Προετοιμασία για την εκπ/κή μας επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου “Μπότης Θαλασσινός”

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 στην Ι. Μ. Αγίας Ειρήνης Κρουσώνα.

Προετοιμάζοντας την εκπ/κή μας επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου “Μπότης Θαλασσινός”.

Ευχαριστούμε θερμά την Ι. Μ. Αγίας Ειρήνης για τη φιλοξενία!

 

Διάλειμμα «μετά μουσικής» στο σχολείο μας

Ένα πιο ευχάριστο, πιο ζεστό και πιο ανθρώπινο σχολείο ήταν ένας από τους κύριους στόχους του εκπαιδευτικού μας σχεδιασμού του οποίους  θέσαμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Ένα σχολείο όπου οι μαθητές/-τριες θα χαίρονται να έρχονται και όπου θα μπορούν να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους, να λειτουργούν ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες και να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή αλλά «δραστική» παρέμβαση στη σχολική μας καθημερινότητα. Καταργήσαμε το παραδοσιακό κουδούνι με το διαπεραστικό ήχο -που μάλλον περισσότερο εκνευρισμό δημιουργούσε παρά χαλάρωση και χαρά- και εφαρμόσαμε το «μουσικό διάλειμμα».

Έτσι στην έναρξη και στη διάρκεια του διαλείμματος ακούγονται κλασικές ορχηστρικές μουσικές σε όλους τους χώρους του σχολείου (αίθουσες, προαύλιο, διάδρομοι) κάνοντας πιο ευχάριστη και μελωδική τη σχολική ζωή και ενισχύοντας τη μουσική παιδεία των μαθητών/-τριών. Πιλοτικές μουσικές μέθοδοι που εφαρμόστηκαν σε σχολεία έδειξαν ότι η μουσική ακρόαση μέσα στην τάξη αλλά και στο διάλειμμα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συγκέντρωση των μαθητών/-τριών και να βοηθήσει σε ομαλότερη επιστροφή στο μάθημα. Η μουσική με τη μαγεία των ήχων κάνει ευκολότερη την προσπάθεια για μάθηση, δίνει χαρά για το αποτέλεσμα και προσφέρει στο παιδί την αισθητική καλλιέργεια που είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι η μουσική, ως τέχνη και επιστήμη, είναι ένα μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής. Επομένως εφόσον η μουσική είναι σημαντική για τη ζωή του ατόμου ως μονάδας και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, τότε θα πρέπει να είναι σημαντική και για τη ζωή του σχολείου και αναπόσπαστο κομμάτι της.

Εορτασμός 25ης Μαρτίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Επανάστασης του 1821 σύμφωνα με την εγκ. Αρ. Πρωτ. Φ.7/ΦΜ/ 36956/Δ1/08-03-2019. Οι μαθητές θα προσέλθουν κανονικά στο σχολείο (08:00-08:15) και θα σχολάσουν στις 10:00. Παρακαλούμε όσοι/-ες μαθητές μαθητές/-τριες των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ επιθυμούν, να φέρουν λίγα λουλούδια για να τα καταθέσουμε στο Ηρώο των Πεσόντων ως ένδειξη σεβασμού. Οι μαθητές του Ολοήμερου θα αποχωρήσουν με τους υπόλοιπους μαθητές στις 10:00.

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 παρακαλούμε οι μαθητές/-τριες των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ να προσέλθουν στο σχολείο στις 09:30-09:45 για να συνοδεύσουμε τη σημαία του σχολείου μας στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπου θα ψαλεί η Δοξολογία. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στο Ηρώο των Πεσόντων όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων από φορείς της περιοχής και οι μαθητές/-τριες θα αποχωρήσουν από εκεί.

 

“Τα όρια στην παιδική ηλικία”-Ομιλία της ψυχολόγου κας Κακουδάκη Αλεξάνδρας

Με τη συμμετοχή πολλών γονέων του σχολείου μας έγινε η ομιλία της ψυχολόγου κας Κακουδάκη Αλεξάνδρας με θέμα “Τα όρια στην παιδική ηλικία” που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Παιδείας του Δήμου Μαλεβιζίου και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας . Μιλήσαμε για τα όρια μέσα στην οικογένεια και μεταξύ των παιδιών και των γονέων και την αξιωματικά ανώτερη ιεραρχική θέση των γονέων μέσα σε αυτή, ενώ μέσα από μία βιωματική άσκηση έγινε κατανοητό γιατί τα οριοθετημένα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα παιδιά.

