Με τα παιδιά αρχίσαμε να συζητάμε για τις ιδιότητες και καταστάσεις του νερού.
Η εκπαιδευτικός της τάξης συζητάει με τα παιδιά για τη δύναμη του νερού και παρακολούθησαν σχετικό εποπτικό υλικό στον διαδραστικό της τάξης προκειμένου να κατασκευάσουν ένα φράγμα με το οικοδομικό υλικό της τάξης.
Στην αρχή της συζήτησης κάποια παιδιά εξέφρασαν την άποψη πως το νερό δεν είναι δυνατό γιατί όταν πέφτει από τον ουρανό (βροχή) δεν τους πονά, ούτε τους χτυπά.

Στην παρεούλα τοποθετήσαμε μια λεκάνη με δύο πλαστικά ζωάκια της τάξης (Ένα λιοντάρι με το μικρό του λιονταράκι) κι έπειτα δοκιμάσαμε να τους ρίξουμε νερό (ορμή ποταμού) για να δούμε τι μπορεί να συμβεί.
Παρατηρήσαμε πως με μια μικρή ποσότητα νερού το μικρό λιοντάρι έπεσε (παρασύρθηκε από την ορμή του νερού) και κάπως έτσι τα παιδιά κλήθηκαν να βρουν τρόπους ώστε να προστατεύσουν τα ζώα από τη δύναμη του νερού.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες των δύο ή και τριών ατόμων κι άρχισαν να επιλέγουν διαφορετικό οικοδομικό υλικό της τάξης.
Κάποια μάλιστα έκαναν και δοκιμές καθώς κατασκεύαζαν το φράγμα τους.

Στο τέλος τα παιδιά τοποθέτησαν στη σειρά όλες τους τις ιδέες και είδαμε πολλές και διαφορετικές προτεινόμενες κατασκευές που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συζητήσαμε όλοι μαζί για το ποιο φράγμα πιστεύουμε πως θα είναι αποτελεσματικό και κάναμε τις προβλέψεις μας πριν από το πείραμα.

Μια ομάδα παιδιών έφερε κύβους και είπε πως θα τους χρησιμοποιήσει ώστε να χτίσει το φράγμα μέσα στη λεκάνη πριν από το πείραμα.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων κάποια φράγματα είδαμε πως δεν χωρούσαν, άλλα η πλειονότητα των παιδιών τα απέκλεισε καθώς τα τουβλάκια είχαν μεγάλα κενά και δήλωσαν πως δεν θα κρατήσουν το νερό, ενώ κάποια άλλα παιδιά αναδιαμόρφωσαν τα τουβλάκια τους έτσι ώστε να χωρέσει το φράγμα τους μέσα στη λεκάνη και κάποια φράγματα χρειάστηκε να τα κρατούν τα ίδια τα παιδιά.
Στο τέλος του πειράματος τα παιδιά έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για το πώς πρέπει να είναι ένα δυνατό φράγμα ώστε να συγκρατήσει την ορμή του νερού.
ΔΙΑΛΥΤΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ
Ένα δεύτερο πείραμα ήταν αυτό της διαλυτότητας. Πειραματιστήκαμε με διάφορα υλικά και την διαλυτότητά τους στο νερό.

Ορίσαμε μια ομάδα μαθητών/τριών να καταγράψουν τα δεδομένα του πειράματος κι έπειτα εξηγήσαμε στα παιδιά τι σημαίνει ότι κάτι διαλύεται ή δεν διαλύεται προκειμένου να προχωρήσουμε στον πειραματισμό.

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με το πείραμα, έδειχναν ιδιαίτερη ανυπομονησία για τα αποτελέσματα…
Στο τέλος του πειράματος με την βοήθεια της καρτέλας καταγραφής των αποτελεσμάτων τα παιδιά ταξινόμησαν τις εικόνες των υλικών στους πίνακες με τους τίτλους “Διαλύεται” & “Δεν Διαλύεται” αντίστοιχα.

Συνεχίσαμε τα πειράματα ανακαλύπτοντας το φαινόμενο της πήξης και της τήξης παρακολουθώντας ένα σχετικό βίντεο. Τα παιδιά θέλησαν να δοκιμάσουν και τα ίδια να πειραματιστούν. Έτσι τοποθετήσαμε σε ένα ποτήρι νερό και το βάλαμε στην κατάψυξη. Τα παιδιά ζήτησαν λίγο πριν φύγουν από το σχολείο να δουν εάν είχε γίνει πάγος το νερό, αλλά η ώρα όπου το είχαμε μέσα δεν ήταν αρκετή και η λεπτή παγωμένη επιφάνεια έσπασε όταν την άγγιξαν και τα παιδιά ένιωσαν το παγωμένο νερό. Έπειτα συμφωνήσαμε πως θα δούμε τα αποτελέσματα από Δευτέρα πια.
Όταν έλιωσε ο πάγος τα παιδιά ζήτησαν να κάνουμε ακόμη ένα πείραμα και ήταν αυτό της εξάτμισης. Γεμίσαμε το ποτήρι με το νερό που είχε λιώσει και το τοποθετήσαμε έξω στην αυλή του σχολείου μας για να το ζεσταίνει ο ήλιος.

Η μπλε γραμμή που βάλαμε μας έδειχνε την αρχική στάθμη του νερού που είχαμε βάλει. Τις επόμενες ημέρες τα παιδιά την ώρα του διαλλείματος παρατηρούσαν εάν το νερό βρίσκεται στο ίδιο σημείο ή είχε εξατμιστεί. Παρατήρησαν πως η διαδικασία της εξάτμισης χρειάζεται περισσότερο χρόνο.