Screenshot 2

Η ομάδα ρομποτικής του σχολείου μας, πήρε και φέτος μέρος στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής , με την εργασία «Έξυπνη Πόλη- Έξυπνος Φωτισμός».

Το θέμα μας αφορούσε  τι σημαίνει  «Έξυπνη πόλη» όταν μιλούμε για την βιωσιμότητα των πόλεων, και εμείς εστιάσαμε στον δημόσιο φωτισμό.

Συγκεκριμένα:

Μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα περισσότερο από το 80%  του  παγκόσμιου  πληθυσμού  θα  έχει  συγκεντρωθεί  σε  μεγάλα  αστικά κέντρα  Καθώς λοιπόν  όλο και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται στις πόλεις, η βιωσιμότητά τους τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η πρόβλεψη αυτή διαμορφώνει  από  μόνη  της  μια  ανάγκη  για  έξυπνο  σχεδιασμό και  έξυπνους  τρόπους  οργάνωσης της καθημερινότητας στον αστικό χώρο με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα αυτό θα παίξει η τεχνολογία και τα επιτεύγματά της. Στην  έρευνά μας  για την βιωσιμότητα των πόλεων,  συναντήσαμε τον όρο «Έξυπνη πόλη». Ο όρος αυτός  αφορά το «τεχνολογικό τμήμα» μιας πόλης  όπου προγραμματιστές και  μεγάλες επιχειρήσεις, συνεργαζόμενοι με δήμους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων  (Νέες Τεχνολογίες – αισθητήρες και το διαδίκτυο)  για να βελτιώσουν τους πόρους τους, τις υποδομές, και γενικά τη ζωή των πολιτών  τους. Μια τέτοια δράση  είναι και ο έξυπνος φωτισμός των δρόμων με το οποίο και ασχοληθήκαμε.

Με τον  φωτισμό των οδών για πολλές ώρες με την ίδια ένταση, ανεξαρτήτως του φωτός από το περιβάλλον, από τη βιβλιογραφική μας έρευνα βρήκαμε ότι έχουμε:

Σπατάλη φυσικών και οικονομικών πόρων, Σπατάλη ενέργειας, Ατμοσφαιρική ρύπανση  καθώς και  Φωτορρύπανση.

Οι χώρες ξοδεύουν πάνω από 10 δισ. ευρώ το χρόνο για τον φωτισμό των δρόμων, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των δαπανών της κάθε χώρας για την ενέργεια. Επιπλέον, η ενέργεια αυτή μεταφράζεται σε 40 εκατ. τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Στην εργασία αυτή επιχειρήσαμε να προσομοιώσουμε  ένα Οδικό Σύστημα στο οποίο:

Τα φώτα του δρόμου θα ανάβουν όταν περνάει όχημα μπροστά από τις  κολώνες φωτισμού οδών,  στις  οποίες έχει τοποθετηθεί ένας αισθητήρας απόστασης,  με στόχο να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, φυσικών πόρων, ελάττωση παγίων εξόδων που αφορούν τον δήμο,  αλλά και μείωση της ατμοσφαιρικής  ρύπανσης με CO2.

Οι κατασκευές μας είναι: έξι κολώνες φωτισμού πάνω στις οποίες είναι προσαρτημένοι έξι αισθητήρες απόστασης ultrasonic, ένας σε κάθε κολώνα. Με δύο επεξεργαστές Arduino–UNO προγραμματίσαμε τους 6 αισθητήρες να ενεργοποιούν 6 λαμπάκια  led όταν μπροστά από τους αισθητήρες περνά ένα όχημα. Το όχημα που περνά μπροστά από τους αισθητήρες είναι ένα edubotEV3, που εκτελεί ένα πρόγραμμα propotional linefollower σε κλειστή μαύρη γραμμή μπροστά από τις κολώνες. Εργαστήκαμε σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα έκανε ένα κύκλωμα με ένα arduino και τρεις αισθητήρες ultrasonic και μετά ενώσαμε τις δύο κατασκευές.