Προσπαθήσαμε στη συνέχεια να κατανοήσουμε το πόσο διαφορετικά είναι τα όρια σε κάθε οικογένεια και το ότι κάθε οικογένεια δημιουργεί τα δικά της σύμφωνα με τα βιώματα του κάθε γονέα και σύμφωνα με το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο κινείται και αναπτύσσεται. Δώσαμε έμφαση και ενισχύσαμε τον γονεϊκό ρόλο τονίζοντας παράλληλα και την ευθύνη των γονέων να δημιουργήσουν κοινούς κανόνες και πορεία τουλάχιστον σε σχέση με τα παιδιά τους. Δόθηκαν πολλά παραδείγματα για το πώς προσεγγίζουμε ένα παιδί και πώς βάζουμε το όριο, τονίζοντας ότι θέλει πιο πολύ τρόπο και όχι πιο πολύ κόπο!

(περισσότερα…)

Δωρεάν ΣΙΝΕΜΑ για μικρούς και μεγάλους!

Ο Σύλλογος Γονέων και  Κηδεμόνων του σχολείου μας διοργανώνει προβολή ΣΙΝΕΜΑ το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 και ώρα 06:00μμ στην αίθουσα της Ενορίας σε συνεργασία με τον κο Θεοδωρόπουλο Σωτήρη.

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ και θα προσφερθούν δωρεάν κεράσματα σε όλους.

Να είστε όλοι εκεί, μικροί και μεγάλοι!

Ομιλία με θέμα «Τα όρια στην παιδική ηλικία»

Αγαπητοί γονείς, σας προσκαλούμε στο χώρο του σχολείου μας την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στις 09:00 πμ για να παρακολουθήσετε την ομιλία με θέμα «Τα όρια στην παιδική ηλικία» με ομιλήτρια την ψυχολόγο κα Κακουδάκη Αλεξάνδρα που γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και το Γραφείο Παιδείας του Δήμου Μαλεβιζίου.

6ο Κρουσανιώτικο Καρναβάλι

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου μας έδωσαν το στίγμα τους στο 6ο Κρουσανιώτικο Καρναβάλι που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 03 Μαρτίου 2019. Με αμείωτο κέφι και ζωντάνια συνοδεύσαμε το άρμα του σχολείου μας που στολίστηκε με ζωγραφιές των μαθητών και χειροποίητες κατασκευές. Η δυνατή βροχή που έπεσε για λίγο δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει κανέναν μας! Και του χρόνου!

Στον προσομοιωτή οδήγησης για ασφαλή οδική συμπεριφορά!

Στη χώρα μας, δυστυχώς, πάσχουμε από έλλειψη οδηγικής συμπεριφοράς/παιδείας με αποτέλεσμα πολύ συχνά να διαβάζουμε για τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα που αφήνουν πίσω τους θύματα και τραυματίες. Επομένως είναι αναγκαίο να μάθουμε στα παιδιά να εφαρμόζουν τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας είτε είναι οδηγοί είτε πεζοί. Αναμφισβήτητα οι καλύτεροι δάσκαλοι για τα παιδιά είναι οι  ίδιοι οι γονείς καθώς τα παιδιά μιμούνται τους τρόπους των οικείων τους και άρα ως γονείς-οδηγοί/πεζοί οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί  ώστε να μην περνάμε λάθος μηνύματα. Ενεργό ρόλο επίσης οφείλει να αναλαμβάνει το σχολείο με στόχο την ολόπλευρη  καλλιέργεια της προσωπικότητας του μαθητή και του τρόπου σκέψης και συµπεριφοράς του.

Στο πλαίσιο αυτό οι μικροί μαθητές του 1ου Δημ. Σχ. Κρουσώνα επισκέφτηκαν το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης όπου ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν στους κανόνες σωστής οδηγικής συμπεριφοράς με τη χρήση προσομοιωτή οδήγησης ο οποίος παρείχε στους μαθητές μια προσομοιωμένη οδηγική εμπειρία σε περιβάλλον πραγματικού αυτοκινήτου με τρισδιάστατα γραφικά (3D) και ρεαλιστικό ήχο. Το ενδιαφέρον των μαθητών κέντρισαν ακόμα οι βιωματικές δραστηριότητες, τα παιχνίδια με θέμα την οδική ασφάλεια και η παρουσίαση εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν και να σχολιάσουν βίντεο με πραγματικά περιστατικά και να κάνουν ερωτήσεις και παρατηρήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της χρήσης κράνους και της ζώνης ασφαλείας, την κατανάλωση αλκοόλ από οδηγούς, τη χρήση κινητού κ.ά.

(περισσότερα…)

Ο μύθος του Δαίδαλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – Δωρεάν δραστηριότητα για παιδιά



Λήψη αρχείου