17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης-Πολιτειότητα -ενεργοί πολίτες.: Θετική προσέγγιση κατά της Ενδοσχολικής βίας.Προετοιμαζόμαστε για τη συμμετοχική δράση μας στο Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης.

 

Το τραγούδι μας στο πάρκο

Το ηχοκινητικό μας στο πάρκο

Βίντεο παρουσίασης της δράσης μας για την Πολιτειότητα.

20250217 193919

Σχέδιο δράσης για την Πολιτειότητα δέκα ωρών (10ωρών) σύμφωνα με τους 17 στόχους της  Βιώσιμης  Ανάπτυξης.

Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας

Εικόνα1

Σχέδιο δράσης για την Πολιτειότητα δέκα ωρών (10ωρών) σύμφωνα με τους 17 στόχους της  Βιώσιμης  Ανάπτυξης

Το σχέδιό μας συνδέεται με τους στόχους :

  1.  4 Ποιοτική Εκπαίδευση
  2. 16 Ειρήνη Δικαιοσύνη και Ισχυροί  Θεσμοί
  3. 17. Συνεργασία για τους στόχους

 

Διερεύνηση (χρονική διάρκεια μία ώρα)

Συζήτηση στην τάξη, πληροφόρηση-προβληματισμός και προτάσεις δράσης.

Η Νηπιαγωγός λέει στα παιδιά ότι  σε λίγες ημέρες πλησιάζει η Πανελλήνια ημέρα ενδοσχολικής βίας και μάλιστα θα ήθελα να ξέρετε παιδιά ότι η βία στα σχολεία αυξάνεται όπως και γενικότερα στην κοινωνία. Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι καλό? Σας αρέσει?

Πριν μου απαντήσετε ας σας θυμίσω κάτι από τη δική μας σχολική ζωή..

Στη συνέχεια η νηπιαγωγός ανατρέχει στο πρώτο εργαστήριο Δεξιοτήτων που υλοποιήσαμε με τίτλο: Κάθε αλλαγή μια φωτεινή αρχή, στον θεματικό άξονα: Ευ Ζην, Ψυχική Υγεία και δείχνει στα παιδιά  ένα βίντεο που τραβήξαμε στο πάρκο της γειτονιάς μας. Αφού το παρακολουθούν τα παιδιά με χαρά και καμάρι η νηπιαγωγός τους λέει: θα θέλατε η ζωή των ανθρώπων να ήταν έτσι? μια όμορφη παρέα και να τραγουδά? Τα παιδιά είπαν ναι με ενθουσιασμό!!

Θα θέλατε όλα τα σχολεία να ήταν έτσι σαν το δικό μας? Τι λέτε μπορούμε να συμβάλλουμε , να κάνουμε κάτι για το φαινόμενο της βίας? έχετε κάποιες προτάσεις? Τι θα προτείνατε στα παιδιά να κάνουν?

Τα παιδιά άρχισαν να λένε: Να είναι φίλοι, να αγαπούν τους άλλους, να μην μαλώνουν, να παίζουν όμορφα, να μην κοροϊδεύουν, να αγκαλιάζουν, να τραγουδούν, να προσφέρουν χαρά.

Πολύ ωραίες οι προτάσεις  σας!

Πως μπορούμε να γίνουμε ενεργοί πολίτες?

Θα θέλατε να δημιουργήσουμε ένα ποίημα κατά της βίας και μετά να το κάνουμε τραγούδι , με το οποίο θα συμμετέχουμε  μαζί και με άλλα σχολεία που θα κάνουν τραγούδια κατά της βίας? Τα παιδιά είπαν ναι με χαρούμενη διάθεση.

Προετοιμασία- σχεδιασμός

Δράση με την κοινότητα της χώρας μας , δράση στην σχολική μας κοινότητα, δράση στην τοπική μας κοινότητα/

Αφίσα του Δικτύου Σχολείων Σχολικής διαμεσολάβησης και τους διαβάζει τον τίτλο της δράσης: Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια εκφοβισμό με ένα τραγούδι.

