7ο Εργαστήριο

Για να κατανοήσουν τα παιδιά τη λειτουργία των Bee-bot με τις εντολές που τους δίνονται με τα κουμπιά και την διαδικασία προγραμματισμού, αλλά και τον τρόπο να τα κατευθύνουν, πραγματοποιήσαμε αρχικά με το σώμα μας σχεδιασμένες διαδρομές στο χώρο ακολουθώντας τα σχετικά σύμβολα.

 

Τα ίδια τα παιδιά με τη χρήση οικοδομικού υλικού διαμόρφωσαν το χώρο όπου θα κινούνταν ως ρομπότ.

 

thumbnail 4 3

 

Έπειτα αναγνωρίσαμε τα βελάκια και τις κατευθύνσεις που μας δείχνουν. Συμφωνήσαμε πως κάθε πάτημα κουμπιού θα ήταν κι ένα βήμα στο τετράγωνο πλακάκι του πατώματος. Τα ρομποτάκια παιδιά πήραν θέση, το ίδιο και οι χειριστές τους!!!

 

thumbnail 2 3

 

Το παιδί-ρομπότ κατάλαβε αμέσως πως πρέπει να βλέπει το παιδί-διαχειριστή και ιδιαίτερα το ποια κουμπιά πατάει και πόσες φορές. Πολλές φορές το παιδί που έδινε τις κατευθύνσεις μετρούσε τα πατήματα δυνατά, ώστε να τα ακούει το παιδί – ρομπότ.

 

 

Έπειτα από αρκετή εξάσκηση, μέσα στο πλαίσιο όπου κινούνταν τα παιδιά ρομπότ, τοποθετήθηκαν και εικόνες με τις φάσεις του κύκλου του νερού ώστε τα παιδιά που κατευθύνουν  το παιδί-ρομπότ να δίνουν πολύ συγκεκριμένες εντολές.

 

thumbnail 9 1

 

 

 

6ο Εργαστήριο

Αφού με τα παιδιά ολοκληρώσαμε τους πειραματισμούς με το νερό και ανακαλύψαμε τις φυσικές του ιδιότητες και καταγράψαμε τις 3 τους καταστάσεις συμπληρώσαμε σχετικά φύλλα αξιολόγησης και ολοκληρώσαμε ομαδικές καταγραφές!

 

ΠΗΞΗ 1 2

 

Μάθαμε πως το νερό δεν έχει χρώμα, δεν έχει γεύση, είναι υγρό χωρίς σχήμα, άρα παίρνει πάντα το σχήμα των δοχείων όπου το τοποθετούμε. Επίσης, εκτός από υγρό μάθαμε πως το νερό μπορεί να γίνει στερεό (πάγος) και αέριο (υδρατμός).

 

thumbnail 6 1

 

Τα  παιδιά δημιούργησαν το δικό τους παζλ στο οποίο περιγράφεται κατά χρονική ακολουθία ο κύκλος τους νερού. Σε έτοιμα σχεδιασμένα από την εκπαιδευτικό κομμάτια του παζλ τα παιδιά ζωγράφισαν τις φάσεις του κύκλου του νερού κι αφού τους τα πλαστικοποιήσαμε για να είναι πιο ανθεκτικά τα παιδιά προσπάθησαν να το φτιάξουν.

thumbnail 8 1

 

thumbnail 5 3

 

5ο Εργαστήριο

Με τα παιδιά αρχίσαμε να συζητάμε για τις ιδιότητες και καταστάσεις του νερού.

 

Η εκπαιδευτικός της τάξης συζητάει με τα παιδιά για τη δύναμη του νερού και παρακολούθησαν σχετικό εποπτικό υλικό στον διαδραστικό της τάξης προκειμένου να κατασκευάσουν ένα φράγμα με το οικοδομικό υλικό της τάξης.

 

Στην αρχή της συζήτησης κάποια παιδιά εξέφρασαν την άποψη πως το νερό δεν είναι δυνατό γιατί όταν πέφτει από τον ουρανό (βροχή) δεν τους πονά, ούτε τους χτυπά.

 

1 1

 

Στην παρεούλα τοποθετήσαμε μια λεκάνη με δύο πλαστικά ζωάκια της τάξης (Ένα λιοντάρι με το μικρό του λιονταράκι) κι έπειτα δοκιμάσαμε να τους ρίξουμε νερό (ορμή ποταμού) για να δούμε τι μπορεί να συμβεί.

 

 

Παρατηρήσαμε πως με μια μικρή ποσότητα νερού το μικρό λιοντάρι έπεσε (παρασύρθηκε από την ορμή του νερού) και κάπως έτσι τα παιδιά κλήθηκαν να βρουν τρόπους ώστε να προστατεύσουν τα ζώα από τη δύναμη του νερού.

 

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των δύο ή και τριών ατόμων κι άρχισαν να επιλέγουν διαφορετικό οικοδομικό υλικό της τάξης.

