Ιούνης μήνας, θεριστής

Φθάσαμε και στον μήνα Ιούνιο

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ , ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Είναι ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, που ο λαός μας τον ονομάζει Θεριστή. Γιατί Αυτόν τον μήνα θερίζονται τα χωράφια, όπου έχουν ωριμάσει πια τα δημητριακά. Οι παραστάσεις που τον συμβολίζουν έχουν σχέση με την εργασία του θερισμού, όπως αυτή που φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

Δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά είδη της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί, αλλά και ζωοτροφές.

 

Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • στα σιτηρά, που περιλαμβάνουν το στάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι
  • στα όσπρια, στα οποία ανήκουν τα διάφορα είδη των φασολιών, η σόγια (που θεωρείται ως ένα από τα πιο βασικά οσπριοειδή), οι φακές, τα ρεβίθια κλπ. και τέλος
  • στα ελαιώδη δημητριακά, (δηλαδή αυτά από τα οποία μπορούμε να βγάλουμε και λάδι) όπως είναι και πάλι η σόγια, ο ηλίανθος (ηλιοτρόπιο) .

Στις χώρες με θερμότερα κλίματα καλλιεργούνται κυρίως το ρύζι (που αποτελεί και τη βασική τροφή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις ασιατικές χώρες) και το καλαμπόκι (που αποτελεί αντίστοιχα βασικό στοιχείο διατροφής για πολλούς κατοίκους της Αμερικανικής Ηπείρου). Στη χώρα μας  καλλιεργούνται κυρίως το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι και η βρώμη, καθώς και η σίκαλη.

Παλιότερα, αυτόν τον μήνα, οι  αγρότες στα χωράφια, όπου ο θερισμός κρατούσε όλον τον μήνα. Τα στάχυα συλλέγονταν σε δεμάτια και στη συνέχεια μεταφέρονταν στο αλώνι, όπου γίνονταν ο διαχωρισμός του άχυρου από τον καρπό.

 

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η εργασία που απαιτούσε δύο μήνες περίπου γίνεται σε λίγες μέρες – ή και ώρες ακόμη – με τις τεράστιες σύγχρονες θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Στις εικόνες φαίνονται οι δύο εποχές. (παλιότερα και σήμερα)

Ένα σημαντικό έθιμο του Ιουνίου

Στις γειτονιές χωριών και πόλεων, αλλά και δίπλα στη θάλασσα των καλοκαιρινών διακοπών, αυτή τη μέρα ανάβουν φωτιές και πηδούν από πάνω. Στις φωτιές αυτές καίγονται και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Είναι η γιορτή του Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα.

Η ονομασία «κλήδονας»έχει σχέση με ένα άλλο έθιμο πολύ παλιό , που γινόταν αυτή τη μέρα. Ένα παιδί του οποίου ζούσαν κι οι δυο γονείς έφερνε ένα δοχείο με νερό στο σπίτι όπου επρόκειτο να γίνει ο κλήδονας, χωρίς να μιλάει, αμίλητο. Μέσα στο δοχείο έριχνε ο καθένας ένα προσωπικό του αντικείμενο.

Τo δοχείο με το νερό έμενε κάτω από τον ουρανό όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα το παιδί έβγαζε από το νερό ένα ένα τα αντικείμενα και «κληδονιζόταν», δηλαδή μάντευε, προέλεγε το μέλλον του καθένα και τι οιωνός υπήρχε. (Στη φωτογραφία αναπαράσταση του εθίμου).

Ο λαός μας έχει αρκετές παροιμίες για τον Ιούνιο. Να κάποιες από αυτές:

-Το τραγούδι του Θεριστή, η χαρά του Αλωνιστή (αν ο θερισμός δώσει πλούσια σοδειά, τότε και το αλώνισμα θα φέρει πολύ καρπό)

-Μάρτης έβρεχε, Θεριστής τραγούδαγε (αν βρέξει τον Μάρτιο, ο Ιούνιος θα δώσει μεγάλη σοδειά)

-Από την αρχή του Θεριστή του δρεπανιού μας η γιορτή

 

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ LEARNING APPS ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΡΙΣΜΟ

ΒΡΕΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΙΔΙΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΘΕΡΙΣΜΟ

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

 

 

Παρακάτω θα βρείτε πίνακες ζωγραφικής για τον θερισμό και τους πίνακες ζωγραφικής σε παζλ (κάτω από κάθε πίνακα )

Εικόνες από δρεπάνι κατά τον θερισμό

και οι πίνακες ζωγραφικής με τα παζλ σε σύνδεσμο κάτω από κάθε πίνακα ζωγραφικής

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=08f8ae616049

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=24de9f813eb8

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1c67a0df49a8

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0cf927e19f57

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=08d00fdc86c4

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=30a13a25631d

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=10dd4ecedfa1

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0fc95e73af95

 

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=00434577310c

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2f558cbcc66d

Ένα μουσικό βίντεο με πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον Ιούνιο

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 

Στα παρακάτω βίντεο υπάρχουν δημοτικά τραγούδια για τον θερισμό και το Καλοκαίρι

Στο πρώτο βίντεο ένα μικρό τσομπανόπουλο παίζει με το στόμα και τις παλάμες του μουσική , με άκουσμα σαν κλαρίνο και τραγουδά το δημοτικό  τραγούδι γενήκαν τα γεννήματα 

Στο δεύτερο βίντεο μια διασκευή του δημοτικού τραγουδιού τούτο το καλοκαιράκι , κάποιος κυνηγός κυνηγούσε ένα πουλάκι και δεν μπορούσε να το πιάσει κι όταν έπαιξε το ταμπουρά το πουλάκι ακούγοντας τη μουσική ήρθε στην κάμαρα του τραγουδιστή. Μας δείχνει πόσο όμορφη είναι η μουσική του ταμπουρά του παραδοσιακού αυτού οργάνου

έναν πίνακα ζωγραφικής με τον παραδοσιακό ταμπουρά , με τίτλο βρακοφόρος ταμπουράς

Στο τρίτο βίντεο Κυπριακός παραδοσιακός χορός το δρεπάνι

Στο τελευταίο βίντεο ένα αγόρι χορεύει τον παραδοσιακό χορό Τατσιά ή κόσκινο 

Με το κόσκινο , καθαρίζουν τα δημητριακά, κυρίως το αλεύρι το κοσκινίζουν , και με το αλεύρι φτιάχνουν το ψωμί και πολλά άλλα , πίτες κλπ.

Σας ευχόμαστε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο με πολλά χαμόγελα 

Αφήστε μια απάντηση