  
  • Στολίσαμε με όμορφα σχέδια γιλέκα και ποδιές, βάλαμε και το φέσι και τσαρούχια με φούντες! 

Και να!!   Τα ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ μας 

Ο μεγάλος μας Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης έγραψε ποίημα για τα Ελληνάκια  και ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης το μελοποίησε!