Τα παιδιά, στις ρουτίνες που λέμε την ημερομηνία και τον καιρό καταλαβαίνουν ότι τελείωσε η εποχή του Χειμώνα και ότι μπήκαμε στην Άνοιξη.
Αποχαιρετούν λοιπόν τον Χειμώνα και καλωσορίζουν την Άνοιξη!!
Εκφράζονται δημιουργικά με Ζωγραφική
Βίντεο μαθητών
Ο Σύλλογος Γονέων των συστεγαζόμενων σχολείων μας επισκέπτονται στην τάξη και προσφέρουν στα παιδιά τα Μαρτάκια τους.
Η Νηπιαγωγός συζητά με τα παιδιά για αυτό το έθιμο μέσα από ερωτήσεις π.χ. τι είναι αυτά τα βραχιολάκια? Γιατί μας τα πρόσφερε ο Σύλλογος? Κάποια από τα παιδιά ήξεραν για τα Μαρτάκια και έτσι η Νηπιαγωγός δεν χρειάστηκε να μιλήσει πολύ, αλλά η Νηπιαγωγός παρουσιάζει στα παιδιά μία παροιμία του Μάρτη για να τη μάθουν , να κατανοήσουν την ερμηνεία τους και να τη ζωγραφίσουν.
Βίντεο μαθητών
Τα παιδιά εργάζονται διαθεματικά σε φύλλο εργασίας, όπου τα παιδιά ζωγραφίζουν την παροιμία, τσεκάρουν την λέξη ΜΑΡΤΙΟΣ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Επίσης προσεγγίζουμε την Άνοιξη μέσα από την τέχνη:
Μουσική
Αναζητήσαμε στο you tube και ακούσαμε το μουσικό κομμάτι του Vivaldi για την Άνοιξη.
Λίνκ βίντεο
Μέσα από συζήτηση που έγινε στην τάξη τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον κλασσικό συνθέτη, το μουσικό του έργο για τις τέσσερις εποχές.
Τα παιδιά άκουσαν όλα τα μουσικά κομμάτια του συνθέτη για τις τέσσερις εποχές: η νηπιαγωγός τους είπε κάθε φορά να κλείνουν τα μάτια και ανάλογα με τη μουσική να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εικόνες του εαυτού τους στη φύση, να νοιώσουν συναισθήματα με σκοπό στο τέλος το κάθε παιδί να πει ποιο μουσικό κομμάτι του άρεσε πιο πολύ και γιατί. Τα περισσότερα παιδιά επέλεξαν την Άνοιξη με τα κριτήρια: ότι έβλεπαν τον εαυτό τους να τρέχει στη φύση, να παίζει στη φύση, να είναι ξαπλωμένος δίπλα σε λουλούδια, να χορεύει στη φύση, να κάνει γυμναστική στη φύση, να τρώει στη φύση. Τα συναισθήματα που είπαν ήταν: χαρά, δύο παιδιά είπαν τη λέξη : ελευθερία.
ΖΩΓΓΡΑΦΙΚΗ
Αναζητήσαμε στην Google πίνακες ζωγραφικής για την Άνοιξη.
https://www.monopoli.gr/2021/03/02/istories/art-culture-sub/456783/diasimoi-pinakes-zografikis-pou-apotyponoun-tin-anoiksi/
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν πίνακες ζωγραφικής με θέμα την άνοιξη διάφορων διάσημων ζωγράφων, να ενημερωθούν για την τεχνοτροπία του εξπρεσιονισμού. Τα παιδιά την ώρα που έβλεπαν τους πίνακες έλεγαν: να λουλούδια όπως είδα και εγώ όταν άκουγα τη μουσική του Vivaldi που είχα κλειστά τα μάτια κ.λ.π.
Μέσα από συζήτηση που έγινε τα παιδιά κατάλαβαν ότι τόσο η μουσική όσο και η ζωγραφική ως τέχνες έχουν σχέση με εικόνες από την ίδια μας τη ζωή αλλά και τα συναισθήματά μας.
Επίσης είδαμε και βίντεο για τον ζωγράφο Κλώντ Μονέ.
Τα παιδιά στο τέλος καλούνται να γίνουν οι μικροί ζωγράφοι και να ζωγραφίσουν για την Άνοιξη.
Τα παιδιά παρουσιάζουν στην τάξη τα έργα τους.
Από τα έργα των παιδιών, στα οποία επικρατεί το στοιχείο της φύσης(καιρός,λουλούδια, χορτάρι, ήλιος, αμυγδαλιά, χελιδόνι) οδηγηθήκαμε να μιλήσουμε για την αλλαγή της φύσης, την αναγέννησή της, την ημέρα που έχει αρχίσει να μεγαλώνει, τα χελιδόνια που γυρίζουν στη φωλιά τους, την Αμυγδαλιά που άνθισε.
Τα παιδιά μαθαίνουν και ζωγραφίζουν την παροιμία του Μάρτη
Επίσης τα παιδιά ζωγραφίζουν το χελιδόνι, γράφουν τα γράμματα της λέξης και μαθαίνουν το αίνιγμα για το χελιδόνι.
Τα παιδιά ασκήθηκαν στην μέτρηση και γράφουν τον αριθμό που προκύπτει, τα παιδιά αναγνωρίζουν στην εικόνα ποια χελιδόνια πετούν προς τα δεξιά.
Αναστοχασμός νηπίων
Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
Ζούζουλα Αικατερίνη