Γινόμαστε ομάδα δυνατή!
Στο 1ο Εργαστήριο πραγματοποιήθηκαν οργανωμένα παιχνίδια, παιχνίδια γνωριμίας από τις πρώτες εβδομάδες προσαρμογής.
Ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας στους μοναδικούς καθρέφτες και παρουσιάσαμε στους άλλους τα όσα αγαπάμε και μας αρέσουν πολύ!
Στο 2ο Εργαστήριο ψάξαμε να βρούμε της καρδιάς μας το άλλο μισό. Δημιουργήσαμε τις πρώτες μας φιλίες!!!
Κόψαμε τις χρωματιστές καρδιές στη μέση και ο καθένας με το μισό κομμάτι καρδιάς χόρευε μέσα στην τάξη. Όταν η μουσική σταματούσε έπρεπε ο καθένας να βρει το άλλο του μισό και να σχηματίσουν την καρδιά τους!
Επιλέξαμε τον φίλο μας και δημιουργήσαμε το δικό μας κολλάζ με πλαστελίνη!
Μοιραστήκαμε τα υλικά, ο ένας έβαλε την πλαστελίνη του κι άλλος το σουπλά του!
Τα αποτελέσματα μας άρεσαν πολύ και η όλη διαδικασία ακόμη περισσότερο!
Κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να παίζουν ανά δύο επιλέγοντας διαφορετικό φίλο κάθε φορά!
Συνεχίσαμε τις προσπάθειες συνεργασίας σε μικρές ομάδες:
παζλ – παρατήρηση – καταγραφή
Παίζοντας μουσικοκινητικά παιχνίδια!
3ο Εργαστήριο
Διαβάσαμε το βιβλίο ο Φεγγαροσκεπαστής
Κι έπειτα θέσαμε τον δικό μας στόχο “Να Γίνουμε Ομάδα Δυνατή!” και δημιουργήσαμε τη σκάλα της συνεργασίας με τους κανόνες μας ώστε να πραγματοποιήσουμε τον Στόχο μας!
Η Σκάλα της Συνεργασίας
Οι κανόνες ορίστηκαν και αποφασίστηκαν από τα ίδια τα παιδιά και όλοι συμφώνησαν κολλώντας ο καθένας το αστεράκι του στη σκάλα της συνεργασίας.
Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση του πρώτου επεισοδίου “Down with the rules ” της σειρά “Τip the mouse”.
Ακολούθησε συζήτηση και σκέψεις ρουτίνας!
Τα παιδιά αποφάσισαν πως οι κανόνες και η τήρησή τους θα μας βοηθούσε περισσότερο στο να γίνουμε πιο δυνατή ομάδα γιατί θα μάθουμε να σεβόμαστε τους φίλους μας, να φροντίζουμε την τάξη για όλους και δεν θα υπάρχουν λόγοι για να τσακωθούμε.
Στο τέλος ζωγραφίσαμε γιατί είναι σημαντικοί οι κανόνες και όταν υπάρχουν τι καταφέρνει η ομάδα.
Γράψαμε το τραγούδι των κανόνων με τη βοήθεια των παιδιών και μάθαμε να το τραγουδάμε!
Τους κανόνες τηρώ!
4ο Εργαστήριο “Αυτοεκτίμηση – Εκτίμηση και σεβασμός του άλλου”
Μιλήσαμε για τους άλλους και προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι που θαυμάζουμε πολύ ο ένας στον άλλον! Πρώτα όμως δώσαμε σε όλα τα παιδιά την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα ταλέντο τους ή κάτι που πιστεύουν πως ξέρουν να κάνουν πάρα πολύ καλά.
Κάποια παιδιά τραγούδησαν, κάποια άλλα μας χόρεψαν, άλλα μας έδειξαν πόσο καλοί είναι στα σουτ, ένα παιδί μας έδειξε πως φτιάχνει γράμματα με τα δάχτυλά του και τα περισσότερα μας έδειξαν όσα μαθαίνουν στην ενόργανη…
Ζωγραφίσαμε για τον εαυτό μας στο φύλλο αξιολόγησης “Είμαι περήφανος που καταφέρνω να…”
Ετοιμάσαμε τις αλυσίδες θαυμασμού!
Τα παιδιά επέλεγαν μόνα τους για ποιο λόγο θαυμάζουν έναν φίλο ή φίλη τους στην τάξη μέσα. Είτε επέλεγαν μια δεξιότητα από τις καρτέλες “Σε θαυμάζω γιατί μπορείς…”, είτε για τη συμπεριφορά τους επιλέγοντας από την καρτέλα “Σε θαυμάζω γιατί είσαι…”
Οι Αλυσίδες Θαυμασμού στόλισαν την τάξη μας και τα παιδιά ένιωσαν μεγάλη χαρά ακούγοντας όλα τα θετικά σχόλια των φίλων τους.
Στο τέλος ζωγραφίσαμε το παιδί που θαυμάζουμε πολύ μέσα στην τάξη μας κι εξηγήσαμε για ποιο λόγο το θαυμάζουμε.
Μιλήσαμε, όμως και για τα όσα δυσκολευόμαστε να καταφέρουμε!
Προσπαθήσαμε να ξεκλειδώσουμε το μυαλό μας με ένα κλειδί…
Όμως, αυτό είδαμε πως δε γίνεται και βρήκαμε απαντήσεις μέσα από το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη “Γέτι, η δύναμη του Ακόμη”.
