Το δεύτερο εργαστήριο δεξιοτήτων που υλοποιήσαμε με τους μικρούς μας μαθητές αφορούσε την Ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος από τα ανθρώπινα απορρίμματα.
Σε πρώτο στάδιο χρησιμοποιήσαμε μια νέα εφαρμογή στον υπολογιστή όπου τα παιδιά ζωγράφισαν τις γνώσεις τους για τα σκουπίδια. Ρωτήθηκαν “τι πιστεύετε πως είναι τα σκουπίδια;” και με αυτό τον τρόπο διερευνήθηκαν οι γνώσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα.
Γράψαμε τη λέξη σκουπίδια φωνολογικά με τη βοήθεια της αλφαβήτας της τάξης μας!

Έπειτα ζωγράφισε το κάθε παιδί τι θεωρεί το ίδιο σκουπίδι…
Οι γνώσεις μας για τα σκουπίδια που δημιουργεί ο άνθρωπος.

Στη συνέχεια ζωγράφισαν μια πόλη με σκουπίδια και μια πόλη χωρίς σκουπίδια για να δούμε τι πιστεύουν πως θα προκαλούσε η ύπαρξη σκουπιδιών στη γειτονιά τους και τα συναισθήματα που τους προκαλεί το περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα.
Τα παιδιά παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης, τις ζωγραφιές τους και μας μίλησαν γι’ αυτές. Μοιραστήκαμε σκέψεις, γνώσεις και συναισθήματα!
Σύμφωνα με τις απόψεις και τις γνώσεις των παιδιών δημιουργήσαμε μια απεικόνιση με εποπτικό υλικό. Τοποθετήσαμε στην τάξη μια μαύρη σακούλα από χαρτόνι και τοποθετήσαμε τις συσκευασίες προϊόντων και οργανική ύλη ως σκουπίδια, όπως ακριβώς μας είχαν πει τα παιδιά.

Έτοιμη η σακούλα με τα σκουπίδια!

Γνωρίσαμε τον πράσινο κάδο και τοποθετήσαμε σ’ αυτόν τη σακούλα με τα σκουπίδια μας. Μιλήσαμε για τα απορρίμματα και το απορριμματοφόρο που μεταφέρει τα σκουπίδια στις χωματερές. Είδαμε εικόνες σχετικές με αυτό το θέμα. Μας προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα και άσχημες σκέψεις η εικόνα της χωματερής.
Ξεκινήσαμε να διαβάζουμε το βιβλίο “Ο κύριος Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια” της Ζαραμπούκα. Φέραμε μια εικόνα με το οικιακό καλάθι του κυρίου Μπεν για την κομποστοποίηση που έκανε στον κήπο του.

Διαβάζοντας σταδιακά το παραμύθι αντιληφθήκαμε πως κάποια από τα σκουπίδια μας έπρεπε να βγουν από τον πράσινο κάδο των άχρηστων σκουπιδιών όπως μάθαμε να λέμε και μεταφέραμε όλα τα βιοδιασπώμενα στο καλάθι της κομποστοποίησης.
Αρχίσαμε, σιγά σιγά να βλέπουμε πως δεν όλα τα σκουπίδια άχρηστα και ότι μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε! Επίσης, αρχίσαμε να προβληματιζόμαστε με τα νέα δεδομένα.

Στη συνέχεια μάθαμε από τον κύριο Μπεν την Ανακύκλωση και τον διαχωρισμό κάποιων σκουπιδιών από το υλικό που είναι φτιαγμένα. Κάπως έτσι, μάθαμε και για τον μπλε κάδο της ανακύκλωσης που ήταν μικρός ο αριθμός παιδιών που γνώριζε την ανακύκλωση από το σπίτι του ή είχε δει τον κάδο στους δρόμους.

Μάθαμε περισσότερα για τον μπλε κάδο της ανακύκλωσης παρακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τον Πέρι το περιβάλλον και την Άννα την Ανακύκλωση!
Τοποθετήσαμε και τον μπλε κάδο στη γωνιά της Ανακύκλωσης!

Αφού γνωρίσαμε πολύ καλά τα τέσσερα ανακυκλώσιμα υλικά, τα παρατηρήσαμε, τα αγγίξαμε προσπαθήσαμε να παίξουμε ψηφιακά παιχνίδια αναγνώρισης και ταξινόμησης.

