Τι να κάνω όλες αυτές τις χειροτεχνίες που το παιδί φέρνει από το Νηπιαγωγείο;

Αρχικά, θα ήθελα αγαπητοί γονείς να δούμε για ποιο λόγο στο Νηπιαγωγείο (μακάρι και σε κάθε βαθμίδα!) τα παιδιά δημιουργούν με τα χέρια τους κατασκευές, χειροτεχνίες. Κάθε αντικείμενο που δημιουργείται στη δική μας τάξη είναι χειροποίητο και είναι μοναδικό και μ’ αυτή την έννοια  αποτελεί ένα είδος έργου τέχνης. Δίνονται υλικά, συζητούνται οι ιδέες, προτείνουμε τρόπους και στη συνέχεια κυρίως ομαδοσυνεργατικά παράγεται αυτό που κάθε ομάδα φαντάζεται. Και για κάθε ομαδική δουλειά αποφασίζουν από κοινού οι συμμετέχοντες στην ομάδα ποιος θα την πάρει!

Τα οφέλη της ενασχόλησης με τη χειροτεχνία είναι για όλες τις ομάδες και ηλικίες μεγάλα. Η δημιουργία σε κάθε μορφή δίνει ικανοποίηση. Η ικανοποίηση αυτή μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν η δημιουργία γίνεται μαζί με την ομάδα των συμμαθητών (ομάδες εργασίας) μέσα σε πλαίσιο συνεργατικό. Για το παιδί η διαδικασία της χειροτεχνικής δημιουργίας καλλιεργεί, με τρόπο παιγνιώδη, σειρά δεξιοτήτων, όπως τη δεξιότητα της λεπτής  κινητικότητας που προετοιμάζει το παιδί για την κατάκτηση της γραφής. Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη της οπτικής αντίληψης και βασικών εννοιών, στη διάκριση μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων ενώ του δίνεται συγχρόνως η δυνατότητα να καλλιεργήσει και να ελευθερώσει την φαντασία του και να βρει τρόπους έκφρασης των σκέψεων και των συναισθημάτων του. Κατανοεί, επίσης, σταδιακά τις δυνατότητες μεταμόρφωσης και χρησιμοποίησης υλικών καθώς και επαναχρησιμοποίησης άχρηστων υλικών. Επιπλέον μέσα από μία δραστηριότητα κατασκευής ή χειροτεχνίας ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η

 αυτοεκτίμησή του παιδιού, αφού δεν υπάρχει σωστό ή λάθος και το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε μαθητή και κυρίως από τη συνεργασία και επικοινωνία της μικρής ομάδας εργασίας.

Και φτάνουμε στην ουσία! Μετά από μεθοδική δουλειά του παιδιού σας στην τάξη, έχοντας καταβάλλει προσπάθεια με τον εαυτό του και με την ομάδα του οι μικρές αυτές δημιουργίες φτάνουν στο σπίτι. Μετά από 15 χρονιά δουλειάς στο Νηπιαγωγείο, δυστυχώς διαπιστώνω ότι αυτά τα μικρά «θαύματα» καταλήγουν στα σκουπίδια στη χειρότερη των περιπτώσεων χωρίς καν να σχολιαστούν θετικά από τους γονείς…. Και πως το διαπιστώνω; Από τις απαντήσεις που δίνουν οι μαθητές μου στην ερώτηση μου «Ποιο έργο σας άρεσε περισσότερο στους γονείς σας; Που το βάλατε;»

Αγαπητοί γονείς, το παιδί σας δεν έρχεται στο Νηπιαγωγείο για να γίνει ζωγράφος, μουσικός, χορευτής, αρχιτέκτονας. Έρχεται να καλλιεργήσει δεξιότητες κινητικές, κοινωνικές, επικοινωνιακές και να νιώσει αυτοπεποίθηση, να πιστέψει ότι προσπαθώντας όλα τα μπορεί. Στόχος είναι κάθε μαθητής να ανθίσει, όταν θελήσει, με το ρυθμό που μπορεί. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε; Επαινέστε το παιδί σας. Ακόμη κι αν αυτό που σας δείχνει για δεινόσαυρο δεν ομοιάζει ούτε σε γάτα, στα δικά του μάτια είναι δεινόσαυρος και μάλιστα ο Ρεξ !!!! Τι σημασία έχει το αισθητικό αποτέλεσμα; Αυτή η δημιουργία του όπως και κάθε δημιουργία του είναι η προβολή του εαυτού του, των δυνατοτήτων του, των σκέψεων και συναισθημάτων του. Τι πιο όμορφο λοιπόν να κρεμάσετε στο δωμάτιο του ή στο σπίτι όλο αυτές τις δημιουργίες που θα επιλέξει το παιδί σας. Στο Νηπιαγωγείο γίνεται αυτό ακριβώς! Η τάξη μας γεμίζει με μικρές δημιουργίες. Όχι για να ναι όμορφη όπως ίσως πιστεύετε, αλλά γιατί εμπράκτως οι Νηπιαγωγοί αποδεικνύουν τη μοναδικότητα κάθε μαθητή και ενισχύουν την αυτοεκτίμησή του!

Ευχαριστώ θερμά μια μητέρα λοιπόν μαθητή μας που την ομαδική χειροτεχνία του παιδιού της με την ομάδα του (μια λίμνη με τα ζώα που ζουν σε αυτήν) την μετέτρεψε στον πιο αφαιρετικό πίνακα υψηλής Τέχνης και εφεξής κοσμεί το καθιστικό του σπιτιού τους! Την ευχαριστώ γιατί στάθηκε έμπνευση για το άρθρο αυτό. Ευχαριστώ κάθε μητέρα και πατέρα που στα άψυχα χαρτιά ή χαρτόνια δίνουν την αξία που τους αρμόζει για να λάμπουν τα παιδικά μάτια από περηφάνεια!

317674112 1305876023522519 8011278059269533320 n

ΚΛ.Μ.