Δείτε στα επόμενα βίντεο την κατασκευή μας  την προσομοίωση -προγραμματισμό του κυκλώματος

Η κατασκευή 

Η προσομοίωση του κυκλώματος στο tinkercard

Η εργασία είναι εδώ:      smart-city-brief

Η ομάδα ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Πυλαίας RoboPyl :

Νικόλαος Π., Αναστασία Σ., Σάββας Σ,  Πέτρος  Γ., Γιώργος Τ.,  Νικόλαος–Ίκαρος Τ. ,  Μαριαλένα Λ. ,  Ζωή Κ.,  Αργυρώ Σ.,  Νίκος Μ. Προπονήτριες Εύη Πάτκου και Φανή Βασιλικού

vote 12S 766x1024

12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Η δεύτερη εργασία με την οποία πήρε μέρος το σχολείο μας στο 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, τον Μάιο 20202, ήταν μια κατασκευή για ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η παρουσίαση έγινε διαδικτυακά λόγω covid και ήταν μια νέα εμπειρία.

Πρόκειται στην ουσία για ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε ηλεκτρονική ψηφοφορία για κάποιο θέμα. Χρησιμοποιήθηκε ένα Εdubot  LegoMindstormsEV3 Education και το αντίστοιχο λογισμικό. Απαιτήθηκαν επίσης τέσσερις αισθητήρες αφής. Πατώντας σε έναν από  τους  4 αισθητήρες αφής, μπορούμε να επιλέξουμε –ψηφίσουμε μία  από τέσσερις πιθανές προτάσεις για ένα θέμα. Το αποτέλεσμα καταγράφεται στην οθόνη του Edubot.  Είναι ένα παράδειγμα χρήσης μεταβλητών και αισθητήρων στο περιβάλλον LegomindstormsEV3eduction.

Με τον όρο ηλεκτρονική ψηφοφορία εννοούμε την δυνατότητα να ψηφίζουμε για οποιοδήποτε θέμα με τη χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων. Ένα τέτοιο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε μια κανονική διαδικασία είναι ένα σύνθετο πληροφοριακό σύστημα που περιλαμβάνει: Σύστημα υλικού και λογισμικού,  εξυπηρετητές και σταθμούς εργασίας, βάσεις δεδομένων  που επικοινωνούν με ασφαλή υποδομή Κρυπτογραφικά πρωτόκολλα  κτλ, ένα σύνολο εξουσιοδοτημένων ατόμων που εμπλέκονται στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας,  ένα σύνολο διαδικασιών και κανόνων που καθορίζουν τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και παρακολουθούν και ελέγχουν όλα τα επιμέρους στάδια διασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα και την εγκυρότητα του αποτελέσματος.

Επίσης, υπάρχουν διάφορες απόψεις για το αν η ηλεκτρονική ψηφορορία είναι καλύτερη ή όχι από την κλασική ψηφοφορία για τις εθνικές εκλογές ή δημοψηφίσματα. Μπορεί να απλοποιεί τη διαδικασία ψήφου, να δίνει μεγαλύτερη πρόσβαση  σε άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν, αυτοματοποιεί τη διαδικασία εξαγωγής του αποτελέσματος, έχει λιγότερο κόστος, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα διασταύρωσης του αποτελέσματος, ούτε επανακαταμέτρηση, και επιπλέον είναι δυνατή η κακόβουλη αλλοίωση του αποτελέσματος μέσω του λογισμικού.

Το παράδειγμα της παρούσας εισήγησης θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο σχολείο για την ψηφοφορία σε θέματα που αφορούν μια εκδρομή, ή μια γνώμη  σε ερώτημα ενός μαθήματος, κλπ, όπου η ιδιωτικότητα δεν θίγεται και τόσο πολύ, οπότε είναι μια καλή πρακτική και διασκεδαστική επίσης. Άλλωστε το παράδειγμα αφορά κυρίως εκπαιδευτικό σκοπό, με αναφορά στις νέες τεχνολογίες.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε  είναι ένα EdubotEV3 της LegoMindstorms και τέσσερις αισθητήρες αφής, όσες και οι θύρες που διαθέτει το Edudot. Το λογισμικό είναι αντίστοιχο της LegoMindstormsEducation. Είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει την χρήση μεταβλητών με  εξωτερικούς αισθητήρες αφής. Οι τιμές των μεταβλητών εμφανίζονται κάθε φορά στην οθόνη του Edubot, όταν πατηθεί κάποιος αισθητήρας.

Η παρουσίαση της εργασίας μας είναι :

Ηλεκτρονική-ψηφοφορία-παρουσιαση