Στις 10/3/2025, ημέρα Δευτέρα στις 10.30 υλοποιήσαμε στο χώρο των πολλαπλών χρήσεων την προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητές μας με τίτλο: Η Γη και το Ηλιακό Σύστημα σε συνεργασία με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με αυτή την ενημερωτική εκδήλωση , με ελκυστικό αλλά και βιωματικό τρόπο να προσεγγίσουν ένα περιβαλλοντικό θέμα όπως είναι ο πλανήτης Γη και το Ηλιακό σύστημα.
Τα παιδιά πριν την εκδήλωση μαζί με την νηπιαγωγό δημιουργούν στην τάξη τους ένα εννοιολογικό χάρτη, όπου καλούνται να απαντήσουν τι θα συναντούσαν αν πετούσαν στο Διάστημα. Οι μαθητές έδωσαν τις απαντήσεις τους οι οποίες θα ξανασυζητηθούν μετά την συμμετοχή τους στην ενημερωτική εκδήλωση.
Η εισηγήτρια του θέματος πριν την παρουσίασή της ήρθε στην τάξη μας, την καλημέρισαν τα παιδιά, της έδειξαν τον εννοιολογικό χάρτη που δημιούργησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί της με χαρά!!
Τα παιδιά ξεκινούν με την εισηγήτρια για το χώρο της παρουσίασης, παίρνοντας μαζί τους τις δημιουργίες τους.
Η Εισηγήτρια κ. Αποστολία Γιαννοπούλου ως ερασιτέχνης αστρονόμος έκανε μία όμορφη παρουσίαση με τίτλο: Αστρονομώ.. Έλα και εσύ στο ταξίδι μας, στα παιδιά, βιωματικού χαρακτήρα, όπου τα παιδιά γνωρίζουν με τι ασχολείται ο Αστρονόμος,το τηλεσκόπιο, την στολή του αστροναύτη και τον Αστρονόμο Περσέα όπου γίνονται αστρονόμοι και τον ακολουθούν στο διαστημικό του ταξίδι.. Τα παιδιά αρχίζουν να μετρούν ανάποδα από το 10 έως το 0, ώστε να ξεκινήσει η εκτόξευση του πυραύλου!!
Στο ταξίδι αυτό με τον διαστημικό πύραυλο οι μαθητές συναντούν τον Ήλιο , τον μεγάλο αστέρα αλλά και τους οχτώ πλανήτες του ηλιακού συστήματος.
Τους γνωρίζουν με συνοδευτικά λόγια της εισηγήτριας, τους παρατηρούν καλά κάθε φορά και απαντούν σε ερωτήσεις όπως ποιος πλανήτης είναι πιο κοντά στη γη, ποιος είναι ο πιο μικρός ή μεγάλος σε μέγεθος.
Ενημερώθηκαν ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο και ότι για την περιστροφή της γης, που είναι σχετικά κοντά στον ήλιο, χρειάζονται 365 ημέρες, ένας χρόνος. Οι άλλοι πλανήτες εκτός από τον Ερμή που είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον ήλιο, κάνουν αρκετά χρόνια για την περιστροφή τους,
Ερώτηση της εισηγήτριας προς τα παιδιά: Πόσα χρόνια χρειάζονται για να κάνει την περιστροφή της Η Αφροδίτη. Τα παιδιά άρχισαν να λένε: 10,20, 30, 40. Η εισηγήτρια έλεγε ανεβείτε και άλλα χρόνια ..Ώσπου ένα παιδί είπε 100 και ή εισηγήτρια είπε κατεβείτε και τα παιδιά έλεγαν 50, 60, 70,80, 90. Μέχρι που τους είπε πλησιάσατε πολύ μπράβο σας!!92 χρόνια χρειάζονται.
Η Αφροδίτη χρειάζεται 92 χρόνια.
Έμαθαν για τον πλανήτη Πλούτωνα, τον πλανήτη των διαμαντιών, που υπήρχε αλλά επειδή ενοχλούσε τους άλλους πλανήτες, ήταν λίγο ζιζάνιο, δεν τον υπολογίζουν πλέον στο Ηλιακό σύστημα.