Κάποια μάλιστα έκαναν και δοκιμές καθώς κατασκεύαζαν το φράγμα τους.

 

6

 

Στο τέλος τα παιδιά τοποθέτησαν στη σειρά όλες τους τις ιδέες και είδαμε πολλές και διαφορετικές προτεινόμενες κατασκευές που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συζητήσαμε όλοι μαζί για το ποιο φράγμα πιστεύουμε πως θα είναι αποτελεσματικό και κάναμε τις προβλέψεις μας πριν από το πείραμα.

 

5

 

Μια ομάδα παιδιών έφερε κύβους και είπε πως θα τους χρησιμοποιήσει ώστε να χτίσει το φράγμα μέσα στη λεκάνη πριν από το πείραμα.

 

4

 

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων κάποια φράγματα είδαμε πως δεν χωρούσαν, άλλα η πλειονότητα των παιδιών τα απέκλεισε καθώς τα τουβλάκια είχαν μεγάλα κενά και δήλωσαν πως δεν θα κρατήσουν το νερό, ενώ κάποια άλλα παιδιά αναδιαμόρφωσαν τα τουβλάκια τους έτσι ώστε να χωρέσει το φράγμα τους μέσα στη λεκάνη και κάποια φράγματα χρειάστηκε να τα κρατούν τα ίδια τα παιδιά.

Στο τέλος του πειράματος τα παιδιά έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για το πώς πρέπει να είναι ένα δυνατό φράγμα ώστε να συγκρατήσει την ορμή του νερού.

 

ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ

Ένα δεύτερο πείραμα ήταν αυτό της διαλυτότητας. Πειραματιστήκαμε με διάφορα υλικά και την διαλυτότητά τους στο νερό.

 

ΠΕΙΡΑΜΑ 1

 

Ορίσαμε μια ομάδα μαθητών/τριών να καταγράψουν τα δεδομένα του πειράματος κι έπειτα εξηγήσαμε στα παιδιά τι σημαίνει ότι κάτι διαλύεται ή δεν διαλύεται προκειμένου να προχωρήσουμε στον πειραματισμό.

 

ΠΕΙΡΑΜΑ 2

 

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με το πείραμα, έδειχναν ιδιαίτερη ανυπομονησία για τα αποτελέσματα…

 

 

Στο τέλος του πειράματος με την βοήθεια της καρτέλας καταγραφής των αποτελεσμάτων τα παιδιά ταξινόμησαν τις εικόνες των υλικών στους πίνακες με τους τίτλους “Διαλύεται” & “Δεν Διαλύεται” αντίστοιχα.

 

ΠΕΙΡΑΜΑ 8

 

Συνεχίσαμε τα πειράματα ανακαλύπτοντας το φαινόμενο της πήξης και της τήξης παρακολουθώντας ένα σχετικό βίντεο. Τα παιδιά θέλησαν να δοκιμάσουν και τα ίδια να πειραματιστούν. Έτσι τοποθετήσαμε σε ένα ποτήρι νερό και το βάλαμε στην κατάψυξη. Τα παιδιά ζήτησαν λίγο πριν φύγουν από το σχολείο να δουν εάν είχε γίνει πάγος το νερό, αλλά η ώρα όπου το είχαμε μέσα δεν ήταν αρκετή και η λεπτή παγωμένη επιφάνεια έσπασε όταν την άγγιξαν και τα παιδιά ένιωσαν το παγωμένο νερό. Έπειτα συμφωνήσαμε πως θα δούμε τα αποτελέσματα από Δευτέρα πια.

Όταν έλιωσε ο πάγος τα παιδιά ζήτησαν να κάνουμε ακόμη ένα πείραμα και ήταν αυτό της εξάτμισης. Γεμίσαμε το ποτήρι με το νερό που είχε λιώσει και το τοποθετήσαμε έξω στην αυλή του σχολείου μας για να το ζεσταίνει ο ήλιος.

ΕΞΑΤΜΙΣΗ

 

Η μπλε γραμμή που βάλαμε μας έδειχνε την αρχική στάθμη του νερού που είχαμε βάλει. Τις επόμενες ημέρες τα παιδιά την ώρα του διαλλείματος παρατηρούσαν εάν το νερό βρίσκεται στο ίδιο σημείο ή είχε εξατμιστεί. Παρατήρησαν πως η διαδικασία της εξάτμισης χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

 

 

 

4ο Εργαστήριο

Τα παιδιά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν λογισμικά μέσω των οποίων καλούνται να παίξουν, να ζωγραφίσουν και να μιλήσουν για όσα γνωρίζουν για τον κύκλο του νερού.

 

Με τη χρήση των προτεινόμενων λογισμικών του προγράμματος η εκπαιδευτικός δημιούργησε παιχνίδια ταξινόμησης, αντιστοίχισης, σειροθέτησης κ.α.

 

 

thumbnail 34

 

 

 

thumbnail 36

 

Παρουσιάστηκε στα παιδιά και το λογισμικό Tux paint!