Αφίσα 2

 

1η δραστηριότητα (χρονική διάρκεια 2 ώρες)

Ας βρούμε τις λέξεις του ΝΑΙ και του  ΟΧΙ

Δημιουργία ποιήματος

2η Δραστηριότητα( χρονική διάρκεια 2 ώρες)

Τα παιδιά ζωγραφίζουν για το ποίημά τους- Δημιουργία  αφίσας για τη δράση

3η Δραστηριότητα

Το ποίημά μας γίνεται τραγούδι( χρονική διάρκεια μία ώρα)

4η Δραστηριότητα

Τραγουδάμε το τραγούδι μας με τη συνοδεία μουσικού οργάνου( χρονική διάρκεια μία ώρα στην  Α Τάξη του 29ου συστεγαζόμενου σχολείου- Μουσικός της τάξης)

5η Δραστηριότητα

Δημιουργία ηχοκινητικού μηνύματος για τη βία σύμφωνα με τη δράση του δικτύου(μία ώρα)

6η Δραστηριότητα 

Το τραγούδι μας ταξιδεύει στην γειτονιά μας (χρονική διάρκεια μία ώρα )

7η Δραστηριότητα

Αξιοποίηση του ίδιου τραγουδιού κατά της βίας του πολέμου

 Συμμετοχή  στην Έκθεση Καλλιτεχνικής Δημιουργίας με θέμα “Αλληλεγγύη στα παιδιά του Πολέμου και της Προσφυγιάς” που διοργανώνει η Επιτροπή Βόλου Ειρήνης και Φιλίας.( χρονική διάρκεια μία ώρα εκτός διδακτικού ωραρίου)

 

 

Υλοποίηση της δράσης στο πεδίο

1.Δημιουργία ποιήματος

Με λέξεις κλειδιά από τις παραπάνω προτάσεις των μαθητών (μετατροπή ρημάτων σε ουσιαστικά): Η Φιλία, η αγάπη,  η χαρά, η αγκαλιά,  το χαμόγελο.

Η λέξη κλειδί του ΟΧΙ: Η βία

Το ποίημά μας με τίτλο ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ. 10ο Νηπιαγωγείο Βόλου

Η Νηπιαγωγός μαζί με τα παιδιά άρχισαν να γράφουν ένα ποίημα κατά της Βίας και τον εκφοβισμό θέλοντας με θετικό τρόπο να προσεγγίσουν το θέμα της ενδοσχολικής βίας.

Το ποίημά μας έχει τίτλο : Ναι στη φιλία, ναι στην αγάπη!!

Αφού το ολοκληρώσαμε τα παιδιά άρχισαν να απαγγέλουν το ποίημα.

 

 

2.Τα παιδιά ζωγραφίζουν για το ποίημά τους

 

Έγινε συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο αλλά και τα παιδιά καλέστηκαν να φανταστούν κάποιες εικόνες  που δημιουργεί το ποίημα. Τα παιδιά είπαν : καρδούλες για την αγάπη, παρέα φίλων, παιδιά που δίνουν τα χέρια, χαρούμενες φατσούλες.

ΟΜΑΔΑ : ΠΟΙΗΜΑ

Τα παιδιά με ομαδοσυνεργατικό τρόπο αρχίζουν να φιλοτεχνούν το ποίημα.

20250214 091027 20250214 091056 20250214 09035020250214 09250920250217 11400320250224 08384120250224 08561420250224 085824

ΟΜΑΔΑ: Πανώ

Τα παιδιά με ομαδοσυνεργατικό τρόπο δημιουργούν το πανό τους

20250224 091048 20250224 092747

Στο τέλος τα παιδιά ενσωματώνουν το ποίημά τους στην αφίσα του δικτύου

afisa drasis tragoudi 500x280 1 10 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

3.Το ποίημά μας γίνεται τραγούδι

Μετά η νηπιαγωγός λέει στα παιδιά ας το κάνουμε τραγούδι και η νηπιαγωγός αρχίζει να το τραγουδά στα παιδιά. Στα παιδιά άρεσε και σιγά σιγά αρχίζουν να το τραγουδούν.

Κάναμε και το πρώτο μας ηχητικό αρχείο για να το στείλουμε στο Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Ακόμη κάποια παιδιά κατά την ώρα του ελεύθερου παιχνιδιού, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η φιλοτεχνία του ποιήματος ανά ομαδούλες τριών ατόμων  άρχισαν συγχρόνως να τραγουδούν και να δραματοποιούν .