Μετά την παρουσίαση τα παιδιά και των δύο νηπιαγωγείων βγαίνουν έξω στην μεγάλη αυλή των συστεγαζόμενων Δημοτικών σχολείων και σχηματοποιούν ανά ομάδες το Ηλιακό Σύστημα με τους πλανήτες.
Βίντεο μαθητών
Επίσης τα παιδιά με βιωματικό τρόπο κατάλαβαν ότι η ΓΗ κάνει λιγότερο χρόνο για την περιστροφή της γύρω από τον Ήλιο σε σχέση με τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη από τον Ήλιο, τον πλανήτη Ποσειδώνα.
Έπειτα όλα τα παιδιά αγκάλιασαν την εισηγήτρια για την όμορφη συνεργασία της!!
Και επιστρέφουν στην τάξη τους με χαρά!!
Τα παιδιά επιστρέφοντας στην τάξη συζήτησαν για την όλη παρουσίαση με ενθουσιασμό και χρησιμοποιώντας τον εννοιολογικό χάρτη που είχαν κάνει έλεγαν ποια από αυτά που προείπαν τα άκουσαν στην παρουσίαση αλλά και συμπλήρωσαν ότι καινούργιο έμαθαν.
Τα παιδιά στο τέλος της προετοιμασίας τους για την άλλη ημέρα πρότειναν διάφορες δράσεις για το ηλιακό σύστημα όπως να ζωγραφίσουν το Ηλιακό σύστημα, να δημιουργήσουν μία μακέτα, να δουν κάποιο βίντεο στον υπολογιστή σχετικό με το θέμα.
Δημιουργικές δράσεις των παιδιών που προέκυψαν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η ΓΗ, από πλαστελίνη όπου τα παιδιά εργάστηκαν σε τρεις ομάδες.
Εδώ εργάστηκαν δύο ομάδες όπου η κάθε μία είχε στόχο να δημιουργήσει το μισό κομμάτι της γης και το εσωτερικό της , όπου τα δύο μισά θα συνθέσουν το ολόκληρο .
Μία άλλη ομάδα μαθητών εργάστηκε σε χαρτί του μέτρου
Επίσης εργάστηκαν κάποια παιδιά και στον υπολογιστή
όπου η μία ομάδα παιδιών δημιούργησαν στο ψηφιακό εργαλείο ζωγραφικής tuxpaint τη Γη και μία δεύτερη ομάδα το εσωτερικό της γης.
Κάποια άλλα παιδιά έπαιξαν στον υπολογιστή παιχνίδια γνώσεων κουίζ στον υπολογιστή για τους πλανήτες.
Αρχικά τα παιδιά εργάστηκαν σε φύλλο εργασίας Α4 σχετικό με την εκτόξευση Π/Μαθηματικά, συμπληρώνοντας τους αριθμούς που λείπουν.
Έπειτα τα παιδιά έκαναν προσομοίωση της εκτόξευσης πυραύλου στην τάξη, χρησιμοποιώντας ως υλικό πυραύλου, αξιοποιώντας μία παλαιότερη δημιουργία πυραύλου από τα παιδιά της τάξης παλαιότερης χρονιάς.
Επίσης τα παιδιά με την υδρόγειο σφαίρα κατανόησαν την περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της.
Δημιουργία μακέτας
Μία ομάδα μαθητών δημιούργησε μία μακέτα του Ηλιακού συστήματος
και μία δεύτερη ομάδα δημιούργησε σε χαρτί του μέτρου το Ηλιακό σύστημα
Επιπλέον κάποια παιδιά εργάστηκαν και με το ΣΤΕΜ όπου δημιούργησαν διάφορες διαδρομές της μελισσούλας από τον Ήλιο προς τον Ερμή, προς τον Κρόνο, τον Ποσειδώνα.
Αναστοχασμός: Τα παιδιά παρακολούθησαν βιωματικά και με ενδιαφέρον την όλη παρουσίαση, ήταν συμμετοχικά, άντλησαν πληροφορίες για τη Γη και το Ηλιακό Σύστημα. Το σεμινάριο παρουσίασης λειτούργησε ως αφόρμηση για την ενεργοποίηση των μαθητών να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τη Γη και τους Πλανήτες με ενδιαφέρον και δημιουργικό τρόπο.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Ζούζουλα Αικατερίνη