 

thumbnail 31

 

Έτσι κλήθηκαν να εκφραστούν δημιουργικά και να ζωγραφίσουν σε ομάδες κάθε μια φάση του κύκλου του νερού.

 

 

thumbnail 26

 

thumbnail 25

 

3ο Εργαστήριο

Σε αυτή τη φάση του προγράμματος τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη χρήση λογισμικών στον υπολογιστή.

Στην αρχή του εργαστηρίου μελετήσαμε, επεξεργαστήκαμε και κατανοήσαμε ακόμη περισσότερο την κάθε φάση από τον κύκλο του νερού με μια συνηθισμένη εικόνα την εμφανίζει στην αναζήτηση που κάναμε στο διαδίκτυο…

thumbnail 5

 

 

 Έπειτα με τη χρήση εικόνων απεικονίσαμε τον κύκλο του νερού στην παρεούλα μας με τη βοήθεια των πινάκων αναφοράς των φάσεων του κύκλου.

thumbnail 1

 

thumbnail 4

 

thumbnail

 

Στο τέλος επιχειρήσαμε να βάλουμε στη σωστή θέση τις εικόνες της υπό μελέτης έννοιας που ήταν ανακατεμένες στον υπολογιστή…

 

 

thumbnail 32

2ο Εργαστήριο

Η εκπαιδευτικός προτείνει στα παιδιά τη δημιουργία μακέτας με θέμα τον κύκλο του νερού.

 

Πριν την κατασκευή της μακέτας τα παιδιά συζήτησαν με την εκπαιδευτικό για το τι είναι μακέτα, είδαν φωτογραφικό υλικό μακετών προκειμένου να κατανοήσουν με ποιους τρόπους θα απεικονίσουν τα ίδια τον κύκλο του νερού.

 

Στη συνέχεια η νηπιαγωγός της τάξης σημείωσε σε ένα χαρτί τις ιδέες και τα υλικά που πρότειναν τα παιδιά για τη δημιουργία της μακέτας.

 

Χωρίστηκαν σε ομάδες και αξιοποίησαν τα υλικά όπως τα ίδια επιθυμούσαν. Τα παιδιά διασκέδασαν ιδιαίτερα και χάρηκαν πολύ που πήραν πρωτοβουλίες με τη χρήση των υλικών και που κλήθηκαν να σκεφτούν και να προτείνουν στις ομάδες τους τις ιδέες τους.

 

Με την ολοκλήρωση των σημαντικότερων στοιχείων της μακέτας τα παιδιά κλήθηκαν να σκεφτούν πως θα μπορούν να γνωρίζουν οι άλλοι τι ακριβώς παρουσιάζει η μακέτα αυτή.

 

Της έδωσαν τίτλο!

 

thumbnail 17

 

Δημιούργησαν τον κύκλο του νερού με μια ιστορία και πρωταγωνιστή τη σταγονούλα!

 

thumbnail 8

 

thumbnail 7

Και το αποτέλεσμα δικαίωσε τους κόπους τους!

 

thumbnail 6

 

Έτοιμοι να παρουσιάσουν τον κύκλο του νερού και να μας μιλήσουν γι’ αυτόν!!!

 

1o Εργαστήριο

Στην βιβλιοθήκη της τάξης μας βρήκαμε ένα βιβλίο σχετικά με τον κύκλο του νερού και το διαβάσαμε.

 

thumbnail 9 2

 

Στην ολομέλεια της τάξης συζητήθηκε το βιβλίο και τα όσα διαβάσαμε σε αυτό κι έπειτα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με δικό μας τρόπο τι καταλάβαμε για το ταξίδι του νερού.

 

Έπειτα τα παιδιά αποτύπωσαν σε σχετικό διαγνωστικό φύλλο τι πιστεύουν πως σημαίνουν οι φράσεις “Το ταξίδι του Νερού” ή “Ο Κύκλος του Νερού” και παρουσίασαν τις ζωγραφιές τους στα υπόλοιπα παιδιά. Κατά την παρουσίασή τους και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τα παιδιά προσπάθησαν να εξηγήσουν με δικά τους λόγια τι πιστεύουν πως είναι ο κύκλος του νερού.

 

thumbnail 8 4

 

 

Στη συνέχεια ακούσαμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου: “Από που ήρθες ποταμάκι”

 

thumbnail 3 4

Και δραματοποιήσαμε τον κύκλο του νερού. Τα παιδιά επέλεξαν τους ρόλους που ήθελαν να αναλάβουν και ετοίμασαν τις μάσκες τους για τη δραματοποίηση.

 

thumbnail 23

 

thumbnail 5 3

 

Έπειτα δραματοποιήσαμε τον Κύκλο του Νερού!

 

Με τα παιδιά φτιάξαμε μια κατασκευή την οποία φορώντας την στο χέρι μπορούμε να παρουσιάσουμε στους γονείς πως γίνεται ο κύκλος του Νερού.