Δημοσιεύθηκε στην Εργαστήρια Δεξιοτήτων

ΟΛΟΙ μαζί στο σχολείο της Συμπερίληψης!

Στη θεματική ενότητα “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη” του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων οι μαθητές/ριες της Στ’ τάξης γνωρίσαν και διερεύνησαν την έννοια της Συμπερίληψης μέσα από βιωματικά παιχνίδια ρολών και δημιουργικές κατασκευές.

Κατά την προσέγγιση, οι μαθητές/ριες   δημιούργησαν «Το δέντρο της αποδοχής» που στα κλαδιά του προσέθεσαν ανοιξιάτικα φύλλα. Εκεί, έγραψαν όσα πράγματα πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν  φθινοπωρινά φύλλα πεσμένα στις ρίζες του γράφοντας τα πράματα που  πιστεύουν πως δεν μπορούν να κάνουν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «όλα τα φύλλα είναι χρήσιμα στο δέντρο. Τα δυνατά μας σημεία τα ενισχύουμε και τις αδυναμίες μας τις αναγνωρίζουμε και τις αποδεχόμαστε. Όσο πιο διαφορετικά τα άτομα, τόσο πιο πλούσια είναι η ομάδα της τάξης μας. »

20220323 114936

 

Καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση μέσα από την ζωγραφική στιγμιότυπου από τη ζωή ενός Ατόμου με Αναπηρία ή κάποια Ειδική Εκπαιδευτική Ανάγκη και σε πολύχρωμα χαρτιά έγραψαν τις σκέψεις τους απαντώντας σε σημαντικά ερωτήματα που τους προβλημάτισαν κατά την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. “Κι αν ήσουν εσύ αυτό το παιδί.. τι θα ήθελες να πεις;”, “Κι αν ήσουν εσύ ο γονιός αυτού του παιδιού.. τι θα ήθελες να πεις;”

Γέμισαν το δέντρο της αποδοχής με αξίες που αποτελούν κύριο άξονα της Συμπερίληψης!

 

20220408 131859

Στόχος μας είναι ένα σχολείο με ΟΛΑ τα παιδιά, για ΟΛΑ τα παιδιά!