20250214 093347

Ενδεικτικό βίντεο

 

4.Τραγουδάμε το τραγούδι μας με τη συνοδεία μουσικού οργάνου( χρονική διάρκεια μία ώρα στην  Α Τάξη του 29ου συστεγαζόμενου σχολείου- Μουσικός της τάξης)

Ακόμη τα παιδιά πρότειναν να συνεργαστούμε  με την μουσικό  και να το τραγουδήσουμε με το αρμόνιο, όπως κάναμε και με το τραγούδι της παρέας. Η νηπιαγωγός είπε στα παιδιά  πολύ ωραία η πρότασή σας και προτείνω να κάνουμε την πρόβα μας με την μουσικό  στην Α Τάξη του 29ου μαζί με τα παιδιά  της πρώτης και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα βίντεο. Τι λέτε? Συμφωνείτε? Τα παιδιά απάντησαν με χαρά  ναι.

Στην δράση μας αυτή συμμετείχε ως παρατηρήτρια συνεργάτης και μία μητέρα προνηπίου.

 

5.Δημιουργία ηχοκινητικού μηνύματος για τη βία σύμφωνα με τη δράση του δικτύου

20250224 105322 20250213 121226 20250224 105408

https://www.youtube.com/watch?v=pW58o_2OiBg

Το βίντεό μας στην τάξη

6.Το τραγούδι μας ταξιδεύει στην γειτονιά μας

Δράση Πολιτειότητας στο πάρκο της γειτονιάς μας. Υλοποίηση της δράσης μας με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης με τίτλο: Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον εκφοβισμό, 6η Μρτίου 2025.

Σε αυτή μας τη δράση η τάξη μας βγαίνει στους δρόμους της γειτονιάς μας , όπου οι μαθητές κρατούν την αφίσα του τραγουδιού μας και τραγουδούν το τραγούδι τους, με προορισμό το πάρκο της γειτονιάς μας.  Τα παιδιά στο πάρκο θα έχουν σκεπασμένο το πρόσωπό τους με μικρή αφισούλα του τραγουδιού μας. Εκεί θα είναι μαζί μας και κάποιοι γονείς που θα εξηγούν στους περαστικούς  για την δράση μας ενάντια στον εκφοβισμό.

7. Συμμετοχή  στην Έκθεση Καλλιτεχνικής Δημιουργίας με θέμα “Αλληλεγγύη στα παιδιά του Πολέμου και της Προσφυγιάς” που διοργανώνει η Επιτροπή Βόλου Ειρήνης και Φιλίας.

Afissa Ekdhloshs Antigrafh

Αξιοποίηση του ίδιου τραγουδιού κατά της βίας του πολέμου

Αφίσα της δράσης μας

Afisa Drash Allhleggyhs sta paidia toy polemoy kai ths prosfygias

Με τα παιδιά και τους γονείς αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην έκθεση που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης και Φιλίας , στο Πεδίο του Άρεως. Τα παιδιά πρότειναν  να στείλουμε το φιλοτεχνημένο ποίημά μας για να μπει στην έκθεση με τα καλλιτεχνικά έργα και να επισκεφτούμε τον χώρο της έκθεσης , να δούμε τα έργα άλλων σχολείων και εκεί να τραγουδάμε γονείς και παιδιά το τραγούδι μας ενάντια στην βία του πολέμου.

Οι γονείς πρότειναν η δράση μας αυτή να γίνει σε απογευματινή ώρα για να μπορούν να έρθουν οι περισσότεροι και η νηπιαγωγός συμφώνησε με την αιτιολόγηση ότι καλό είναι τα παιδιά μας να υιοθετούν ενεργητικές τέτοιες δράσεις εκτός ωραρίου σχολείου, αξιοποιώντας ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους, ώστε να αποκτούν δεξιότητες του ενεργού πολίτη στην τοπική τους κοινωνία.

Ήρθαμε λοιπόν σε επαφή με τον υπεύθυνο του φορέα και συνεννοηθήκαμε για τον τρόπο της συμμετοχής μας καθώς και για την ημερομηνία και ώρα της επίσκεψής μας.

20250402 181050

Η δράση μας υλοποιήθηκε στις 2-4-2025 στο εκθεσιακό κέντρο της πόλης μας.

Αναλυτική περιγραφή στο παρακώτω

Δράση Πολιτειότητας-Ενεργοί πολίτες στο Εκθεσιακό κέντρο της πόλης μας. Δράση Αλληλεγγύης στα παιδιά του πολέμου και της Προσφυγιάς στις 2-4-2025

 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Ζούζουλα Αικατερίνη

 

 

 

 

 

Κατηγορίες: Bulling, ΠΟΛΙΤΕΙΟΤΗΤΑ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.