Τα παιδιά έδωσαν απαντήσεις σε απορίες σχετικά με το βιβλίο κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης με τη βοήθεια εποπτικού υλικού.
Παίξαμε ψηφιακό παιχνίδι κατηγοριοποίησης/ταξινόμησης προσπαθώντας να κατανοήσουμε ποιες είναι οι θετικές σκέψεις και ποιες οι αρνητικές σκέψεις.
Έπειτα με το Γέτι της κυρίας, κούκλα Περσόνα παίξαμε ένα παιχνίδι έκφρασης και υποστήριξης. Συζητήσαμε με όλους τι μας δυσκολεύει και δεν έχουμε καταφέρει. Το παιδί που κρατά το Γέτι το δίνει στο παιδί που εκφράζεται και το υποστηρίζει λέγοντάς του “Ακόμη”.
Ζωγραφίσαμε το δικό μας Γέτι και είπαμε τι μας δυσκολεύει να κάνουμε ακόμη!
Πήραμε βραβείο της συγγραφέως για το πιο ευφάνταστο Γέτι!
Με σφραγίδα που λέει “Συγχαρητήρια, τα κατάφερες!”
5ο Εργαστήριο: Διαχείριση συγκρούσεων
Συζητήσαμε για τα μεγέθη προβλήματος και για ποια πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνουμε τη δασκάλα μας…
και ποια προβλήματα μπορούμε να τα διαχειριστούμε μόνοι μας.
Διαχωρίσαμε τα προβλήματα σε μέγεθος αρκούδας (πολύ σοβαρά προβλήματα) και τα μικρά προβλήματα (όχι σοβαρά – αντιμετωπίσιμα).
Ζωγραφίσαμε στο φύλλο αξιολόγησης ένα μικρό κι ένα μεγάλο πρόβλημα!
Συζητήσαμε για τις συγκρούσεις που μπορεί να υπάρξουν μεταξύ φίλων και πως μπορεί να συμβούν. Επομένως, τα παιδιά κλήθηκαν να αποφασίσουν πως θα μπορούσαν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση.
Τα ίδια τα παιδιά μέσα από τη συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης συμφώνησαν πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να πουν είναι “ΣΤΟΠ” κι έπειτα βάσει των απαντήσεων των παιδιών και των όσων πρότειναν κρατήσαμε κάποια συγκεκριμένα βήματα διαχείρισης.
Βρήκαμε εικόνες στο διαδίκτυο και ετοιμάσαμε το υλικό διαχείρισης ενός μικρού προβλήματος.
6ο Εργαστήριο
Διαβάσαμε το βιβλίο “Συγγνώμη”
Με αφόρμηση το παραμύθι τα παιδιά επέλεξαν έναν φίλο και προσπάθησαν να συνεργαστούν ώστε σ’ ένα φύλλο να ζωγραφίσουν ανά δύο. Το κάθε παιδί προσπάθησε να ζωγραφίσει στη δική του πλευρά τον φίλο του!
Στο τέλος κόψαμε το φύλλο στη μέση και βάλαμε την εργασία μας στο φάκελο!
Είδαμε πως συμφιλιώθηκαν ο αρκούδος με τον φίλο του λαγό και σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε τη δική μας γωνιά συμφιλίωσης μέσα στην τάξη! Κάπως έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε και το χεράκι με τα βήματα διαχείρισης.
Μάλιστα τις επόμενες ημέρες δύο παιδιά από την τάξη την ώρα της παρεούλας αντιμετώπισαν ένα μικρό πρόβλημα μεταξύ τους και θέλησαν να το διαχειριστούν στη γωνιά της συμφιλίωσης. Ενώ, το μάθημα κυλούσε κανονικά στην παρεούλα, παρατηρήσαμε πως τα παιδιά κοιτούσαν πολύ προσεχτικά τα βήματα και προσπάθησαν να τηρήσουν τη σειρά μέχρι να συμφιλιωθούν.
Παρακολουθήσαμε την ταινία μικρού μήκους “The bridge” και μελετήσαμε τη συμπεριφορά όλων των ηρώων! Τα παιδιά αφού την επεξεργάστηκαν, αξιολόγησαν όλες τις συμπεριφορές, πρότειναν δικές τους λύσεις και μίλησαν για την αξία της συμφιλίωσης και της διαχείρισης ενός προβλήματος με τον πιο φιλικό τρόπο.
Μετά από αυτό επιλέξαμε ένα ψηφιακό παιχνίδι όπου τα παιδιά κλήθηκαν να κάνουν κάποιες δοκιμασίες κι από τις ρουτίνες της τάξης, προσπαθώντας να συνεργαστούν και συνάμα να σεβαστούν.
7ο Εργαστήριο “Γινόμαστε όλοι φίλοι”
Τα παιδιά έχουν προσπαθήσει πολύ να γίνουν φίλοι και θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα όσα μάθαμε σε αυτό το εργαστήριο δεξιοτήτων καθ’ όλη τη χρονιά.
Συμφωνήσαμε πως ο αρχικός μας στόχος επετεύχθη!
Όλοι μαζί ενωμένοι…
Ενώσαμε το μπαλόνι μας με το σχολείο μας!!!
Γίναμε Ομάδα Δυνατή