Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
Με τίτλο: “Νηπίων Παιδεία: το πρώτο βήμα στη δημοκρατία”
Υλοποίηση 6ου Εργαστηρίου
Τίτλος: Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΟΥ
Αφήγηση του παραμυθιού * Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας*, συζήτηση, προβληματισμός, εικαστικές δράσεις σε ζευγάρια(ζωγραφίζουν από ένα κομμάτι του πάζλ-ελέφαντα και τα ενώνουν σε ένα χαρτόνι που υπάρχει προσχεδιασμένο το περίγραμμα του παρδαλού ελέφαντα)
*Όλοι είμαστε διαφορετικοί*
-Μοιράζονται φωτογραφίες ανθρώπων από:
Α. διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, β. διαφορετικές εικόνες-φυλετικές ομάδες, γ. διαφορετικές ενδυμασίες, δ. διαφορετική εξωτερική εμφάνιση(μαλλιά, χρώμα μαλλιών, χρώμα δέρματος.
Ομαδοποιούμε τις φωτογραφίες με βάση το φύλλο, την ηλικία και συζητούμε για τις ομοιότητες –διαφορές τους.
*Ταυτότητες*
– Σε ζευγάρια αναζητούν στο διαδίκτυο με την επίβλεψη της νηπιαγωγού, σε επιλεγμένους ιστότοπους πληροφορίες για στοιχεία που αναγράφονται στην ταυτότητα.
– δημιουργούν τη δική τους ταυτότητα σε καρτελάκια που πλαστικοποιούνται και με πηλό φτιάχνουν αποτύπωμα της παλάμης τους.Αναδυόμενη δράση από τα παιδιά:Τα παιδιά ήθελαν να αποτυπώσουν την παλάμη τους σε χαρτί κάνσολ και μετά να την ζωγραφίσουν με πινέλο.
– ομαδικό παιχνίδι: * Πες μου κάτι για σένα*, κάθονται σε κύκλο και ο βοηθός της ημέρας αρχίζει το παιχνίδι με την φράση: θέλω να μάθω για σένα, ποιο είναι το αγαπημένο σου παιχνίδι απευθυνόμενο στο παιδί που κάθεται δεξιά του. Συνεχίζεται το παιχνίδι παίρνοντας τον λόγο όλα τα παιδιά, διατυπώνοντας παρόμοιες ερωτήσεις( αγαπημένο φαγητό, φρούτο, φίλος, χρώμα, σχήμα)
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα
Να αντιλαμβάνονται τον χαρακτήρα της ταυτότητας.
Να εξοικειωθούν με διαφορετικά φυσικά και φυλετικά χαρακτηριστικά.
Αξιολόγηση του εργαστηρίου:
Τα παιδιά ήταν συμμετοχικά, δούλεψαν ατομικά αλλά και ανά ομάδα όπου συνεργάστηκαν και ήταν αποτελεσματικά.Από τις δραστηριότητες τους άρεσε πολύ το παζλ με τον Έλμερ και συνειδητοποίησαν την διαφορετικότητα αλλά και την αξία της συγκρίνοντας τον δικό τους Έλμερ με τον Έλμερ του παραμυθιού αλλά και από την αφήγηση του ίδιου του παραμυθιού.
Επίσης στο τέλος του εργαστηρίου, μετά από ερωτήσεις που έθεσε η νηπιαγωγός στην ολομέλεια όπως:Είμαστε διαφορετικοί ή ίδιοι, σε τι διαφέρουμε, τι είναι η ταυτότητα, γιατί υπάρχει, το δαχτυλικό αποτύπωμα που χρησιμεύει.. τα παιδιά ήταν σε θέση να αντιληφθούν τις ερωτήσεις, να ενεργοποιήσουν την κριτική τους σκέψη και να απαντήσουν στις πιο πάνω ερωτήσεις, φανερώνοντας την κατανόηση της διαφορετικότητας και της ταυτότητας, σε τι διαφέρουμε σε τι μοιάζουμε, την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου!
Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ
Ζούζουλα Αικατερίνη