Στο τέλος, συμπληρώσαμε κι ένα σχετικό φύλλο αξιολόγησης.

Ενημερώσαμε τους γονείς για το εργαστήριο δεξιοτήτων που έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Δεκέμβρη και τους ζητήσαμε να φέρουν ανακυκλώσιμα υλικά που θα αξιοποιήσουμε μέσα στην τάξη και ότι πληροφορίες ή φωτογραφίες μπορούν να συλλέξουν με τα παιδιά σχετικά με το θέμα της Ανακύκλωσης.

Ένα παιδί μας έφερε μια φωτογραφία με καφέ κάδο!

Παρατηρήσαμε και τον κάδο βιοαποβλήτων και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα δυναμώνουν το χώμα και γίνονται λίπασμα. Γι’ αυτό κι εμείς από εκείνη την ημέρα αποφασίσαμε τις φλούδες από τα φρούτα μας να τις ρίξουμε έξω στο παρτέρι όπου θα φυτέψουμε την Άνοιξη.
Σκαλίσαμε και καθαρίσαμε το χώμα… έπειτα ρίξαμε τις φλούδες… Τις επόμενες ημέρες θα παρατηρούμε όποτε βγαίνουμε έξω στην αυλή τις φλούδες.

Αφού τα παιδιά αντιλήφθηκαν πως είναι δύσκολο να κάνουμε κομποστοποίηση στα σπίτια μας καθώς δεν έχουμε κήπους στις πολυκατοικίες όπου μένουμε καλωσορίσαμε στην τάξη μας και τον καφέ κάδο για την οργανική ύλη. Κάπως έτσι, φέραμε πάλι στην παρεούλα μας τον πράσινο κάδο με τα σκουπίδια και τους δύο νέους κάδους που γνωρίσαμε τις τελευταίες μέρες, τον μπλε της ανακύκλωσης και τον καφέ των βιοδιασπώμενων.
Ελέγξαμε τον πράσινο κάδο και αφαιρέσαμε από τα άχρηστα σκουπίδια, εκείνα που τελικά είναι χρήσιμα και λέγονται ανακυκλώσιμα και μεταφέραμε τα οργανικά στον καφέ κάδο.
Ταξινομήσαμε σωστά στα απορρίμματα στους κάδους!
Στο τέλος, καταλάβαμε πως όλα εκείνα που πιστεύαμε αρχικά πως είναι σκουπίδια άχρηστα, δεν είναι γιατί μπορούν να γίνουν χρήσιμα.

Συμπληρώσαμε και φύλλα αξιολόγησης

Παίξαμε ψηφιακά παιχνίδια!
Από τον πράσινο κάδο αφαιρέσαμε και τις μπαταρίες γιατί όπως πρόσεξαν τα παιδιά στην είσοδο του σχολείου μας υπάρχει ένας άλλος ειδικός κάδος για την ανακύκλωση των τοξικών μπαταριών.

Και κάπως έτσι, διαμορφώθηκε ο πίνακας αναφοράς στη γωνιά της ανακύκλωσης! Καταλάβαμε, λοιπόν, πως τα άχρηστα σκουπίδια είναι ελάχιστα…

Έπειτα, μιλήσαμε για τους κάδους ανακύκλωσης διαφορετικών χρωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους του δήμου μας!
Παίξαμε ένα παιχνίδι ομαδοποίησης και γνωρίσαμε τους κάδους όπου τοποθετούμε διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, μεταλλικά, πλαστικό και γυαλί).


Έπειτα με χάρτινες κούτες δημιουργήσαμε εμείς τους δικούς μας κάδους ανακύκλωσης, έναν για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό.


4 αριθμός 4 και οι κάδοι της ανακύκλωσης!

Έτοιμοι και οι κάδοι Ανακύκλωσης του σχολείου μας, τοποθετημένοι σε κοινόχρηστο χώρο έξω από τις τάξεις, ώστε να χρησιμοποιούνται από όλους!

Αυτά τα κύπελλα είναι από το πρωϊνό μας. Τα πλύναμε και τα βάλαμε για ανακύκλωση!!!

Τα παιδιά έβαλαν στους κάδους ανακύκλωσης τα απορρίμματα που έφεραν από το σπίτι τους ανάλογα με το υλικό τους!

