Δανειστική Βιβλιοθήκη

 

https://gr.pinterest.com/pin/185210603411068026

Αγαπητοί μας γονείς και παιδιά,

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι στο σχολείο μας θα λειτουργήσει Δανειστική Βιβλιοθήκη για τις μικρές μαθήτριες και τους μικρούς μαθητές μας και τα παιδιά ήδη ανυπομονούν!

Η διαδικασία της δανειστικής βιβλιοθήκης έχει ως στόχο, τα παιδιά να έρθουν αβίαστα σε επαφή με το γραπτό λόγο και να αντιληφθούν τους λόγους για τους οποίους γράφουμε και διαβάζουμε. Να μυηθούν στο σύστημα δανεισμού του βιβλίου, ώστε να τους γίνει μία ευχάριστη συνήθεια στο μέλλον. Να ασκηθούν στη σωστή χρήση και μεταχείριση του βιβλίου με σεβασμό στον επόμενο/στην επόμενη που θα το διαβάσει. Να ενισχύσουν τηνπροφορική τους έκφραση και να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Να μοιράζονται ευχάριστες στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα βιβλία οδηγούν τα παιδιά σε νέους μαγικούς κόσμους!

Θα χρειαστούμε όμως, στην προσπάθειά μας αυτή, και τη δική σας συνεργασία ιδιαίτερα τώρα στο ξεκίνημα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης:

  • Κάθε Παρασκευή ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτριά μας θα μπορούν να επιλέγουν ένα βιβλίο της αρεσκείας τους από τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Η επιλογή του βιβλίου είναι μία ολόκληρη διαδικασία που τα παιδιά επίσης απολαμβάνουν.

  • Το βιβλίο θα επιστρέφεται τη Δευτέρα στο σχολείο. Θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα πως τα βιβλία ανήκουν σε όλα τα παιδιά και θα πρέπει να προσεχθούν κατά την παραμονή τους στο σπίτι (να μη λερωθούν, να μην τσαλακωθούν, να μην φθαρούν).

  • Κατά την παραμονή του βιβλίου στο σπίτι, μπορείτε να επιλέξετε κάποια ώρα χαλάρωσης και να διαβάσετε το βιβλίο μαζί με το παιδί σας. Μπορείτε αν θέλετε, πριν την ανάγνωση, να παρατηρήσετε μαζί με το παιδί το εξώφυλλο του βιβλίου, να μελετήσετε τον τίτλο, ίσως ακόμα και να θέλει να προσπαθήσει να μαντέψει το περιεχόμενο. Κατά την ανάγνωση τα παιδιά μπορούν να σχολιάζουν την ιστορία καθώς την ακούνε, όπως και να μαντεύουν αν θέλουν το τι θα γίνει στη συνέχεια. Είναι σημαντικό, που και που, να απευθύνετε σύντομες ερωτήσεις στο παιδί για να βεβαιωθείτε κατά πόσο κατανοεί το νόημα της ιστορίας, μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί αυτά που ακούει. Επίσης, μετά τη δική σας ανάγνωση, κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά, είναι να έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν εκείνα σε εσάς το παραμύθι με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

  • Κάθε δανεισμό βιβλίου θα ακολουθεί μία διαφορετική πρόταση-δραστηριότητα, την οποία θα δημιουργούν τα παιδιά σε συνεργασία με εσάς, εφόσον υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο και θετική διάθεση από εκείνα. Ας μη ξεχνάμε πως σκοπός μας δεν είναι να πιέσουμε το παιδί, αλλά να του επιτρέπουμε να απολαμβάνει μία ανάγνωση! Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία κάθε Δευτέρα να παρουσιάσουν στην ομάδα την εργασία τους ή να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους από το βιβλίο που διάβασαν.

  • Σε περίπτωση που κάποιο παιδί απουσιάζει την Παρασκευή, ημέρα δανεισμού, μπορεί να επιλέξει ένα αγαπημένο βιβλίο από το σπίτι του και να μας το παρουσιάζει τη Δευτέρα (μπορεί ακόμα και να το φέρει στο σχολείο για να το διαβάσουμε). Η εργασία μπορεί να γίνει σε ένα άσπρο χαρτί Α4, όπου το παιδί θα μπορεί να έχει αποτυπώσει αυτό που του άρεσε περισσότερο από το βιβλίο που επέλεξε.

Το βιβλίο είναι το παράθυρο στον κόσμο της γνώσης. Ας βοηθήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να ανοίξουν διάπλατα αυτό το παράθυρο και να ταξιδέψουν σ’ αυτόν τον υπέροχο κόσμο.

Καλές αναγνωστικές διαδρομές!

Οι Εκπαιδευτικοί

 

https://gr.pinterest.com/pin/419116309068079724/

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.