Η κυρά αστρονομία στην τάξη μας
[teachertube 325471]
[teachertube 325471]
Το ενδιαφέρον μας για τα ηφαίστεια το εκφράσαμε φτιάχνοντας μοναδικά ηφαίστεια από άμμο στην αυλή μας και μάλιστα με πολλή καλή συνεργασία μεταξύ μας. Έτσι λοιπόν, αφού συζητήσαμε και καταγράψαμε τις ιδέες και τις γνώσεις μας για αυτά, ξεκινήσαμε το ταξίδι.
Παρακολουθήσαμε στο διαδίκτυο το βίντεο: “Η χώρα μας από ψηλά”, είδαμε εικόνες εκτυπωμένες που μας έφερε η Σαββίνα, αξιοποιήσαμε το λεξικό που μας δάνεισε η κυρία Άννα και πήραμε πολλές πληροφορίες. Εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας με λέξεις σχετικές όπως: λιθοσφαιρικές πλάκες, μάγμα, ηφαιστειακός πόρος, λάβα, κρατήρας, ηφαιστειολόγος και παίξαμε με λέξεις αντίθετες (π.χ. ενεργό- ανενεργό, καυτό- παγωμένο κ.λ.π.). Με ένα πορτοκάλι βοηθό αντιληφθήκαμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της γης και ποιον ρόλο παίζουν οι πλάκες της. Φτιάξαμε το δικό μας ηφαίστειο και το “κάναμε” να εκραγεί. Βρήκαμε τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Ελλάδας στο χάρτη και συγκρίναμε την απόστασή τους από τον τόπο μας. Ταξιδέψαμε σε αυτά χρησιμοποιώντας διάφορα μεταφορικά μέσα και κυρίως τη φαντασία μας. Διαβάσαμε και απολαύσαμε το παραμύθι “Η κατσαρόλα της μάνας γης” (Παράθυρο στην Εκπαίδευση) και τον μύθο του Ηφαίστου. Παίξαμε το παιχνίδι “το ηφαίστειο κοιμάται”.
Λύσαμε το σταυρόλεξο του ηφαιστείου και επειδή είμαστε δυνατοί λύτες κάναμε έναν αγώνα χρόνου μεταξύ των ομάδων μας. Επειδή προβληματιστήκαμε για το τι θα συμβεί αν κατά την έκρηξη χιονίζει, πειραματιστήκαμε με χρωματισμένο σιρόπι ζάχαρης και θρυμματισμένο πάγο. Αντιληφθήκαμε ότι το χιόνι λιώνει όταν πέφτει στην καυτή λάβα.
Συζητήσαμε για τις συνέπειες της έκρηξης και καταλήξαμε ότι εκτός από αρνητικές, υπάρχουν και θετικές. Έτσι καταφέραμε να ηρεμήσουμε τον “Πιπίνο” μας που είχε γίνει “ηφαίστειο” από το θυμό του για τις καταστροφές που προκαλούνται.
Ευχόμαστε περαστικά στους άρρωστους φίλους μας.