Τα παιδιά ταξινόμησαν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα στους αντίστοιχους κάδους.

Έπειτα μάθαμε γιατί είναι σημαντικό να ανακυκλώνουμε.
Παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο παραγωγής χαρτιού.
Μάθαμε από που προέρχεται το χαρτί και πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τα δέντρα, ανακυκλώνοντας το χαρτί. Τα παιδιά άρχισαν να εκφράζουν για πρώτη φορά το ενδιαφέρον τους για τα ζώα και τις επιπτώσεις που έχει το φυσικό περιβάλλον όπου ζουν εξαιτίας των δικών μας απορριμμάτων!
Συμπληρώσαμε ένα φύλλο αξιολόγησης και είπαμε τη γνώμη μας για τη σημασία της ανακύκλωσης του χαρτιού για το περιβάλλον!

Έπειτα, μιλήσαμε και για τα υπόλοιπα υλικά και είδαμε πως ανακυκλώνονται στα εργοστάσια, από που προέρχονται και γιατί είναι σημαντικό να ανακυκλώνονται.
Παρακολουθήσαμε κι ένα εκπαιδευτικό βίντεο για το πλαστικό και το ταξίδι του μικροπλαστικού!

Τα παιδιά για πρώτη φορά δείχνουν έντονη ανησυχία και στενοχώρια για το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα…
Μαθαίνουμε για τα υλικά που χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια για να λιώσουν και το ενδιαφέρον των παιδιών αρχίζει να γίνεται μεγαλύτερο για το θέμα αυτό. Έτσι αποφασίσαμε να παρατείνουμε το εργαστήριο δεξιοτήτων και να μάθουμε περισσότερα πράγματα, αλλά και να διερευνήσουμε.
Μιλήσαμε για την ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος από τα ανθρώπινα απορρίμματα. Είδαμε εικόνες και εντοπίσαμε τα απορρίμματα που προκαλούν σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα και παρατηρήσαμε πόσο επικίνδυνα είναι για τη ζωή των ζωντανών οργανισμών.
Παρακολουθήσαμε κι ένα animation της Green Hellas για την θαλάσσια ρύπανση ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης και της μη σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Διερευνήσαμε το περιβαλλοντικό ζήτημα με τη χρήση του διαγράμματος KWLH


Έπειτα σχηματίσαμε μικρές ομάδες των 5 – 6 παιδιών και μεταμορφωθήκαμε σε δύτες! Έτοιμοι για απορρύπανση…

Με μουσική κολυμπήσαμε σε γρήγορους κι άλλοτε σε αργούς ρυθμούς. Όταν η μουσική σταματά τα παιδιά καλούνταν να μας δείξουν κάτι που δεν πρέπει να το βγάλουμε από τη θάλασσα ή κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να το βγάλουμε γιατί δεν ανήκει μέσα στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Παίξαμε το μουσικοκινητικό παιχνίδι προσομοίωσης με τη χρήση των παρακάτω καρτελών.

Ο βυθός δημιουργήθηκε από τα ίδια τα παιδιά με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά!

Ετοιμάσαμε το σκηνικό και το παιχνίδι ξεκίνησε με πολύ όρεξη!


Τα απορρίμματα που αφαιρέσαμε από το βυθό της θάλασσας τα συγκεντρώναμε μέσα σε μια μεγάλη σακούλα κι έπειτα τα παιδιά αποφάσισαν να τα ρίξουμε στους δικούς μας κάδους ανακύκλωσης.
Στο τέλος, κλείσαμε τη διδασκαλία μας με μια συζήτηση και βγάλαμε τα δικά μας συμπεράσματα!

Δημιουργήσαμε τις δικές μας χειροτεχνίες με ανακυκλώσιμα!
Με τα παιδιά συνεχίζουμε καθημερινά να αξιοποιούμε τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνουμε στους κάδους ανακύκλωσης του σχολείου μας!
Οι ξεχωριστοί μας κλόουν με ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά!
Και δώσαμε όλοι μια υπόσχεση… θα αγαπάμε και θα φροντίζουμε το φυσικό περιβάλλον και τους ζωντανούς οργανισμούς με κάθε τρόπο!